Sporttippek ötven éven felülieknek

WEBBeteg
megjelent:

Az egészség megőrzése érdekében az életkornak és erőnlétnek megfelelő sportos életmód ötven felett is fontos. Olyan mozgásformákat válasszon, amelyek nem megterhelőek, nem súrolják teljesítőképessége határait.

Ebben az életszakaszban a szervezet már egészen másképp működik, mint a húszas életévekben: a csontok és ízületek sokkal sérülékenyebbek.

Fontos a megfelelő felkészülés

Attól is függ, hogy milyen mozgásformát választhat, hogy a sport már eddig is élete része volt-e vagy csupán most szeretné elkezdeni a rendszeres mozgást. Amennyiben most szeretne sportosabb életmódra váltani, mindenképpen legyen nagyon óvatos és körültekintő, a hirtelen kezdett testedzés ugyanis veszélyeket hordoz magában (pl.: ízületiszalag-szakadás, izomszakadások, rándulások stb.). Ezért csak fokozatosan kezdje hozzászoktatni szervezetét a rendszeres fizikai aktivitáshoz és ne követeljen magától sokat! Ez a sportot újrakezdőkre is vonatkozik! A sportolás megkezdése előtt – különösen akkor, ha egészségügyi problémái vannak – orvosi vizsgálatok elvégzése szükséges.

Az eddig is rendszeresen sportoló, jól edzett emberek is kerüljék a túlerőltetést és vegyenek részt rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatokon!

A rendszeres sportolás előnyei

A sport erősíti az immunrendszert, a szívet és a keringési rendszert, segít az ideális testsúly megőrzésében vagy elérésében és nem utolsósorban javítja a kedélyállapotot. A rendszeres edzés időskorban is segít megőrizni a jó erőnlétet, az aktivitást.

Milyen mozgásformák ajánlottak?

Edzés előtt mindig végezzen bemelegítő gyakorlatokat!

Idősek számára az erősítő gyakorlatok kezdetben könnyebben kivitelezhetők a kitartó sportoknál. Később kombinálhatja ezeket kitartó gyakorlatokkal. Célszerű hetente három-négyszer sportolni, pihenőnapok közbeiktatásával.

Azok számára, akik inkább egyedül sportolnának, leginkább az úszás, a gyaloglás vagy a futás a legideálisabb mozgásforma.

Akik szívesebben sportolnak társaságban, azok például választhatják a teniszt, a társastáncot, a kerékpározást, de kipróbálhatják akár a nordic walkingot, a jógát, a pilatest vagy a gerinctornát is. Az edzőtermi óráknak megvan az az előnyük, hogy az edző kontrollálja a résztvevők mozdulatait.

A felsoroltak mellett még számtalan sportág közül válogathat, találja meg a magához illőt, hogy örömét lelje benne!

Még egy jó tanács: Mindig legyen kéznél mobiltelefon, hogy sérülés esetén tudjon segítséget hívni.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.