Kari Bo és a Corewellness program

Szerző: WEBBeteg

Kari Bo az oszlói Norvég Sporttudományi Iskola professzora. Tornagyakorlatok fejlesztésével és fizioterápiával foglalkozik. (x)

20 éven keresztül kutatta a gátizomgyengeséget, és olyan gyakorlatokat fejlesztett ki nők számára, melyek segítségével úrrá lehetnek ezen a problémán.

A fő kutatási és szakterülete a medencefenék funkciói és diszfunkciói, a sporttudomány és a női egészség. Számos tudományos lapban rendszeresen publikál az inkontinencia terápiájáról, módszertanról, fitnessről és a női egészségről.

Több könyv és videó is kapcsolódik a nevéhez, intenzíven foglalkozik az inkontinencia konzervatív terápiájával is. Kari Bo emellett módszertant oktat, valamint a PHD képzésért felelős bizottság vezetője a Norvég Sporttudományi Egyetemen, ezenkívül pedig kiemelt tagja a Norvég Kutatási Intézet klinikai kutatásokért felelős programbizottságának. Kari Boről úgy tartják, ő az első számú nemzetközi szakértője a gatizomtornának, ill. világszerte az egyik legnépszerűbb előadó ebben a témában.

A gátizomtorna hatásai

A medencefenéki izmok edzésének elismert szakértőjeként arra vállalkozott, hogy népszerűsíti, és megismerteti az embereket a gátizomtorna áldásos hatásaival. Kari Bo szerint: “Kevés időt és erőfeszítést igényel, hogy elmagyarázzam a nőknek, mi is a gátizmok szerepe, hogy miért nem szabad elhanyagolni, és hogyan kell edzeni ezeket, hogy megakadályozhassák a jövőbeli problémákat vagy csökkentsék az aktuális tüneteiket.”

A gátizomtornát az európaszerte népszerű Corewellness programon keresztül tanítja meg a hölgyeknek, így segít nekik megtartani a testük feletti kontrollt. Gyakorlatai kiválóak, gyorsak és egyszerűek, elsajátíthatóak minden életkorban és edzettségi állapotban.

A program rendszeres alkalmazása növeli az általános kondíciót, stabilitást, javítja a testtartást, a has feszességét, ill. növeli a szexuális komfortot és örömöt. Rendkívül fontos hozadéka, hogy bizonyítottan - mintegy 70 %-ban képes csökkenteni a stressz inkontinencia tüneteit.

A medencefenék szerepe

Az egészséges medencefenék a törzsünk körül elhelyezkedő izmok alapját képezi. Segít a testtartás kontrollljában, megadja a hasizmok feszességét, megtámasztja a belső szerveket, valamint a jó egészség alapjául szolgál. Ennek ellenére a nők többsége tudomást sem vesz erről az izomcsoportról, és százból mindössze egy edzi őket.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

Bár a nők többnyire tisztában vannak a megfelelően karban tartott medencefenék jelentőségével, mely többek között a vizelettartásért és a szexuális funkciókért is felelős, a nem megfelelő tájékoztatás és a csekély információ a probléma alapja.

Ha a medencefenék izmai nem funkcionálnak megfelelően, akkor többféle tünetegyüttest tapasztalhatunk, a nők többségének esetében ez természetesen a vizelettartás képességének hiánya, mely elsősorban olyan fizikai erőkifejtés hatására fordul elő, mint a tüsszentés, nevetés vagy torna.

Minden korosztály számára hasznos gyakorlatok

Négy nőből egy tapasztal hólyag gyengeséget, ám ezt olyan természetes jelenségként kezeli mint a szénenáthát. Sok nő az élet természetes velejárójaként tekint erre a problémára, de nem szabad belenyugodni - mondja Kari Bo -, hiszen a gátizomtorna bizonyított, gyors és egyszerű módja annak, hogy visszaszerezzük testünk feletti kontrollt. A gátizomtorna olyan gyakorlatokat foglal magában, melyek a medencefenékre koncentrálnak, valamint a hasüregi izmokra.

Az inkontinencia

Ezek a gyakorlatok különböző pózokban végzendőek és a medencefenék izmainak különféle modú összehúzását ösztönzik. A medencefenék területe azért igényel speciális mozgásformát, mert az általános tornagyakorlatok nem segítenek ezen izmok erősítésében.

Ezek az izmok - akárcsak az összes többi - fókuszált edzést követelnek meg erősítésük, valamint tónusuk és stabilitásuk javításának érdekében.

Minden életkorú és erőnlétű nő profitálhat ezekből a gyakorlatokból, mint általános wellness és erőnlét javító tornából.

Speciálisan ajánlott várandós hölgyeknek, akik a szülésre készülnek, illetve szülés után szeretnének regenerálódni, valamint menopauzális időszakban lévő hölgyeknek, vagy azoknak, akik műtét után vannak.

Mindenkire jó hatással lesz, akinek gyenge a hólyagja, rendszeres alkalmazás mellett drámai javulás tapasztalható a gátizmok megfelelő működésének tekintetében.

Az inkontinencia

  • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
  • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
  • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Vizelettartási gond...

A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a...

Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Bőrvédelem inkontinens betegeknél -...

A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az...

Hogyan kezelhető a férfi vizelet...

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.