• Bepisil, becsepeg, rohan a WC-re - Gyermekkori húgyhólyagműködési zavarok

    Szerző: Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus szakorvos

    Egy csecsemő gyakran és kis mennyiségű vizeletet ürít. Elég kibontani a pelenkát és hűvösebb levegő éri a bőrét, vagy megcirógatjuk, és akár azonnal pisil. Hogyan és mennyi idő alatt lesz képes 2-3 órán keresztül tartani a vizeletét és időben eljutni a mellékhelyiségbe, ha megérzi, hogy tele a hólyagja? Nem egyszerű folyamat ez, amihez a saját fejlődésén túl szüksége van a szülei, gondozói segítségére is!

    A szobatisztaság eléréséhez természetesen a húgyhólyag tároló kapacitásának növekedése és a működésének lényegi változásai is kellenek. Ez a folyamat a gyermekek többségében 3 éves életkorukra befejeződik, elérik a szobatisztaságot (a hólyagműködés nappali kontrollját), amit az ágytisztaság kialakulása követ általában 4-5 éves korig. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez idő alatt szinte bármilyen, a vizeletürítéssel kapcsolatos probléma (pl. erős inger, rohanás a WC-re, bepisilés, egy kicsit becsepeg...) előfordulhat ÁTEMENTILEG, de ez még belefér a normális fejlődési folyamatba.

    Hirdetés

    A szobatisztaság kialakulása után a gyermekek 6-8 százalékában (6-9 éves életkor között) ezek a vizeletürítéssel kapcsolatos tünetek tartósan, 3 hónapnál hosszabb ideig, folyamatosan is jelentkeznek. Ebben az esetben a vizelettartás és -ürítés funkcionális zavarának (alsó húgyúti tünetek, LUTS) a gyanúja merül fel. Ez a kórkép anatómiai, szervi eltérés nélkül okoz akaratlan vizeletvesztést (inkontinencia) is. Társulhat hozzá az éjszakai bepisilés is, erről az úgynevezett nemegytünetű éjszakai bepisilés (non-monosymptomas enuresis nocturna) kapcsán írtam korábban. A tünetek korai felismerése nagyon fontos, mivel a LUTS mintegy ördögi körként mehet előre, akár a súlyos vesekárosodást okozó állapotig is.

    Ezt olvasta már? Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?

    Nagyon gyakran a vizeletürítés akaratlagos kontrollját lehetővé tevő medencefenék-izomzat (külső záróizom) és a húgyhólyagürítő izom nem összehangolt működése okozza. Leegyszerűsítve: akkor is szorít és visszatart, amikor nem kellene – a pisilés közben. Ez az ellenállás megzavarja a húgyhólyag működését és nagyon változatos tünetek jelentkeznek.

    Amennyiben 4 évnél idősebb gyermekeknél minimum 3 hónapig folyamatosan észlelik az alábbi tüneteket, akkor a LUTS gyanúja felvethető:

    A gyermek vizelete elcsepeg napközben, változó mennyiségben, cseppektől az alsóneműt és a ruhát átáztató mennyiségig (inkontinencia). Sokszor csak mosáskor észleli a szülő az alsóneműn, hogy ez több egyszerű „technikai” problémánál. A 6-9 éves korosztály átlagosan 5-7 alkalommal pisil naponta. Ha 8 alkalomnál többször megy WC-re, akkor gyakran pisil, ha 3 alkalomnál ritkábban, akkor ritkán ürít vizeletet. Mind a kettő lehet a LUTS jellemző tünete.

    A gyakran pisilő gyermekek sokszor rohannak a WC-re, úgy érzik, hogy kényszeríti őket az erős (urge) vizelési inger. Amint megérzik, akaratlanul próbálják leküzdeni, ún. elhárító mozdulatokkal. Toporognak, a lábukat keresztezik és összeszorítják, gyakran ráguggolnak a sarkukra, ezzel összenyomva a húgycsövet (Vincent-jel). Sokszor csak erőlködve, haspréssel nyomva tudnak pisilni, több részletben, megszakítva. A húgyhólyagjuk tároló kapacitása és a tágulékonysága kicsi, alkalmanként csak kevés vizeletet ürítenek.

    A vizeletürítés nem ritkán kellemetlen, fájdalmas. Ismétlődő, gyakori vizeletfertőzések ronthatják a helyzetet. Ennek oka lehet, hogy a gyermek nem tudja teljesen kiüríteni a húgyhólyagját (reziduális vizelés). A széklet- és a vizeletürítés eltérései az anatómiai közelség és a medencefenék-izomzat működésének zavara miatt gyakran együtt fordul elő. Ennek a legfontosabb jele a székrekedés (obstipáció). Székrekedésről beszélünk ha hetente három alkalomnál kevesebbszer, vagy rendszeresen kemény székletet ürít a gyermek.

