Mit sportoljon, akinek magas a vérnyomása?

WEBBeteg
megjelent:

A magas vérnyomás egyik rizikófaktora a mozgásszegény életmód.

A magas vérnyomás (hipertónia) bizonyos esetekben elkerülhető. Kialakulásában számos tényező játszik szerepet, melyek közül több - így például a mozgáshiány és a túlsúly - kiküszöbölhető.

Miért érdemes sportolni?

Az edzés során ugyan a vérnyomás és a pulzus emelkedik, viszont a kitartó sportok rendszeres gyakorlása hosszú távon csökkenti a vérnyomást és a szívfrekvenciát is. Ez a terhelési és a nyugalmi fázisokra egyaránt érvényes. Ez a hatás először hat-nyolc héttel az edzés megkezdése után lesz észrevehető. Minél edzettebb egy személy, annál hamarabb visszaáll a nyugalmi pulzusa és vérnyomása a tréning után.

Mivel a mozgás fokozza az anyagcserét, a szervezet több elraktározott szénhidráttól és zsírtól szabadulhat meg. Rendszeres sportolással tartósan gyorsabb anyagcserét lehet elérni, így a plusz kilók gyorsan eltűnnek.

Milyen sportág az ideális?

Válasszon olyan mozgásformát, ami kedvére van, mindegy, hogy gyalogol, biciklizik, táncol, úszik vagy esetleg a nordic walking mellett dönt. Eddzen rendszeresen, hetente többször és hosszú távon. Az az ideális, ha alkalmanként 20-30 percet edz, olyan intenzitással, hogy a pulzus közben legfeljebb közepesen emelkedhet meg. Egy egyszerű képlettel kiszámolható, hogy hozzávetőlegesen ez mit is jelent a gyakorlatban: 180 – életkor években/perc. Vagyis, ha valaki 30 éves, akkor edzés közben a pulzusa maximum 150 lehet percenként. Ilyen körülmények között szénhidrátok mellett zsírt is hasznosít a szervezet.

Fontos a fokozatosság!

Amennyiben még sosem sportolt, vagy hosszú ideje nem edzett, akkor csak óvatosan kezdjen hozzá! Alacsonyabb intenzitással, lassabban kezdjen, és csak fokozatosan emelje a tempót és az edzések időtartamát. Eleinte elegendő napi 15 perc gyors séta. Később fokozhatja a tempót, illetve növelheti az edzés időtartamát.

Ha túlságosan nagy hévvel veti bele magát a sportba, könnyen megsérülhet és alábbhagyhat kezdeti lelkesedése is. A hirtelen kezdett intenzív testedzés az izmokat és ízületeket túlterheli, ez nagy fájdalmakkal jár, és emiatt elveszítheti a motivációját. Ne várjon azonnali eredményt, legyen türelmes!

Pozitív pszichés hatása is van a sportnak

A rendszeres sport még a hangulatunkat is javítja, segít leküzdeni a stresszt, valamint hozzájárul a kiegyensúlyozottság eléréséhez. Az edzés közben felszabaduló endorfin közvetlenül fejti ki pozitív pszichés hatását. Ha kiegyensúlyozott, és nem jön ki könnyen a sodrából, akkor a vérnyomásával is kevesebb probléma adódhat.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.