Az éjszakai bepisilés kivizsgálása - hol kezdjük?

Szerző: Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus szakorvos

Magyarországon a 6 évesek között minden 10. kisgyermek rendszeresen bepisil éjszaka. Az éjszakai ágybavizelést (enuresis nocturna, EN) a harmadik leggyakoribb gyermekbetegségként is emlegetjük. Hiba azt hinni, hogy biztosan kinövik, orvosi kezelés nélkül évente a betegek mindössze 15 százaléka szabadul meg a bepisiléstől.

Az éjszaka bepisilő gyermekek döntő többségének nincs szervi betegsége, a vizelettartás-ébredés éjszakai szabályozása, ami nem működik megfelelően. Valóban betegség az éjszakai bepisilés? Igen, hiszen komoly hatással van az érintett gyermekekre és családjukra, megváltoztatja a hétköznapjaikat, befolyásolja az életminőségüket. Betegség, ami orvosi diagnózisokkal leírható, vizsgálható és aminek az okait és kezelési lehetőségeit tudományos kutatásokkal keresik és fejlesztik. Olyan betegség, melynek a kezelésére bizonyítékokon alapuló orvosi módszerek állnak a rendelkezésünkre!

Mikor kell orvoshoz fordulni az EN miatt?

Amikor a szülők és a gyermek számára problémát jelent, de 5 éves kor felett mindenképpen. A gyermekek döntő többsége 3-4 éves életkorban lesz ágytiszta (éjszakára száraz). Ezt követően az elvárások növekednek: mások vagy a testvér(ek) már elhagyta/ák a pelenkát éjszakára, a nagyszülők aggódnak, táborba készülnek stb. Az óvodák többsége a szoba- és ágytisztaságot (a pelenka elhagyását!) a felvétel feltételéül szabja. Ez a helytelen, élettanilag alá nem támasztott elvárás és a szülők jelentős részét kapkodásra kényszeríti („az óvodakezdés előtti nyáron ezt is meg kell oldanunk!”). Ne ez kényszerítsen senkit orvoshoz! Ha feszültséget érez a gyermek éjszakai bepisilése miatt, tenni akar ellene, akkor kérjen orvosi segítséget.

Első lépésként házi gyermekorvosukat keressék fel, aki a szükséges alapvető vizsgálatokat (vizeletellenőrzés, bakteriológiai tenyésztés) elvégzi, illetve előírja (hasi ultrahang, éjszakai légzészavar esetén fül-orr-gégészeti szakvizsgálat). A következő lépés lehet gyermek-nephrológus szakorvos felkeresése, aki a szükséges további vizsgálatokat elindítja, illetve az EN kezelését irányítja, de az EN egyes eseteiben már háziorvosuk is kezdhet kezelést. A pszichológiai vizsgálat és kezelés fontos része lehet a folyamatnak, de csak a kivizsgálás alapján határozható meg a szükségessége.

A kivizsgálás menetét és a szükséges vizsgálatok célját az EN hátterében álló kórélettani folyamatok alapján mutathatjuk be. Az EN oka a végtelenségig leegyszerűsítve: éjszaka a vizelettel telt húgyhólyag feszülése nem ébreszti fel a gyermeket álmából, ezért a hólyag akadálytalanul kiürül.

Három fő csoportba sorolhatók az okok:

  • Elmarad az ébredés a hólyagteltségre: A gyermekek többsége felébred a hólyagfal feszülésére és a wc-be üríti a vizeletét. Az éjszaka bepisilő gyermekek esetében ezek a jelzések nem érik el a megfelelő hatást az agyban. Az alvás nem mélyebb a szokásosnál, az ébreszthetőség gyengébb. Ez fontos különbség, mivel azt hihetnék, hogy a gyermekük nagyon mélyen alszik.
  • Éjszakai polyuria (nagy mennyiségű vizelet ürítése): alvás alatt nincs folyadékbevitel, ezért a szervezet az antidiuretikus hormon (ADH) kiválasztásának a növelésével tartja fent a folyadékegyensúlyt, spórol a vízzel. Az éjszaka bepisilő gyermekek felében ez nem működik jól, így annak ellenére sok vizeletet ürítenek éjszaka, hogy semmit nem isznak. A sok vizelet megtölti a húgyhólyagot és ha erre nem ébrednek fel, akkor bepisilnek.
  • A húgyhólyag ürítő (detrusor) izom működése: ha a hólyagfalban található izom túl aktív éjszaka, az elindíthatja a pisilést. Ha erre nem ébred fel a gyermek, akkor bepisil.

Könnyen belátható, hogy önmagában egyik probléma sem okoz bepisilést, ha a gyermek felébred a hólyag jelzéseire. Az EN oka végső soron az, hogy az agy és a húgyhólyag üzenetei alvás közben nem „találkoznak”. Fontos hangsúlyozni, hogy ez alvás közben (nem csak éjszaka) van így, hiszen a gyermekek egy része a délutáni alvásnál is bepisil.

Ezek az okok egyszerű módszerekkel vizsgálhatók és az eredmények alapján kezelés kezdhető

A rutin vizeletvizsgálattal a nagy mennyiségű vizelet ürítésével járó állapotok zárhatók ki, a vizelet bakteriológiai tenyésztése a fertőzés kizárása miatt szükséges. A húgyutak fejlődési rendellenességei már újszülöttkorban kimutathatók a szűrővizsgálatokkal. Hasi ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a vesék és a húgyutak állapotát.

A kivizsgálás legfontosabb része a folyadékbevitel és a vizeletürítés felmérése. 48 órán keresztül (legtöbbször hétvégén) kell mérni, hogy mennyit iszik és mikor, mennyit pisil a gyermek! Ezek az adatok nélkülözhetetlenek a húgyhólyag működésének a megismeréséhez és a kezelés tervezéséhez! A megfigyeléshez használható táblázat és tájékoztató itt érhető el.

A vizsgálatok eredményei alapján határozható meg az EN típusa, ami meghatározza a kezelés módját és azt is, hogy a kezelést háziorvosuk/házi gyermekorvosuk is elkezdheti vagy a gyermek-nephrológus szakorvost kell felkeresniük a vizsgálatok folytatása céljából.

  • Ha a gyermek még nem volt éjszaka száraz és elmúlt 5 éves, akkor a bepisilés elsődleges (primer).
  • A legalább fél év megbízható ágytisztaság után jelentkező éjszakai bepisilés másodlagos (secunder).
  • Amennyiben a gyakori éjszakai bepisilés mellett nincsenek napközben tünetek (gyakori, erős ingerek, vizelet elcsepegés), vizeletfertőzés, székrekedés, akkor a bepisilés egytünetű (monoszimptómás).
  • Amennyiben az éjszakai bepisilés mellett vizeletfertőzések, székrekedés vagy a fent felsorolt napközbeni tünetek is „színesítik” a képet, úgy nemegytünetű (non-monoszimptómás) EN a diagnózis.

Olvasson tovább! Van megoldás a gyermekkori ágybavizelésre!

(Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus szakorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tévhitek az éjszakai...

Az enuresis nocturna (EN) magyar, hétköznapi megnevezéseként az éjszakai ágybavizelés vagy bepisilés megnevezéseket használjuk.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.