    Ne felejtsük el, hogy a tünetek igazából akkor ítélhetők meg, ha elegendő, az életkornak és a testtömegnek megfelelő a folyadékfogyasztás. A gyerekek jelentős része önkéntelenül is úgy védekezik a tünetek ellen, hogy keveset iszik, az iskolai időszakban akár csak kortyokat. Megjegyzem, a közösségbe (óvoda, iskola) járó gyermekek többsége kevesebbet iszik a szükségesnél és azt is inkább otthon és délután fogyasztja el. A felnőttekről pedig már ne is beszéljünk... A szükségesnél kevesebb folyadékbevitel elfedheti a tünetek valós súlyosságát, ezért célszerű otthon, hétvégén vagy hosszabb együtt töltött idő során megfigyelni a gyerekek vizelési szokásait – miközben ellenőrizni tudjuk azt is, hogy mennyit isznak.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Ne hagyjuk annyiban! A gyermekkori ágybavizelés hatásai

    A leírt tünetek észlelése elegendő ahhoz, hogy a LUTS gyanúja miatt orvoshoz, első lépésként házi gyermekorvosukhoz forduljanak! A funkcionális hólyagműködési zavarok gyanúja esetén a www.gyermekinkontinencia.hu oldalon szűrő kérdőív és a tünetek részletes leírása is megtalálható, a gyermeknephrológiai hálózat rendeléseinek elérhetőségei pedig segítenek a továbblépésben, a vizelési zavarokkal foglalkozó szakorvosok elérésében!

    Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

    Egyes megfigyelések szerint már azzal is, hogy nem várunk a szobatisztaságra szoktatással a 18 hónapos életkornál tovább. Nem javasolt az óvoda előtti nyáron, sietve megkezdeni és „letudni” ezt a feladatot. A gyermek természetes érési folyamatait, fejlődését és érdeklődését kihasználva segíthetjük a hólyagkontroll kialakulását (pl. minden étkezés előtt vizeletürítésre biztatva, a bilihez vagy a WC-hez vezetve). A rendszeresség nagyon fontos, mind a folyadékfogyasztásban, mind a pisilésben. Biztassuk, vezessük rá a gyerekeinket, hogy rendszeresen, sokszor keveset igyanak és induljanak el a WC-re, ha azt érzik, hogy tele a hólyagjuk! Ne tartsák vissza, ne halogassák a vizeletürítést!

    A WC-n legyen lehetőségük kényelmesen ülni – lábtámasszal és szűkítővel! Ne lebegjenek a WC felett, üljenek úgy, hogy lehetőségük legyen a medencefenék-izomzat (a záróizom) ellazítására. A vizeletfertőzések ritkán vagy inkább soha nem az ülőkéről „összeszedett” baktériumoktól alakulnak ki. A „ne ülj rá a WC-re” tanács a lányok számára olyan, nem természetes, erőltetett testhelyzet felvételét követeli meg, amiben lehetetlen egészségesen pisilni. Használjanak egyszer használatos ülőkeborítót vagy törlőkendőt, de üljenek rá a WC-re!

    Mondhatjuk, hogy a vizeletürítés automatikus, természetes testi folyamat, nem kell túlragozni. Ez igaz, de pont a leírt betegségtünetek hívják fel arra a figyelmet, hogy odafigyelve, egészséges folyadékbeviteli és vizelési szokásokat tudatosan kialakítva, komoly problémáktól óvhatjuk meg a gyermekeinket! Ezeket a szokásokat kell a hétköznapi rutinba beépítenünk!

    Olvasson tovább! Éjszakai bepisilés és a lelki egészség

    (Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus szakorvos)

    Módosítva: 2018.12.03 09:36, Megjelenés: 2018.11.29 16:09
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Csecsemő- és gyermekkori sérvek gyermeksebészeti vonatkozásai

    Ebben a cikkben a leggyakoribb gyermekkori sérvekkel kapcsolatos tudnivalókat szeretném összefoglalni, megmagyarázni kialakulásuk hátterét és felvázolni kezelési lehetőségeiket. Nem minden sérvet kell operálni, van, ami sürgős, és van, ami bizony ráér.

    "Normális az, hogy még mindig bepisil a gyerek?" - Az orvos válaszol

    "Kislányom 4 és fél éves és még mindig gyakran előfordul, hogy bepisil éjszaka. Pedig korábban volt, hogy egy hónapig sem volt ilyen problémája. Normális ez? Ha nem, hova forduljak segítségért?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA