A nagyothallás kialakulása

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve: 2021.12.11.

A kor előrehaladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás. A 65-75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály mintegy háromnegyedét érinti valamilyen fokú halláscsökkenés.

A téma cikkei

2/1 A nagyothallás kialakulása
2/2 Hogyan kezelje nagyothallását?

Feltételezések szerint az öröklődés és a jelentős zajterhelés a legjelentősebb halláscsökkenéshez vezető tényező. A belsőfül hang által okozott „kopása”, elöregedése, maradandó (idegi típusú) halláscsökkenéshez vezethet, ezt súlyosbítja az idősödő idegrendszer jelfeldolgozási lassulása. Emellett egyéb tényezők, például a fülzsír által elzárt hallójárat, szintén megakadályozhatja a hangok megfelelő vezetődését a hangérzékelő szerv felé (vezetéses halláscsökkenés).

Az idegi típusú halláskárosodás nem fordítható vissza, azonban nem szükségszerű, hogy egy csendesebb, hangszigetelt világban éljen. Orvosával, vagy egy audiológus segítségével a hallás korrigálható.

Hogyan hallunk?

A hallás kialakulásakor a hanghullámok elérik a fül belsejét, ahol a hanghullám által keltett rezgés az agy számára felismerhető, idegi jellé alakul át. A fül három főbb területre bontható: a külső fülre, azaz a hallójáratra, a középfülre és a belső fülre. A hanghullámok keresztülhatolnak a külső fülön, és megrezegtetik a dobhártyát. A dobhártyához kapcsolódnak a hallócsontocskák. Ez a három hallócsont felerősíti a rezgéseket, amelyek aztán áttevődnek a belső fülre. A belső fülben található receptorsejteken pici érzékelő szőr van, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át. Ezek aztán az agyba továbbítódnak. A különböző hangok által keltett vibrációk, rezgések különbözően aktiválják ezeket az apró szőröket, ezáltal az agy különböző jeleket kap. Így tudjuk elkülöníteni az egyik hangot a másiktól.

A nagyothallás tünetei

 • A beszéd és más zajok tompábbnak tűnnek.

 • Nehézséget jelent a szavak megértése, különösen nagyobb háttérzaj esetén vagy tömegben.

 • Gyakran meg kell kérni a többieket, hogy lassabban, hangosabban, tisztábban beszéljenek.

 • Fel kell hangosítani a televíziót vagy a rádiót.

 • Visszahúzódás a beszélgetésekből.

 • Bizonyos társasági események kerülése.

Mi okoz nagyothallást?

Egyes emberek esetén, a nagyothallást a külső hallójáratban felhalmozódott fülzsír okozza, ami elzárja a külső hallójáratot, és megakadályozza a hanghullámok terjedését. Ez bármely életkorban okozhat nagyothallást. A nagyothallás leggyakoribb oka azonban általában a belsőfül károsodása.

A belső fülben lévő apró pici csillószőrök illetve a hozzájuk csatlakozó idegsejtek degenerálódhatnak. Amikor az idegsejtek vagy a receptorsejtek károsodnak, illetve elpusztulnak, az elektromos jel innen nem továbbítódik az agy felé, ez által halláscsökkenés jön létre. A magasabb, élesebb hangok tompábbnak tűnnek (ugyanis a magas hangokat észlelő receptorsejtek általában hamarabb mennek tönkre), de az is lehet, hogy nehézséget jelent a háttérzajból kiemelni a szavakat.

A fülgyulladás, illetve a külső fül és a középfül területén kialakuló rendellenes csontkinövések, vagy daganatok szintén halláscsökkenéshez vezethetnek, illetve a kiszakadt dobhártya is nagyothallást okozhat. (Ezek azonban vezetéses halláscsökkenések.)

Rizikófaktorok

Az alábbi tényezők okozhatják az idegsejtek, illetve a receptorsejtek károsodását a belső fülben.

