• A nagyothallás kialakulása

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    A kor előrehaladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás. A 65-75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály mintegy háromnegyedét érinti valamilyen fokú halláscsökkenés.

    A téma cikkei

    2/1 A nagyothallás kialakulása
    2/2 Hogyan kezelje nagyothallását?

    Feltételezések szerint az öröklődés és a jelentős zajterhelés a legjelentősebb halláscsökkenéshez vezető tényező. A belsőfül hang által okozott „kopása”, elöregedése, maradandó (idegi típusú) halláscsökkenéshez vezethet, ezt súlyosbítja az idősödő idegrendszer jelfeldolgozási lassulása. Emellett egyéb tényezők, például a fülzsír által elzárt hallójárat, szintén megakadályozhatja a hangok megfelelő vezetődését a hangérzékelő szerv felé (vezetéses halláscsökkenés).

    Az idegi típusú halláskárosodás nem fordítható vissza, azonban nem szükségszerű, hogy egy csendesebb, hangszigetelt világban éljen. Orvosával, vagy egy audiológus segítségével a hallás korrigálható.

    Hirdetés

    A nagyothallás tünetei

    Hogyan hallunk?

    A hallás kialakulásakor a hanghullámok elérik a fül belsejét, ahol a hanghullám által keltett rezgés az agy számára felismerhető, idegi jellé alakul át. A fül három főbb területre bontható: a külső fülre, azaz a hallójáratra, a középfülre és a belső fülre. A hanghullámok keresztülhatolnak a külső fülön, és megrezegtetik a dobhártyát. A dobhártyához kapcsolódnak a hallócsontocskák. Ez a három hallócsont felerősíti a rezgéseket, amelyek aztán áttevődnek a belső fülre. A belső fülben található receptorsejteken pici érzékelő szőr van, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át. Ezek aztán az agyba továbbítódnak. A különböző hangok által keltett vibrációk, rezgések különbözően aktiválják ezeket az apró szőröket, ezáltal az agy különböző jeleket kap. Így tudjuk elkülöníteni az egyik hangot a másiktól.
    • A beszéd és más zajok tompábbnak tűnnek.

    • Nehézséget jelent a szavak megértése, különösen nagyobb háttérzaj esetén vagy tömegben.

    • Gyakran meg kell kérni a többieket, hogy lassabban, hangosabban, tisztábban beszéljenek.

    • Fel kell hangosítani a televíziót vagy a rádiót.

    • Visszahúzódás a beszélgetésekből.

    • Bizonyos társasági események kerülése.

    Mi okoz nagyothallást?

    Egyes emberek esetén, a nagyothallást a külső hallójáratban felhalmozódott fülzsír okozza, ami elzárja a külső hallójáratot, és megakadályozza a hanghullámok terjedését. Ez bármely életkorban okozhat nagyothallást. A nagyothallás leggyakoribb oka azonban általában a belsőfül károsodása.

    A belső fülben lévő apró pici csillószőrök illetve a hozzájuk csatlakozó idegsejtek degenerálódhatnak. Amikor az idegsejtek vagy a receptorsejtek károsodnak, illetve elpusztulnak, az elektromos jel innen nem továbbítódik az agy felé, ez által halláscsökkenés jön létre. A magasabb, élesebb hangok tompábbnak tűnnek (ugyanis a magas hangokat észlelő receptorsejtek általában hamarabb mennek tönkre), de az is lehet, hogy nehézséget jelent a háttérzajból kiemelni a szavakat.

    A fülgyulladás, illetve a külső fül és a középfül területén kialakuló rendellenes csontkinövések, vagy daganatok szintén halláscsökkenéshez vezethetnek, illetve a kiszakadt dobhártya is nagyothallást okozhat. (Ezek azonban vezetéses halláscsökkenések.)

    Rizikófaktorok

    Az alábbi tényezők okozhatják az idegsejtek, illetve a receptorsejtek károsodását a belső fülben.

    • Életkor. A kor előrehaladtával az idegek, illetve a belső fül receptorsejtjei természetes módon elhasználódnak, ez nagyothallást eredményezhet.

    • Hangos zajok. Különböző foglalkozással kapcsolatos zajok, például az építőipar, az egyes üzemi munkák; bizonyos hobbi sportokhoz kapcsolódó zajok, például a céllövés, a motorozás, vagy a hangos zenehallgatás mind károsíthatják a belső fület.

     Olvasson tovább! Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

    • Öröklődés. A genetikai állomány fokozhatja a fülkárosodással szembeni érzékenységet.

    • Egyes gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek, pl. a gentamycin antibiotikum és egyes kemoterápiás szerek károsíthatják a belső fület. Átmenetileg fülzúgás (tinnitus) vagy hallásvesztés alakulhat ki nagy dózisú nemszteroid gyulladásgátló szerek, például aspirin, maláriaellenes készítmény vagy kacsdiuretikumok szedésekor (ez egyfajta húgyhajtó).

    • Bizonyos betegségek. A magas lázzal járó betegségek, például az agyhártyagyulladás, károsíthatják a belső fület.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Beszéljen orvosával, ha rosszul hall! Lehet, hogy romlott a hallása, ha egy párbeszéd során nehezebben tudja megérteni a dolgokat, különösen, ha háttérzaj is van. Ha Ön úgy érzékeli, hogy a hangok elkenődtek, fel kell hangosítania a tv-t, a rádiót, gondoljon a halláskárosodás lehetőségére!

    Orvosi vizsgálaton

    A hallásvizsgálat menete

    Az audiológus különböző jellegű hangokat fog lejátszani, és megkéri Önt, hogy akkor jelezzen, amikor hangot hall. Minden frekvenciájú hangot különböző hangerősséggel is bejátszanak, hogy meg lehessen határozni azt a szintet, amit éppen, hogy hall.

    Először orvosa egy általános szűrővizsgálatot fog végezni, hogy összességében felmérje, Ön mennyire hall. Az egyik fül letakarásával fülenként vizsgálható, hogy mennyire hallja a különböző hangerősséggel mondott szavakat, illetve, hogy hogyan reagál egyéb zajokra.

    A halláskárosodás mértékének megítélésére orvosa nagy valószínűséggel egy audiológiai vizsgálatra fogja beutalni, ahol különböző hallásvizsgálatokat végeznek.

    A részletesebb vizsgálatok során egy fülhallgatón, valamint egy csontvezetést vizsgáló vibrációs eszközön keresztül egyszerre az egyik fülben lejátszott hanghatásokra kell figyelni.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    Lektorálta: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész szakorvos

    Előző oldal | 2/1 | 2/2 Hogyan kezelje nagyothallását?
    Legutóbb frissült: 2017.12.06 16:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Zajártalom - Meddig sípol a fülem?

    Pár napja diszkóban voltam, ahol eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat. Én kb. 1 órát bírtam ki, és muszáj volt elhagynom a helyiséget. Mikor kint voltam, azt tapasztaltam, hogy zúg, sípol a fülem. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    A nagyothallás okai

    A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

    Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

    Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja!

    A halláscsökkenés megelőzését fiatalon kell elkezdeni

    Hangos zajoktól szenvedhet valaki munkahelyi környezetben is, de sokan a szabadidős tevékenységek közben, a túl hangos zenehallgatás miatt válnak idővel halláskárosulttá. Később talán gyógyszerrel is kezelhető lesz a probléma, addig marad a megelőzés.

    Siket beteg az orvosnál: egyedül még nem megy!

    Belegondolt már abba, hogyan kommunikál a siket páciens a háziorvosnál vagy a felülvizsgálat alkalmával a rendelőintézetben? Tolmáccsal – érkezik a praktikus válasz. Talán egy nap elérjük azt is, hogy az orvos a jelnyelv segítségével ad tanácsokat a betegének. A Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a hallássérültek társadalmáról, kultúrájáról és kommunikációjáról is tanulnak.

    Tabletta a nagyothallás megelőzéséért?

    A fülhallgatóval zenét hallgató tiniktől a zajos munkakörülmények között dolgozókig, egyre több ember szenved valamilyen mértékű nagyothallásban. Ezt a tendenciát szeretnék csökkenteni amerikai kutatók, egy vitaminokból és magnéziumból álló étrend-kiegészítővel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.