• Vajon hallássérült-e a gyermek? - Boróka igaz története III. rész

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    Minden kisgyerek beszédfejlődése más, de ha óvodás korára még mindig nem beszél jól, a szülők aggódni kezdenek. Boróka édesanyja is a kislány három éves kora körül gondolta úgy először, hogy túl sok már a halandzsa, ideje lenne a fejlettebb beszédnek. Elvitte a gyermeket szakorvoshoz. Hihetetlen, de igaz: a kivételesen magas intelligenciájú kislány akaratán kívül megtévesztette a szakorvosokat, audiológusokat, a logopédust is. Nagyon jó hallásteszt-eredményeket produkált az összes szubjektív vizsgálaton, amelyek így nem igazolták a hallásveszteségét.

    Boróka igaz története 

    6/1 Mami, én a szememmel hallok! - Boróka igaz története I. rész
    6/2 Halandzsa vagy kommunikáció? - Boróka igaz története II. rész
    6/3 Vajon hallássérült-e a gyermek? - Boróka igaz története III. rész
    6/4 Ha egy anya úgy érzi, baj van, annak utána kell menni... Boróka igaz története IV. rész
    6/5 Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

    Boróka bátyjának ki kellett venni az orrmanduláját. A műtét után hirtelen megjavult a hallása, mindent sokkal hangosabban hallott, sokszor rászólt a családtagjaira, hogy „Miért kiabáltok?”. Borókát is ekkor vitte el először szakorvoshoz az édesanyja. Javasolták, hogy a kislány járjon arcüregöblítésre, amit el is kezdtek, de a kezelések nem hoztak változást.

    A szubjektív hallásvizsgálatok kudarca

    Magánrendelés után az egyik kórházban folytatták a kezelést, Zsófi itt is többször jelezte, hogy szerinte gond lehet Boróka hallásával. Az ottani kiváló fül-orr-gégész lelkiismeretesen megvizsgálta a kislányt. Úgy vélte, valószínűleg túl élénk a fantáziája és túl elmélyülten koncentrál a tevékenységére, csupán ezért nem reagál a hozzá intézett szavakra pl. rajzolás közben. Nem gondolt nagy problémára, hiszen a kislány szépen, tisztán és választékosan beszélt, jól reagált, ami egy hallássérültre többnyire nem jellemző. Hallásvizsgálatra is elvitte a gyermeket. Ennek a szubjektív vizsgálatnak az a lényege, hogy egy zárt, „süketszobában” kézfelemeléssel kell jelezni, ha a vizsgált személy hallja a hangot. Boróka esetében az összes ilyen típusú vizsgálaton tökéletes hallást diagnosztizáltak. Az édesanyja szerint a gyerek a mai napig be tudja csapni az őt nem ismerő audiológusokat. Elképzelhető, hogy a várakozást látja az arcukon, amikor megszólal a hang, vagy talán a rezgéseket érzi, mindenesetre mindig kitalálja, mikor kell jelentkeznie.

    Hirdetés

    „Mami, nem vagyok ügyes?”

    A halláscsökkenés korai felismerése


    Minden szülő legfontosabb kívánsága, hogy gyermeke egészségesen szülessen – s ha mégis adódna valamilyen probléma, akkor azt mielőbb felismerjék az orvosok. Az újszülöttek hallásvizsgálata a rutinvizsgálatok közé tartozik Magyarországon, ám akadnak szakemberek, akik a babák számára a teljes körű hallásszűrés bevezetését sürgetik. A halláscsökkenés korai felismerése>>

    Boróka sokáig úgy érezte a szubjektív vizsgálatok alkalmával, hogy teljesítenie kell a feladatot, amire megkérik. Édesanyja gyakran rászólt, hogy csak akkor jelentkezzen, ha tényleg hallja a hangokat. Mire a kislány visszakérdezett: „miért, nem vagyok ügyes?” A szakemberek ugyanis gyakran mondják a gyerekeknek, ha jókor jelentkeznek, hogy „ügyes vagy!” Boróka is azt szerette volna, ha megdicsérik, ezért nem értette, hogyha tudja, mikor szól a hang, miért ne jelentkezzen akkor?... Ebből következik, hogy a hozzá hasonló gyerekek esetében a szubjektív vizsgálatok eredményeiből a szakemberek olykor teljesen téves következtetésre juthatnak. A kicsiknek előbb meg kell tanulniuk, hogy mi a különbség a között, hogy érzik vagy hallják a hangot.

    A logopédus is tévedhet

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Zsófi elmondta a logopédusnak az óvodában, hogy Boróka „elmismásolja” a hangokat, amikor beszél, különösen a ty, sz, c, f, h hangokat. A logopédus más véleményen volt. Mivel a kislány tökéletesen megtanult szájról olvasni, ha szépen artikulálva elmondták neki a „cica” vagy a „szalma” szót, akkor azokat vissza tudta mondani. Anyukája szerint csoda, hogy minden hangot megtanult kiejteni, annak ellenére, hogy sosem hallhatta azokat. Így viszont a logopédus nem gyanakodott arra, hogy gond lehet a gyerek hallásával. Ha eltakarta volna a kezével a száját a szavak kimondásakor, azonnal fény derült volna arra, hogy valami baj van.

    A IV. részben elmeséljük, hogyan igazolódott be a hallássérülés gyanúja Borókánál, csaknem három év elteltével az első vizsgálat után.

    (Siemens Hallásközpont)

    Legutóbb frissült: 2015.07.01 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen esetben fontos foniáterhez fordulni, még az iskolakezdés előtt?

    A fiatal életkorban jelentkező halláscsökkenés jelentősen nehezíti a gyermek beszédértési és nyelvhasználati képességeinek megfelelő fejlődését, így ha korábban nem tettük, az iskolakezdés előtt mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha azt gyanítjuk, hogy gond lehet a gyermek hallásával.

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    A nagyothallás okai

    A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

    Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé Szegeden

    Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján: kívülről nem látható középfül-implantátum beültetésével tudnak a vezetéses és kevert halláscsökkenéssel élő betegeken segíteni - közölte Kiss József, az intézmény tudományos tanácsadója pénteken az MTI-vel.

    A halláscsökkenés korai felismerése

    Minden szülő legfontosabb kívánsága, hogy gyermeke egészségesen szülessen – s ha mégis adódna valamilyen probléma, akkor azt mielőbb felismerjék az orvosok. Az újszülöttek hallásvizsgálata a rutinvizsgálatok közé tartozik Magyarországon, ám akadnak szakemberek, akik a babák számára a teljes körű hallásszűrés bevezetését sürgetik.

    Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

    Amikor öt és fél évesen kiderült a kislányról, hogy hallássérült, felmérték, hol tart a beszédfejlődése. A különböző tesztek azt mutatták, hogy szókincsben nem volt lemaradása, de a nyelvtani mondatfűzéssel gondjai akadtak. Elkezdődött Boróka hallásgondozása: megkapta az első próbakészülékét. A hallókészülékkel való hallást azonban tanulni kell, nem elég csupán bekapcsolni a készülékeket. Kitartással és türelemmel viszont feltárulnak a hangzó világ titkai...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.