 • Életkor. A kor előrehaladtával az idegek, illetve a belső fül receptorsejtjei természetes módon elhasználódnak, ez nagyothallást eredményezhet.

 • Hangos zajok. Különböző foglalkozással kapcsolatos zajok, például az építőipar, az egyes üzemi munkák; bizonyos hobbi sportokhoz kapcsolódó zajok, például a céllövés, a motorozás, vagy a hangos zenehallgatás mind károsíthatják a belső fület.

  Ez a cikk is érdekelheti Önt! Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

 • Öröklődés. A genetikai állomány fokozhatja a fülkárosodással szembeni érzékenységet.

 • Egyes gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek, pl. a gentamycin antibiotikum és egyes kemoterápiás szerek károsíthatják a belső fület. Átmenetileg fülzúgás (tinnitus) vagy hallásvesztés alakulhat ki nagy dózisú nemszteroid gyulladásgátló szerek, például aspirin, maláriaellenes készítmény vagy kacsdiuretikumok szedésekor (ez egyfajta húgyhajtó).

 • Bizonyos betegségek. A magas lázzal járó betegségek, például az agyhártyagyulladás, károsíthatják a belső fület.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Beszéljen orvosával, ha rosszul hall! Lehet, hogy romlott a hallása, ha egy párbeszéd során nehezebben tudja megérteni a dolgokat, különösen, ha háttérzaj is van. Ha Ön úgy érzékeli, hogy a hangok elkenődtek, fel kell hangosítania a tv-t, a rádiót, gondoljon a halláskárosodás lehetőségére!

Orvosi vizsgálaton

A hallásvizsgálat menete

Az audiológus különböző jellegű hangokat fog lejátszani, és megkéri Önt, hogy akkor jelezzen, amikor hangot hall. Minden frekvenciájú hangot különböző hangerősséggel is bejátszanak, hogy meg lehessen határozni azt a szintet, amit éppen, hogy hall.

Először orvosa egy általános szűrővizsgálatot fog végezni, hogy összességében felmérje, Ön mennyire hall. Az egyik fül letakarásával fülenként vizsgálható, hogy mennyire hallja a különböző hangerősséggel mondott szavakat, illetve, hogy hogyan reagál egyéb zajokra.

A halláskárosodás mértékének megítélésére orvosa nagy valószínűséggel egy audiológiai vizsgálatra fogja beutalni, ahol különböző hallásvizsgálatokat végeznek.

A részletesebb vizsgálatok során egy fülhallgatón, valamint egy csontvezetést vizsgáló vibrációs eszközön keresztül egyszerre az egyik fülben lejátszott hanghatásokra kell figyelni.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológusDr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Lektorálta: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész szakorvos

Előző oldal | 2/1 | 2/2 Hogyan kezelje nagyothallását?
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia szindróma (ablak szindróma)

A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven...

A nagyothallás kivizsgálása

A hallás fontossága közvetlenül a látás után következik, hiszen az embert érő ingerek 20-40 százaléka hanginger. Mi számít nagyothallásnak, és...

Hogyan kezelje nagyothallását?

A halláskárosodás nem fordítható vissza, a nagyothallás gyógyítása nem lehetséges. Nem szükségszerű azonban, hogy egy csendesebb, hangszigetelt...

Zajártalom - Meddig sípol a fülem?

Pár napja diszkóban voltam, ahol eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat. Én kb. 1 órát bírtam ki, és muszáj volt elhagynom a helyiséget....

A nagyothallás okai

A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések...

Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most...

Hallókészülékek - Fontos tudnivalók

A mai kor modern vívmányaival a részleges halláscsökkenésben szenvedők is lehetőséget kapnak, hogy beszédértésük, kommunikációjuk javuljon....

Siket beteg az orvosnál: egyedül még nem megy!

Belegondolt már abba, hogyan kommunikál a siket páciens a háziorvosnál vagy a felülvizsgálat alkalmával a rendelőintézetben? Tolmáccsal – érkezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.