• Milyen panaszokat okozhat a hidegfront?

    Szerző: WEBBeteg

    A frontérzékenység különféle formában jelentkezhet egyénenként.

    Nem lehet biztosan megjósolni, hogy egy adott fronthatás adott egyénnél milyen panaszokat fog kiváltani.

    A front olyan légköri képződmény, amely hideg és meleg légtömegek határán alakul ki, és amelyet bizonyos meteorológiai paraméterek egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek.

    A környezetünk változásai szervezetünket (leginkább idegi és hormonális) alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik (vegetatív reakciók). Néhány embernél ezek komoly szubjektív, sőt olykor objektív tüneteket okozhatnak.

    Elsősorban a túlhajszolt életmódú, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú emberek, az idősek, valamint a bizonyos betegségekben (pl.: reumatológiaiidegrendszeriszív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális krónikus betegségekben) szenvedők érzékenyek a frontátvonulásokra. A szív- és érrendszeri betegek különösen veszélyeztetettek!

    Milyen panaszokat okozhat a hidegfront?

    Vannak olyan általános idegrendszeri tünetek, amelyek mind a meleg-, mind a hidegfront hatására jelentkeznek, ilyen például a levertség, az ingerlékenység, a nyugtalanság, az alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás, ezért ilyenkor a közlekedésben való részvétel fokozott óvatosságot követel a balesetek elkerülése érdekében!

    Hidegfront esetén inkább a front átvonulása után jelentkeznek a tünetek. A hidegfront-átvonulások jelentősen súlyosbíthatják a reumás panaszokat, ízületi fájdalmakat. A hidegfront átvonulása miatt növekszik az anginás panaszok, az embólia, valamint a kólika veszélye is. A hidegfront átvonulásának következtében asztmás rohamok, gyomor-, epe- és vesegörcsök, illetve mellkasi panaszok jelentkezhetnek, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával is összefüggésbe hozták.

    A hideg és meleg légtömegek találkozása fokozza a reumás panaszokat, kólikához, a hörgők fokozott reakciójához, valamint anginás panaszokhoz vezethet. A reumás betegek 75-90%-a időjárás-érzékenységtől is szenved. Néhányan közülük különösen érzékenyen reagálnak bizonyos vihartípusokra.

    Kismamák és kisgyerekek frontérzékenysége

    Azoknál a magzatoknál, akik jó általános állapotban vannak, csak az erősebb inger vált ki reakciót, míg az érzékenyebb szervezeteknél a frontátvonulások is fokozott megterhelést jelenthetnek. Az anyuka frontérzékenysége is befolyással van a magzatnál fronthatásokkor fellépő elváltozásokra.

    A kutatások eredményei szerint minél érzékenyebb a várandós nő a frontátvonulásokra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terhessége a számítottnál rövidebb ideig fog tartani. A hideg- vagy melegfrontra érzékeny kismamáknál gyakrabban indult meg a szülés a frontokhoz kötődő légköri változások alatt.

    Számos megfigyelés szerint a kisgyermekek frontérzékenysége nagyobb az egészséges felnőttekénél.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2020.09.25 05:06, Megjelenés: 2017.05.12 17:50
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Meleg- és hidegfront - Önt mi viseli meg? Előzze meg a panaszokat

    Különösen a nők, az idősek és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat, de a gyerekek, sőt, az állatok is élénken reagálhatnak a változásokra. Milyen tünetekre kell számítanunk, és mit tehetünk a csökkentésük érdekében? A témáról dr. Babai László, prevenciós szakértő beszél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.