• Tippek a pihentető alváshoz hőség idején

    Szerző: WEBBeteg

    A napokon át tartó hőség megnehezíti az elalvást és az éjszakai nyugodt alvást.

    A pihentető alvás hiányának következménye többek között nappali fáradtság, nyűgösség és a koncentrálóképesség romlása lehet. A fáradtság pedig egyike a közlekedési balesetek leggyakoribb okainak is. Fontos tehát, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy éjszakánként nyugodtan tudjunk aludni.

    Tippek a nyugodt alváshoz

    Alváshoz sem a túl meleg, sem a túl hideg nem ideális. A hálótér hőmérsékletének szabályozására légkondicionálóval vagy elalvás előtt működtetett ventilátorral, szellőztetéssel, árnyékolással van lehetőség. A redőnyt eresszük le, a sötétítőfüggönyt húzzuk össze, szellőztessünk rendszeresen, de lehetőleg a hűvösebb órákban! A ventilátort szakaszosan működtessük, éjszakára ne hagyjuk bekapcsolva! A légkondicionáló és a ventilátor szárítják a levegőt, ezért alkalmazásuk mellett még több folyadék fogyasztására van szükség. A szobában párologtatót is elhelyezhetünk, a kicsit magasabb páratartalom hűvösebb érzetet kelt.

    A lakás hőmérsékletének befolyásolására több lehetőség nem kínálkozik, ezért a pihentető alvás egyéb feltételeinek biztosítására kell kiemelt figyelmet fordítanunk:

    • Ne fogyasszon se energiaitalt, se alkoholt!
    • Ne dohányozzon!
    • Ha szokott kávézni, délután már ne kávézzon!
    • Este ne fogyasszon nehéz ételeket!
    • Teljesen elsötétített helyiségben ideális aludni, ezért a redőnyt eressze le, a sötétítőfüggönyt húzza össze.
    • A zajok csökkentése érdekében szükség esetén alkalmazhat füldugót.
    • Az ágy legyen kényelmes, a matrac ne legyen se túl kemény, se túl puha! Használjon az évszaknak megfelelő ágyneműt!
    • Az elektromos eszközöket tartsa a hálószobán kívül!
    • Egy felnőttnek normál esetben kb. naponta nyolcórányi alvásra van szüksége, ám van, akinek ennél kevesebb is elég, és van, akinek ennél több alvásra van szüksége ahhoz, hogy reggel felébredve kipihentnek érezhesse magát. Tapasztalja ki, hogy Önnek mennyi az ideális, és aludjon annyit, amennyire szüksége van!
    • Lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban menjen aludni, és ha van lehetősége, reggelente is mindig ugyanabban az időpontban keljen!
    • Lefekvés előtt ne folytasson semmilyen szellemileg megterhelő tevékenységet!
    • Találja meg az Ön számára megfelelő módszert a stressz oldására, a kikapcsolódáshoz! Ilyen például a jóga, az autogén tréning vagy a meditáció.
    • Ha nem sikerült elaludnia, vagy felébred éjszaka és egy negyedórán belül sem tud újra elaludni, ne erőltesse magát, és ne hánykolódjon álmatlanul az ágyban! Kapcsolja fel a villanyt, hallgasson zenét vagy keressen valami megnyugtató olvasnivalót, hogy elűzze a rossz gondolatait. Csak akkor menjen vissza az ágyba aludni, amikor már álmosnak érzi magát.

    Mivel az alvást számos, szervi és pszichés betegség is megzavarhatja, ha néhány napon belül nem szűnnek meg az alvászavarok, feltétlenül forduljon alvásspecialista szakorvoshoz!

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2019.08.30 03:06, Megjelenés: 2017.08.04 12:40
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Az alvási apnoe kezelése

    Az alvási apnoe enyhébb eseteiben orvosa életviteli változtatásokat javasolhat Önnek, többek között fogyást és a dohányzás elhagyását. Ha ezek nem elegendőek vagy ha az alvási apnoe mérsékelten súlyos, számos más kezelés is rendelkezésre áll.

    Élet alvási apnoeval

    Számos esetben az obstruktív, illetve a centrális alvási apnoeval való együttélés szempontjából nagyon fontos, hogy Ön átgondolja saját életvitelét és szükség esetén változtasson azon.

    Kényelmes ágy - Kiegyensúlyozott mindennapok

    Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha belegondolunk, a napunk 24 órájából optimális esetben 8 órát alvással töltünk, ami az életünk egyharmadát jelenti.

    Az alvászavar és típusai

    Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódásához, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból igen meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Alvásproblémák? - Tippek a nyugodt pihenéshez

    Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is legyőzheti az alvásproblémákat.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Hitek és tévhitek az alvászavarokról

    A teljes felnőtt lakosság kb. 10 százaléka küzd súlyos vagy krónikus alvási nehézségekkel (ennél nagyobb számban fordul elő átmenetileg ez a probléma). Melyek a legfontosabb alvászavarral kapcsolatos hiedelmek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.