Milyen panaszokat okozhat a hidegfront?

Szerző: WEBBeteg

A frontérzékenység különféle formában jelentkezhet egyénenként.

Nem lehet biztosan megjósolni, hogy egy adott fronthatás adott egyénnél milyen panaszokat fog kiváltani.

A front olyan légköri képződmény, amely hideg és meleg légtömegek határán alakul ki, és amelyet bizonyos meteorológiai paraméterek egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek.

A környezetünk változásai szervezetünket (leginkább idegi és hormonális) alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik (vegetatív reakciók). Néhány embernél ezek komoly szubjektív, sőt olykor objektív tüneteket okozhatnak.

Elsősorban a túlhajszolt életmódú, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú emberek, az idősek, valamint a bizonyos betegségekben (pl.: reumatológiai, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális krónikus betegségekben) szenvedők érzékenyek a frontátvonulásokra. A szív- és érrendszeri betegek különösen veszélyeztetettek!

Milyen panaszokat okozhat a hidegfront?

Vannak olyan általános idegrendszeri tünetek, amelyek mind a meleg-, mind a hidegfront hatására jelentkeznek, ilyen például a levertség, az ingerlékenység, a nyugtalanság, az alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás, ezért ilyenkor a közlekedésben való részvétel fokozott óvatosságot követel a balesetek elkerülése érdekében!

Hidegfront esetén inkább a front átvonulása után jelentkeznek a tünetek. A hidegfront-átvonulások jelentősen súlyosbíthatják a reumás panaszokat, ízületi fájdalmakat. A hidegfront átvonulása miatt növekszik az anginás panaszok, az embólia, valamint a kólika veszélye is. A hidegfront átvonulásának következtében asztmás rohamok, gyomor-, epe- és vesegörcsök, illetve mellkasi panaszok jelentkezhetnek, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával is összefüggésbe hozták.

A hideg és meleg légtömegek találkozása fokozza a reumás panaszokat, kólikához, a hörgők fokozott reakciójához, valamint anginás panaszokhoz vezethet. A reumás betegek 75-90%-a időjárás-érzékenységtől is szenved. Néhányan közülük különösen érzékenyen reagálnak bizonyos vihartípusokra.

Kismamák és kisgyerekek frontérzékenysége

Azoknál a magzatoknál, akik jó általános állapotban vannak, csak az erősebb inger vált ki reakciót, míg az érzékenyebb szervezeteknél a frontátvonulások is fokozott megterhelést jelenthetnek. Az anyuka frontérzékenysége is befolyással van a magzatnál fronthatásokkor fellépő elváltozásokra.

A kutatások eredményei szerint minél érzékenyebb a várandós nő a frontátvonulásokra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terhessége a számítottnál rövidebb ideig fog tartani. A hideg- vagy melegfrontra érzékeny kismamáknál gyakrabban indult meg a szülés a frontokhoz kötődő légköri változások alatt.

Számos megfigyelés szerint a kisgyermekek frontérzékenysége nagyobb az egészséges felnőttekénél.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Meleg- és hidegfront - Önt mi viseli...

Különösen a nők, az idősek és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó...

Hogyan mérje helyesen a vérnyomását...

A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a...

Fagyási sérülés - Mit tegyen és...

Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

Az időjárás változásainak...

Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.