Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes frissítve:

A menedzserszűrés szó szerint a menedzserek, ám összefoglalóan a stresszes, rohanó munkát végző, alapvetően egészséges, de veszélyeztetett vagy kockázati tényezőknek kitett emberek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

A menedzserszűrés lehetővé teszi, hogy diagnosztizálhassák és időben kezelhessék vagy megelőzhessék, esetleg még gyógyszer nélkül, akár életmódváltással megoldják az olyan korai stádiumban lévő betegségeket, amelyek tünetei még nem jelentkeztek. A vizsgálatokat ajánlott rendszeres időközönként elvégeztetni (leggyakoribb esetben évente egy alkalommal).

A menedzserszűrés a következő vizsgálatokat foglalja magába:

Részletes, átfogó laborvizsgálat: a vérmintából számos információ nyerhető a vizsgált személy egészségi állapotáról: kimutathatók a szervezetben lévő gyulladások, lappangó, esetleg vérképzőszervi betegségek. A vérkép információt szolgáltat a máj, az epeutak, a hasnyálmirigy, a vesék állapotáról és működéséről, valamint az anyagcsere-folyamatokról (vércukor, ionok, koleszterinszint, trigliceridek, húgysavszint stb.) is átfogó képet ad. Szűrő jelleggel férfiaknál a prosztata eltéréseire is létezik laboratóriumi vizsgálóeszköz.

Belgyógyászati vizsgálat: része az érintett részletes kikérdezése, a szedett gyógyszerek átnézése. Fizikális vizsgálattal az orvos tájékozódhat a belső szervek állapotáról és további vizsgálatokat rendelhet el. Átnézve a labort, az EKG-t, fontos a kóros állapotok felismerése mellett a rizikóbecslés is. Ez alatt elsősorban a kardiovaszkuláris betegségekre gondolunk. Életmódvezetési tanácsok (étrend, mozgás) sok esetben elegendőek lehetnek még apróbb eltérések rendezésére. Fontos az ideális testsúly jelentőségére felhívni a figyelmet. Figyelmeztetni kell a túlsúly, stressz, ülő életmód, mozgáshiány, táplálkozási rossz szokások veszélyeire, elengedhetetlen ezeknek a korunk jellegzetes betegségeivel (metabolikus szindróma, elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas húgysavszint, cukorbetegség) való összefüggéseinek ismertetése.

Mellkasröntgen: a mellkasról készített röntgenfelvétel a tüdőről, annak nagyereiről és a szívről ad átnézeti képet. Fontos szűrőteszt tbc, gyulladás irányában, de akár daganat felismerésében is.

Hasi UH: a hasüregben lévő belső szervek vizsgálata lehetővé teszi a vesék, a lép, a máj, az epehólyag és az epeutak, valamint a hasnyálmirigy és a nagy hasi vénák és artériák, illetve a húgyhólyag, a prosztata és a méh állapotának felmérését. Megítélhető a hasi nyirokcsomók állapota, és néhány esetben láthatóak az esetleges fali megvastagodással járó bélgyulladások, illetve a bélrendszer hasonló fali reakcióval vagy passzázszavarral járó elváltozásai. Kimutathat cisztákat, köveket, jó- és rosszindulatú daganatokat, meszesedéseket, gyulladásokat. A vizsgálat nem megterhelő és teljesen kockázatmentes.

Szükség esetén a gyomor és a bélrendszer még pontosabb vizsgálatát a gyomor- és a béltükrözés (esetleg CT-kolonoszkópia) teheti lehetővé.

Speciális vizsgálatok

Urológiai vizsgálat: Az urológiai vizsgálat a kiválasztó szervek működésének és állapotának felmérését szolgálja. Férfiaknál a prosztata és a külső nemi szervek vizsgálatát is magában foglalja.

Kardiológiai vizsgálat (EKG, terheléses EKG, szív-UH): a terheléses EKG-vizsgálat a szívizom vérellátásának zavarait tudja kimutatni, valamint fényt deríthet szívkoszorúér-szűkületre. Segítségével kideríthető, hogy a testi megterhelés okoz-e szívritmuszavart, és hogy a vérnyomás szabályozására szedett gyógyszer megfelelően van-e beállítva. A terheléses EKG-vizsgálatot speciális kerékpárral végzik, közben mind a szívműködést, mind a vérnyomást figyelve.

A szívultrahang segítségével az orvos képet kap a szív, a pitvarok és a kamrák nagyságáról, a szívizom vastagságáról és a szív teljesítményéről. A vizsgálattal nyomon követhető a szív infarktus utáni állapota, gyógyulási folyamata. A szív ultrahangos vizsgálata kimutathatja az esetleges szívizomgyulladást, az aorta aneurismát és a szívbillentyű-gyulladást.

Nőgyógyászati vizsgálat: méh- és petefészek-UH, HPV-teszt, Chlamydia-teszt, rákszűrés, tapintásos emlővizsgálat.

Ortopédiai vizsgálat: gerincbetegségek szűrése, izomrendszer állapotának felmérése.

Szemészeti vizsgálat: látásvizsgálat és a szem állapotának felmérése.

Fül-orr-gégészeti vizsgálat: hallásvizsgálat, valamint a szájüreg, gége és garat állapotának felmérése.

A krónikus stressz kezelése életeket ment

Számtalanszor halljuk szakemberektől, hogy életvitelünk megváltoztatásával sorsunkon is változtathatunk, az életmódváltás azonban maga is komoly stresszt okozhat annak, aki megpróbálja "legyőzni" önmagát.
A krónikus stressz kezelése életeket ment

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Internistenpraxis-Alstertal

Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.