• Tánc orvosi szemmel

    Szerző: WEBBeteg

    Az idei tánc világnap nemzetközi üzenetét a francia táncos-koreográfus Mourad Merzouki fogalmazta meg: „Próbáld meg, és ha nem sikerül, akkor kezdd újra, de legfőképpen, táncolj, és ne hagy abba a táncot!". Valóban minden esetben folytatni kell? Kérdések és válaszok a táncról.

    Folytathatom-e a táncot?

    Tudta-e?

    A tánc a sarokcsontot, az Achilles-ínat, a térdeket és a sípcsontokat különösen igénybe veszi.

    Tánc közben bokarándulásom és részleges szakadásom keletkezett, kaptam járógipszet is. Folytathatom-e a táncot?

    A gyógyulást követően, ami 2-3 hónap a sérülés helyétől és fokától függően, folytathatja a táncot, ha a panaszai engedik. Eleinte még célszerű rugalmas bokarögzítőt viselnie. A rögzítések levételét követően úszással, kerékpározással segítheti a mihamarabbi terhelhetőséget – válaszolta Dr. Bogdán Aurél, traumatológus-ortopédus.

    Hirdetés

    Táncolhatunk-e lúdtalp esetén?

    Tánc túlsúly esetén?

    A tánc egyaránt ajánlható fiataloknak és időseknek, ugyanis ha megfelelő a ritmus, nem terheli túl az ízületeit, sem a szívét. Azonban ahogy a többi sportágat, a táncot sem szabad túlzásba vinni. Csatlakozhat egy tánccsoporthoz, amely nem csak arra jó, hogy igencsak gyorsan leolvassza a fölösleges kilókat, hanem kiváló ismerkedési lehetőség is. Tovább a cikkre>>

    Kislányom 10 éves lesz, rendszeres erős lábfájással kerültünk az orthopédiára. Kiderült, hogy lúdtalp, de már bokasüllyedés is, nagyon csúnya a lába. (Ezt írta az orvos: A sarokcsontok valgus állásba billentek, következményes hosszanti boltozatsüllyedéssel. A talusfej és az os naviculare medial és a talp felé domborodik.) Tavaly néptánc edzésre járt, ami 2-3 órás (heti 1 alkalom), amitől eléggé elfáradt. Azt szeretném megtudni, nem-e tesz neki rosszat ez a hosszú és megterhelő tánc?

    Az orvosi státusz leírása alapján előrehaladott lúdtalpa van a lányának, vagyis minden anatómiai elváltozás benne van, ami a bokasüllyedést jellemzi. Természetesen betétet kell viselnie.

    Ami a táncot illeti, csak akkor folytassa, ha a betét viselése mellett nem okoz kifejezett fájdalmakat. A lábizomzat tornája hasznos, mert ez a betéttel együtt korrigálja a sarok kóros állását, ezáltal megemeli a lábboltozatokat. Ha hamar elfárad és kellemetlen, fájdalmas tünetek jelentkeznek, akkor inkább ne táncoljon sportszerűen, mert akkor gyengülnek az izmok, s ez ellene dolgozik a terápiának – válaszolta Dr. Juhász Csaba, ortopéd szakorvos-traumatológus.

    Egészséges-e a spárga?

    Már hosszabb ideje versenytáncolok, rendszeresen edzek, és nemrégiben bíztattak, hogy nyújtsam többet az izmaimat. Ehhez vannak gyakorlataink, amik szerintem jók. Viszont látom a többieket például spárgázni (angol és harántspárgára gondolok), és nem éppen úgy néz ki, mintha ez természetes póz lenne, minthogy nem is az. A kérdésem az lenne, hogy az ilyen irányú nyújtás, spárgázás lehet-e valamilyen káros, vagy esetleg hasznos hatással akár a szalagokra, ízületekre, akár nőgyógyászati területekre?

    A spárga kivitelezésében a legfontosabb a fokozatosság. Valóban sok edzés és nyújtás után lesz kivitelezhető a spárga. Azonban ki lehet jelenteni, nem minden ember szalagjai és ízületei alkalmasak az ilyen típusú igénybevételnek. Ezért van, hogy ugyanaz a mozdulat, hasonló edzettségű, állapotú emberek egyikénél okoz sérülést, míg a másiknál nem. Alapvetően ki lehet jelenteni, hogy ami fájdalmat okoz, azt nem szabad végezni, hiszen a szervezet jele, hogy káros következménye lesz. Amennyiben az edzések során fájdalom nélkül el tudja végezni a gyakorlatokat, nem lesz káros következménye, de túlerőltetéssel, kellemetlen gyakorlatokat végezni nem szabad – válaszolta Dr. Csuth Ágnes, háziorvos.

    A csontritkulásra a tánc az orvosság

    A tánc kiválóan alkalmas a csontritkulásban szenvedő páciensek számára. Az osteoporosisos betegek körében gyakori a csigolya- vagy combcsonttörés. A csontjaik túl gyengék ahhoz, hogy az átlagos, mindennapi terhelést biztosan elviseljék. Több tanulmány is azt bizonyítja, hogy a betegség kialakulásában szerepe van a mozgáshiánynak is. A testmozgás pedig a legtöbb esetben erősíti a csontokat. Minél többféle terhelésnek van kitéve egy adott csont, annál ellenállóbb. Aki csak sétál, kocog vagy úszik, nem lesz védett a csontritkulással szemben. A tánc fejleszti az erőnlétet és az egyensúlyérzéket. Tovább a cikkre>>

    (WEBBeteg összeállítás)

    Legutóbb frissült: 2014.05.02 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Achilles-sérülés - Oly könnyedén elkerülhető!

    Az átlagembernek csupán komoly kellemetlenséget, a sportolónak azonban igazi sorscsapást jelent az Achilles-ín gyulladása és részleges vagy teljes szakadása, amely sajnos egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek.

    Előzze meg a térdfájást!

    A térdfájás egy gyakori ízületi panasz. Hogyan előzheti meg a kialakulását?

    A vérömleny kezelése

    Vérömleny, más néven véraláfutás vagy hematóma akkor keletkezik, ha a sérült érből vér lép ki a szövetekbe. Hematóma a legkülönbözőbb helyeken alakulhat ki, például a szemben, a térdben, a fejben, vagy terhesség során az anyaméhben.

    Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

    A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatású a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Hogyan készüljünk a síelésre?

    Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a lábán. Bár rengeteg sérülésről lehet hallani e sport kapcsán, mégis csodálatos és egészséges időtöltés, hiszen tiszta levegőn, gyönyörű tájakon mozoghatunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.