Skarlát kiújulás, milyen vizsgálatok javasoltak?

Kb 1 hónappal ezelőtt kezdődött a betegség mindkét gyermekemnél torokgyulladással, hőemelkedéssel. Ekkor jeleztem a orvosunknak, hogy az oviban skarlát van, de ő azt mondta, hogy ez nem az, de így is kaptak antibiotikumot de csak 5 és 7 naposat. ezután visszamehettek az oviba, majd kb egy hét múlva lányomat magas lázzal és torokgyulladással vittem az ügyeletre, ott már skarlátot diagnosztizáltak nála. kiütése nem volt, csak enyhe pír a hasa alján. fiamnál pár nap késéssel jelentkezett a magas láz és torokgyulladás, de kiütése egyáltalán nem volt. Mindketten 10 napos antibiot. kúrát kaptak, majd 14 nap elteltével az orvos megvizsgálta őket, és vizeletet is nézett. Fiamnál ekkor kis szívzörejt hallott az orvosunk és EKG-ra küldött. Itt is hallotta az orvos a zörejt, úgyhogy vele még megyünk további vizsgálatokra. Ezután 1 hétig megint mehettek közösségbe, majd lányomnál ismét magas láz, fejfájás, lepedékes nyelv jelentkezett, ekkor az orvos még nem írt fel semmit, de miután nem javult az állapota visszavittem (ekkor már a málnanyelv is jelentkezett) és most ismét antibiotikumot szed. Fiamnál tegnap este láttam enyhe málnanyelvet, de láza még nem volt. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges kétszer akár háromszor visszaesni a skarlátba és, hogy ez okozhat e vmilyen károsodást a gyerekeknél? Elég rosszakat lehet olvasni! Milyen vizsgálatokat javasol? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Balogh Andrea válasza skarlát témában

Kedves Kérdező!

A skarlátot több alkalommal lehet elkapni tekintettel, hogy ennek a baktériumnak ami okozza ezt a betegséget több "alfaja" létezik. Azt viszont nem tartom valószínűleg, hogy 2-3x szorosan egymás után skarlátot kapjon el valaki. A skarlát ma már nem veszélyes betegség, antibiotikummal remekül kezelhető, így szövődménye sem szokott lenni. Baj akkor lenne, ha a gyerekek nem kapnák meg a megfelelő antibiotikumos kezelést. Azonban mivel ilyen sűrűn betegek voltak immunerősítő kúrát javasolnék a Broncho-Vaxomot vagy a Ribomunyt.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2011. november 25., 09:24; Megválaszolva: 2011. november 28., 15:34
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Van e teendő?
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas
Lágyéksérv gyerekkorban
Nurofen szirup fogzásra