Lehet-e baja a babámnak?

Kilencedik hétben lévő kismama vagyok. Óvónőként dolgozom. A csoportomban az egyik kislány skarlátos lett, és a lappangási időben még nem voltam biztos benne, hogy babát várok, így érintkeztem a kislánnyal. Milyen veszéllyel lehet ez a babámra? Azt tudom, hogy sajnos az első három hónap a legveszélyesebb a fertőzések szempontjából. Úgy tudom, hogy a skarlátot baktériumfertőzés okozza, és ez kevésbé veszélyes, mint a vírusok. Igaz ez? Milyen vizsgálattal lehet kinyomozni, hogy bekerült-e a szervezetembe a fertőzés? A nőgyógyászom szerológiai vizsgálatra küldött, és ott a "varicella zoster" vírusra irányultak az általa kért vizsgálatok. Ennek két hét múlva lesz eredménye. Ahogy én utánaolvastam, ez a "varicella zoster" a bárányhimlő vírusa. Lehet ennek valami köze a skarláthoz? Ha másra irányuló szerológiai vizsgálat lenne szükséges, akkor mi legyen ez? Vagy nem is szerológiai vizsgálattal lehet ezt kideríteni? A nőgyógyászom és a helyi gyermekorvos javaslatára penicillinszármazékot szedtem öt napig. Panaszom nincsen, csak aggódom, hogy lehet-e baja a babámnak és ha igen, mi? Válaszukat köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza terhesség témában

A skarlátot egy baktérium, a Streptococcus pyogenes fertőzése okozza, amely nem egy jellemzően magzatkárosító baktérium, de veszélyes lehet a babára a rózsahimlő (rubeola), a bárányhimlő (varicella), a toxoplazmosis, CMV- és a herpeszvírus-fertőzés, amelyeket a Toxoplazma kivételével mind vírusok okoznak. Tehát a bárányhimlő kórokozója egy vírus, és semmi köze a skarláthoz. A skarlát veszélye abban van, ha nem kezelik. Ilyenkor késői szövődményei lehetnek: vese- és szívproblémák. De Ön, amint felmerült a gyanú, penicillint kapott, amely gyógyszerre nagyon érzékeny ez a baktérium, de a babára nem káros. Ahogy írja, jól van, tehát feltételezem, hogy torka nem fájt, láza nem volt, amely erre a betegségre jellemző lenne. Nem valószínű, hogy a kisbabájának ártott ez a betegség, de saját megnyugtatására háziorvosától kérhet egy torokváladék-vizsgálatot, amely - ha még a torokban van - kimutathatja ezt a kórokozót. Dr. Jóna Angelika

Megválaszolva: 2011. július 28.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Köldökzsinór trombózis
Tisztelt Doktorúr! Férjemmel babát vártunk, de a 37-ik hétben köldökzsinór Thrombosis szövődményében elhunyt a babánk, mielőtt a világra jöhetett volna. A...
Sikertelen beavatkozás?
Tisztelt Doktorúr! A következőkben szeretném véleményét kérni: 2023.04.05.-én, 7 hetesen végeztek nálam terhességmegszakítást, mert időközben kiderült több...
Nagy petezsák, nagy szikhólyag
Tisztelt Doktor Úr! 7 hetes várandós vagyok. Terhesség megállapításkor a vizsgálaton 6+0 hetes voltam. Mindent rendben találtak. Méretek a következők voltak:...
Várandósság _ionizáló sugárzással...
Tisztelt Doktor Úr! 38 hetes várandós vagyok, körülbelül két hete iszom málnalevél teát, melynek csomagolásán most vettem észre, hogy "ionizáló sugárzással...
Lelet kiértékelés
Tisztet Dr. Farkas Ágnes! Szeretném kiértékeltetni a leletünket, hogy kell-e aggódnunk? Jelenleg a párom a 27. hétben várandós és elküldött minket a genetikus...
Terhességgel kapcsolatban
Tisztelt Dr. Petróczki István! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az utolsó menstruációm 2022.június 22-én volt, peteérésem teszt szerint július 9. a...