Tippek a pihentető alváshoz hőség idején

Szerző: WEBBeteg

A napokon át tartó hőség megnehezíti az elalvást és az éjszakai nyugodt alvást. A pihentető alvás hiányának következménye többek között nappali fáradtság, nyűgösség és a koncentrálóképesség romlása lehet.

A fáradtság pedig egyike a közlekedési balesetek leggyakoribb okainak is. Fontos tehát, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy éjszakánként nyugodtan tudjunk aludni.

Tippek a nyugodt alváshoz

Alváshoz sem a túl meleg, sem a túl hideg nem ideális. A hálótér hőmérsékletének szabályozására légkondicionálóval vagy elalvás előtt működtetett ventilátorral, szellőztetéssel, árnyékolással van lehetőség. A redőnyt eresszük le, a sötétítőfüggönyt húzzuk össze, szellőztessünk rendszeresen, de lehetőleg a hűvösebb órákban! A ventilátort szakaszosan működtessük, éjszakára ne hagyjuk bekapcsolva! A légkondicionáló és a ventilátor szárítják a levegőt, ezért alkalmazásuk mellett még több folyadék fogyasztására van szükség. A szobában párologtatót is elhelyezhetünk, a kicsit magasabb páratartalom hűvösebb érzetet kelt.

A lakás hőmérsékletének befolyásolására több lehetőség nem kínálkozik, ezért a pihentető alvás egyéb feltételeinek biztosítására kell kiemelt figyelmet fordítanunk:

 • Ne fogyasszon se energiaitalt, se alkoholt!
 • Ne dohányozzon!
 • Ha szokott kávézni, délután már ne kávézzon!
 • Este ne fogyasszon nehéz ételeket!
 • Teljesen elsötétített helyiségben ideális aludni, ezért a redőnyt eressze le, a sötétítőfüggönyt húzza össze.
 • A zajok csökkentése érdekében szükség esetén alkalmazhat füldugót.
 • Az ágy legyen kényelmes, a matrac ne legyen se túl kemény, se túl puha! Használjon az évszaknak megfelelő ágyneműt!
 • Az elektromos eszközöket tartsa a hálószobán kívül!
 • Egy felnőttnek normál esetben kb. naponta nyolcórányi alvásra van szüksége, ám van, akinek ennél kevesebb is elég, és van, akinek ennél több alvásra van szüksége ahhoz, hogy reggel felébredve kipihentnek érezhesse magát. Tapasztalja ki, hogy Önnek mennyi az ideális, és aludjon annyit, amennyire szüksége van!
 • Lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban menjen aludni, és ha van lehetősége, reggelente is mindig ugyanabban az időpontban keljen!
 • Lefekvés előtt ne folytasson semmilyen szellemileg megterhelő tevékenységet!
 • Találja meg az Ön számára megfelelő módszert a stressz oldására, a kikapcsolódáshoz! Ilyen például a jóga, az autogén tréning vagy a meditáció.
 • Ha nem sikerült elaludnia, vagy felébred éjszaka és egy negyedórán belül sem tud újra elaludni, ne erőltesse magát, és ne hánykolódjon álmatlanul az ágyban! Kapcsolja fel a villanyt, hallgasson zenét vagy keressen valami megnyugtató olvasnivalót, hogy elűzze a rossz gondolatait. Csak akkor menjen vissza az ágyba aludni, amikor már álmosnak érzi magát.

Mivel az alvást számos, szervi és pszichés betegség is megzavarhatja, ha néhány napon belül nem szűnnek meg az alvászavarok, feltétlenül forduljon alvásspecialista szakorvoshoz!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi...

Élet alvási apnoeval

Számos esetben az obstruktív, illetve a centrális alvási apnoeval való együttélés szempontjából nagyon fontos, hogy Ön átgondolja saját...

Alvási apnoe - Miért fontos a...

Az alvási apnoét napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos...

Hitek és tévhitek az...

A teljes felnőtt lakosság kb. 10 százaléka küzd súlyos vagy krónikus alvási nehézségekkel (ennél nagyobb számban fordul elő átmenetileg ez a...

Alvásproblémák: minden második...

A pihentető alvás minden korban elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Az alvásproblémák terhe egyéni és társadalmi szinten is komoly gondot...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.