• Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    A menedzserszűrés lehetővé teszi, hogy diagnosztizálhassák és időben kezelhessék az olyan korai stádiumban lévő betegségeket, amelyek tünetei még nem jelentkeztek. A vizsgálatokat ajánlott rendszeres időközönként elvégeztetni.

    Hirdetés

    Tegyen a stressz ellen! Három egyszerű technika

    Az egészségstatisztikai adatok szerint a felnőttek kétharmada kerül hetente legalább egy-két alkalommal intenzív stresszhelyzetbe.

    Tegyen a stressz ellen!

    A menedzserszűrés a következő vizsgálatokat foglalja magába:

    Részletes, átfogó laborvizsgálat: a vérmintából számos információ nyerhető a vizsgált személy egészségi állapotáról: kimutathatók a szervezetben lévő gyulladások, lappangó-, esetleg vérképzőszervi betegségek. A vérkép információt szolgáltat a máj-, az epeutak-, a hasnyálmirigy-, a vesék állapotáról és működéséről, valamint az anyagcsere-folyamatokról (vércukor, koleszterinszint, trigliceridek, húgysavszint, stb.) is átfogó képet ad.

    Kardiológiai vizsgálat (EKG, terheléses EKG, szív UH): a terheléses EKG vizsgálat a szívizom vérellátásának zavarait tudja kimutatni, valamint fényt deríthet szívkoszorúér-szűkületre. Segítségével kideríthető, hogy a testi megterhelés okoz-e szívritmuszavart, és hogy a vérnyomás szabályozására szedett gyógyszer megfelelően van-e beállítva. A terheléses EKG vizsgálatot ülve és fekve is el lehet végezni, ajánlott megfelelő ruházat viselése (sportruházat, sportcipő).

    A szív ultrahang segítségével az orvos képet kap a szív-, a pitvarok- és a kamrák nagyságáról, a szívizom vastagságáról és a szív teljesítményéről. A vizsgálattal nyomon követhető a szív infarktus utáni állapota, gyógyulási folyamata. A szív ultrahangos vizsgálata kimutathatja az esetleges szívizomgyulladást, az aorta aneurismát és a szívbillentyű-gyulladást.

     Mellkas röntgen: a mellkasról készített röntgenfelvétel a tüdőről, annak nagyereiről és a szívről ad átnézeti képet.

    Hasi UH és urológiai vizsgálat: a hasüregben lévő belső szervek vizsgálata lehetővé teszi a vesék, a lép, a máj, az epehólyag és az epeutak, valamint a hasnyálmirigy és a nagy hasi vénák és artériák, illetve a húgyhólyag, a prosztata és a méh állapotának felmérését.

    A menedzserbetegségről

    Menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki hosszú ideje fokozott stresszben él. A statisztikák szerint leginkább mégis a fiatal és középkorú férfiaknál fordul elő.

    Bővebben a menedzserbetegségről

    Megítélhető a hasi nyirokcsomók állapota, és láthatóak az esetleges fali megvastagodással járó bélgyulladások, illetve a bélrendszer hasonló fali reakcióval, vagy passzázs-zavarral járó elváltozásai. Kimutathat cisztákat, köveket, jó- és rosszindulatú daganatokat, meszesedéseket, gyulladásokat. A vizsgálat nem megterhelő és teljesen kockázatmentes.

    A gyomor és a bélrendszer még pontosabb vizsgálatát a gyomor- és a béltükrözés, illetve utóbbi alternatívája, a virtuális (CT) vastagbélvizsgálat teszi lehetővé.

    Az urológiai vizsgálat a kiválasztó szervek működésének és állapotának felmérését szolgálja. Férfiaknál a prosztata és a külső nemi szervek vizsgálatát is magában foglalja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nőgyógyászati vizsgálat: méh- és petefészek UH, HPV-teszt, Clamydia-teszt, rákszűrés, tapintásos emlővizsgálat.

    Ortopédiai vizsgálat: gerincbetegségek szűrése, izomrendszer állapotának felmérése.

    Szemészeti vizsgálat: látásvizsgálat és a szem állapotának felmérése.

    Fül-orr-gégészeti vizsgálat: hallásvizsgálat, valamint a szájüreg, gége és garat állapotának felmérése.

    A krónikus stressz kezelése életeket ment

    Számtalanszor halljuk szakemberektől, hogy életvitelünk megváltoztatásával sorsunkon is változtathatunk, az életmódváltás azonban maga is komoly stresszt okozhat annak, aki megpróbálja "legyőzni" önmagát.

    A krónikus stressz kezelése életeket ment

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; internistenpraxis-alstertal.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült: 2018.03.30 18:56
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A száraz szem kezelése

    A száraz szem kezelése

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem egyik legfontosabb kezelési módját a műkönnyek használata jelenti.

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Önellenőrző tesztek: otthoni segítség gyanú esetére

    Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy életünk egyik legértékesebb kincse a saját egészségünk. Sokszor tapasztalunk magunkon bizonyos tüneteket, amelyekkel nem foglalkozunk időben, vagy elhanyagoljuk már meglévő betegségünk rendszeres orvosi ellenőrzését.

    A menedzserbetegség

    A menedzserbetegség lényege a krónikus stressz fennállása, a krónikus stressz ellen való cselekvőképesség csökkenése. Ez két okból kifolyólag lehetséges: vagy a stressz mértéke és ideje olyan nagyfokú, hogy a szenvedő alany nem képes megfelelően kezelni, vagy eleve a stressztűrő képessége csökkent.

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA