A csontritkulás rizikófaktorai

WEBBeteg
frissítve:

Csontritkulásnak (osteoporosis) nevezzük a csontok anyagának kóros mértékű megkevesbedését, miközben a maradék csontállomány szerkezete és eloszlása a testben szabályos marad.

A meggyengült oszteoporotikus csontok a korábban még könnyen elviselt terhelések hatására is eltörhetnek. Csonttörés kisebb baleset miatt is bekövetkezhet, leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjait érintve. Előrehaladott formájában csonttöréshez vezethet egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, sőt akár a köhögés is. Súlyos esetben a csigolyák összeroppanhatnak a test súlyától, ami testmagasság-csökkenéshez és görnyedéshez vezet.

Kétszer gyakoribbak nőkben az osteoporosis-eredetű törések, mint férfiakban. De fontos tudni, hogy a csontritkulás jelentős számú férfit is utolér!

A kor előrehaladtával nő a csontritkulás kialakulásának valószínűsége.

A vékony testalkatú vagy alacsony emberek csontritkulás-kockázata nagyobb, mert kisebb a kiindulási csonttömegük.

Milyen tényezők növelik a csontritkulás kockázatát?

  • Helytelen táplálkozás, D-vitamin-hiány és alacsony kalciumbevitel: Ha a szervezet nem jut elegendő D-vitaminhoz és kalciumhoz, akkor nő a csontritkulás kockázata. Az egészséges csontképzéshez ugyanis elegendő mennyiségű D-vitaminra és kalciumra van szükség. A kalcium a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. A kalcium bélből való felszívásához pedig a D-vitamin elengedhetetlen.
  • Az osteoporosis gyakran kísér bizonyos hormonális betegségeket (pl. Cushing-kór), állapotokat (pl. menopauza).
  • Dohányzás.
  • A nemi hormonok mennyisége: Nőknél kisebb a kockázat, ha szabályosak a női ciklusok és késői a menopauza. Azoknál a férfiaknál, akiknek a tesztoszteronszintje alacsonyabb az átlagosnál, fokozott a kockázat.
  • Táplálkozási, emésztési és felszívódási zavarok: pl. anorexia nervosa, bulimia, gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség)
  • Szteroidok közepes vagy nagy dózisban való hosszú időn keresztüli szedésének mellékhatása is lehet a csontritkulás. Amennyiben Önnek hosszú ideig tartó szteroidkezelésre van szüksége, akkor orvosának folyamatosan ellenőrizni kell a csontsűrűségét, és csontvesztés esetén idejében tenni kell a csontritkulás ellen.
  • Pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-túlműködés.
  • Vízhajtók gyakori használata.
  • Egyéb gyógyszerek: A heparin, a methotrexate és egyes epilepszia elleni gyógyszerek, valamint az alumíniumtartalmú gyomorsavlekötők is csonttömegvesztéshez vezethetnek.
  • Emlőrák: Az emlőrákban szenvedő nőknél fokozott a csontritkulás-kockázat, különösen, ha kemoterápiában részesülnek, ha aromatázgátló kezelést kapnak (pl.: anastrozole, letrozole, exemestane, melyek gátolják az ösztrogénképződést), vagy ha menopauza után vannak. A tamoxifen kezelésben részesülő betegek esetében nem áll fenn fokozott kockázat, ez csökkenti a törések kockázatát.
  • Mozgásszegény életmód.
  • Nagy mennyiségű üdítőital-fogyasztása.
  • Krónikus alkoholizmus.
  • Depresszió.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.