Tumormarkerek, mint szűrővizsgálat?

Tisztelt Doktornő! Két hónappal ezelőtt átfogó laborvizsgálatot kezdeményeztem, köztük szerepelt a tumormarker vizsgálata is. A CA-125 (8,0) CA 15-3 (11,8) miatt nem is aggódom, azonban a CA 19-9 25,50 és a CEA 1,0 értékei miatt egy kicsit igen. Van gyomorproblémám: reflux, illetve ebből adódóan találtak már gyógyult felmaródásokat a gyomorban és a nyelőcsövön is, de gyógyszerrel tünetmentes. A gyomortükrözés során szövettani vizsgálat is történt, kóros elváltozást nem találtak (2022. március) . A korábbi laborvizsgálatok többször a nem megfelelő májfunkciót jelezték, de nem olyan mértékűt, ami kezelést igényelt volna. Alkalmanként kúraszerűen máriatövis kapszulát szedek. A családban több generáción átívelő gyomorbetegségek előfordultak (gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorszűkület, reflux), de daganatos elváltozás nem. Tehetek- e bármit a megelőzés érdekében? Ezek az értékek indokolják-e azt, hogy nagyobb figyelemmel kövessem a változásokat, akár félévente a vizsgálat megismétlését? Van okom aggodalomra? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel.

Dr. Baki Márta válasza gyomor panaszok témában

Tisztelt Levélíró! A szakmai javaslatok alapján a levelében leírt tumor markerok szűrő vizsgálatra nem alkalmasak. A daganatos megbetegedések gyanújakor illetve a kezelés hatékonyságát lehet követni ezen laboratóriumi paraméterek alapján. A CEA normál értéke 0-5 ng/ml, a CA 19-9 normál értéke pedig 0-37 U/ml között mozog. Ennek megfelelően – megfelelő mértékegységet használva – az Ön leletei a normális tartományon belül mozognak. Természetesen, egyes laboratóriumokban más tartomány lehet a normális, a meghatározás módjától is függ az érték. A gyomordaganat kialakulásának fő rizikó faktorai jelen tudásunk szerint: a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, amit esetleg Helicobacter fertőzés is okozhat. Családi előfordulás is ismert, ami gyomor- bél rendszer polipozist foglalja magában. Megelőzésképp a gyulladások csökkentése javasolt. Ezen kívül dohányzás elhagyása tanácsos. Étkezési szokásban pedig a C vitaminban, növényi rostokban gazdag, gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztása során kisebb a gyomor daganat kialakulásának veszélye. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
Megválaszolva: 2023. november 15.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Radiológiai lelet vesedaganatban
Tisztelt Doktornő! Párom idén februárban RCC daganat miatt részleges nefrektómián esett át. Szövettani adatai pT1bNx, 5 cm-es bal oldali...
Agydaganat
Tisztelt Orvos Szakértő Asszony! Külföldi 53 éves beteg külföldön sikeres agydaganat műtét közben agyvérzést kapott, aminek következtében...
Vastagbéltükrözés szövettani eredménye
Tisztelt Doktornő! Három hete vastagbéltükrözésen estem át, aminek most kaptam meg a szövettani eredményét. Az eltávolított polipok...
Adenocarcinoma követés
43 éves férfinél jól diferenciált T1 adenocarcinomát találtak a szigma-rectum bélben, 18cm-re a spinchtertől, 35mm nagyságút, mely...
Douglas folyadék
Tisztelt Doktornő! 59 éves nő vagyok. 2020.január 5.-én volt egy TAH-BSO műtétem. Kórszövettani leletem ez volt: Jól differenciálható...
Agydaganat őssejtterápia
Tisztelt Doktornő! 56 éves férfi beteg agydaganatos. A véleményére lennék kiváncsi az őssejt terápiával kapcsolatban. A daganat a homlok...