• Tippek a munkahelyi stressz csökkentésére

    Szerző: WEBBeteg

    A tartós stressz, így a munkahelyi stressz is a szervezetet láthatatlanul mérgezi, megbetegíti. Mit tehet ellene?

    Ha új munkahelyre kerül

    Egy új munkahely megszokása izgalommal, szorongással, stresszel jár.

    Az új feladatok megismerése és megoldása, az új kollégák megszokása, és főként önmagunk elfogadtatása velük időbe telik és sokszor nem könnyű, de természetesnek nevezhető folyamat, ami kb. 1 hónap alatt jó esetben lezajlik.

    Ez idő alatt különösen fontos a szabadidő és a hétvégék pihentető eltöltése, a család részéről a pozitív, támogató, a figyelmet a stresszes munkáról elterelő hozzáállás.

    Ha már régóta dolgozik az adott munkakörben

    • Végig kell gondolni, hogy ügyesebb, hatékonyabb munkaszervezéssel esetleg csökkenthető-e a napi stressz, nyugodtabbá tehető-e a munka elvégzése.
    • Szabadidejében szánjon elegendő időt a kikapcsolódásra, pihenésre!
    • A feszültség levezetését segíti a rendszeres aktív testmozgás, ami ahhoz is hozzájárul, hogy kiegyensúlyozottabb legyen.
    • Ha a stressz tartóssá válik, feszült és szorongó állapotba kerül, érdemes akár pszichológus szakember segítségével relaxációt, autogén tréninget tanulni és alkalmazni, mely segít levezetni a felhalmozott feszültséget.
    • Vegyen részt rendszeresen kiterjedt foglalkozás-egészségügyi szűréseken, teljes körű menedzserszűréseken, illetve az egyes szakmákra specializálódott vizsgálatokon. Amennyiben erre a cége nem biztosít lehetőséget, ellenőriztesse egészségi állapotát kezelőorvosával, illetve megfelelő szakorvossal, akikhez természetesen magán úton is fordulhat!
    • Ha egyedül vagy segítséggel nem tud megbirkózni a munka jelentette terheléssel, akkor saját egészsége érdekében a munkahelyváltás lehetőségét is mérlegelnie kell.

    A feszültségoldó tabletta önmagában nem old meg semmit! Ezek szedése, és akkor is csak átmenetileg, csak akkor jöhet szóba, ha a felsorolt feszültségoldó módszerekkel nem ér el javulást. Feszültségoldó tablettát szedni csak szakorvosi javaslatra és receptfelírás alapján szabad. A feszültségoldó tablettákat nem szabad a probléma megoldásának tekinteni, maximum átmenti támogatásnak, ezek ugyanis csak elodázzák a probléma valós okainak megoldását, továbbá ez a látszatmegoldás hosszabb távon könnyen vezet gyógyszeres hozzászokáshoz.

    Olvasson tovább! 9 tipp a munkahelyi stressz csökkentésére

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült: 2018.01.12 10:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gyermeknefrológia

    Gyermeknefrológia

    Prof. dr. Reusz György

    Milyen tünetek esetén kell vesebetegségre gyanakodnunk gyermeknél?

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    A munkahelyi stressz csökkenthető, mutatjuk hogyan

    A tartós munkahelyi stressz betegít és rontja a termelékenységet, a morált és a lojalitást is. Ugyanakkor dr. Butyka Ágnes, foglalkozás-egészségügyi szakorvos szerint számos lehetőség van a stressz csökkentésére.

    9 tipp a munkahelyi stressz csökkentésére

    Ma már bizonyított tény, hogy a munkahelyi stressz betegít, és természetesen rosszul hat a termelékenységre, morálra és a lojalitásra is. Dr. Butyka Ágnes, foglalkozás-egészségügyi szakorvos szerint a vezetőknek számos lehetősége van a stressz csökkentésére, az eredmények pedig a cég működésére is visszahatnak.

    Miért betegszünk meg gyakran, ha megkezdődik a szabadságunk?

    A többség a nyaralás előtti napig kitart a munkahelyén, hogy az átlagosnál is többet dolgozzon, és csak aztán fogjon bele a megérdemelt éves szabadságba. Aztán a nyaralás első napján lebetegszik, s az első napokat lázasan az ágyban tölti. Ismerős a szituáció?

    Distressz a munkahelyen: Ön is érintett?

    Egészségkárosító tényező lehet a munkahelyen a por vagy zajártalom mellett a stressz is, ha indokolatlan mértékű. Egy tavalyi felmérés eredményéből kitűnik: a magyar munkavállalók stressz szintje kétszerese a dánokénak. A nem kívánatos, túlzott mértékű stressz megelőzésének, illetve csökkentésének a leghatékonyabb eszköze a pszichoszociális kockázatértékelés és az erre épülő célzott beavatkozás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.