Influenza elleni védőoltás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hétfőn délelőtt beadattam az influenza elleni védőoltást. Vasárnap este azonban fokhagymát ettem (nyersen) , amiről úgy hallottam, hogy allicin tartalma vírus- és gombaölő hatással bír. Kérdésem az lenne, hogy a véráramomba bekerült fokhagyma hatóanyag hatással lehetett-e a legyengített influenza kórokozókra, pl. elölte-e azokat, mielőtt az immunreakcióm működésbe lépett volna? Más ismerőseim, akik szintén beoltatták magukat, enyhe levertségre és kellemetlen közérzetre panszkodtak az oltást követő napon, valamint korábbi években amikor beoltattam magam, én is tapasztaltam hasonló tüneteket. Most semmi lyesmi nem jelentkezett, teljesen jól vagyok, meg sem éreztem, hogy oltást kaptam. Minden nap tömegközlekedéssel utazom, oktatási intézményben dolgozom, emellett gyenge az immunrendszerem, tehát esélyem sincs, hogy elkerüljem a vírusfertőzést. További kérdésem lenne, hogy beadható-e kétszer a védőoltás, és egyáltalán felírja-e mégegyszer a háziorvos? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gombos Nóra

Dr. Szanyi Andrea válasza influenza elleni védőoltás témában

Kedves Kérdező!

A fokhagyma fogyasztása nem befolyásolja az influenzaoltás hatékonyságát. Az oltás nem legyengített kórokozót, hanem elölt kórokozót tartalmaz.

Erre azért van szükség, hogy a vírus az oltás során ne betegítse meg a személyt, de az immunológiai válasz ugyanúgy kifejlődik. Egyeseknél enyhe oltási reakció emellett még kialakulhat, amit Ön is említ. Mindenképpen jól tette, hogy beoltatta magát, de egy szezonban kétszer semmiképpen nem kell és nem szükséges oltani, ha az oltás megfelelő időben, tehát az influenzaszezon kezdete előtt történt, az oltóanyagot az előírásnak megfelelően tárolták.

Dr. Szanyi Andrea
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
Kérdés: 2012. november 20., 09:14; Megválaszolva: 2012. november 24., 18:42
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...
Entrococcus facelis fetőzés?
Emlékeztető oltás