Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

Siemens Hallásközpont
megjelent:

Amikor öt és fél évesen kiderült a kislányról, hogy hallássérült, felmérték, hol tart a beszédfejlődése. A különböző tesztek azt mutatták, hogy szókincsben nem volt lemaradása, de a nyelvtani mondatfűzéssel gondjai akadtak. Elkezdődött Boróka hallásgondozása: megkapta az első próbakészülékét.

A hallókészülékkel való hallást azonban tanulni kell, nem elég csupán bekapcsolni a készülékeket. Kitartással és türelemmel viszont feltárulnak a hangzó világ titkai.

Boróka igaz története

6/1 Mami, én a szememmel hallok! - Boróka igaz története I. rész
6/2 Halandzsa vagy kommunikáció? - Boróka igaz története II. rész
6/3 Vajon hallássérült-e a gyermek? - Boróka igaz története III. rész
6/4 Ha egy anya úgy érzi, baj van, annak utána kell menni... Boróka igaz története IV. rész
6/5 Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

K. Erzsébet doktornő az objektív hallásvizsgálat eredményét, leleteit látva, megkezdte Boróka szakszerű ellátását. A kislány megkapta az első próbakészülékét. A füllenyomata alapján hamar elkészült a személyre szabott illeszték, s onnantól kezdve megindult a gyermek hallásfejlődése.

Recseg a padló

A legelső alkalommal, amikor a megfelelő illesztéket betették a fülébe, a kislány egy új világba csöppent: olyasmit is meghallott, amit korábban soha. Elkezdett körbe-körbe járkálni a padlón, és figyelte, hogy recseg a parketta. A legelső rácsodálkozás fantasztikus élmény volt a számára, és nagy örömmel töltötte el mindazokat, akik látták őt ekkor. Az illesztési folyamatot Dr. K. Erzsébet felügyelte, aki azóta is foglalkozik Boróka hallásfejlesztésével. Egy-egy illesztés után a klinikán ellenőrizték az audiológiai cégnél történt hallókészülék-beállítások hatékonyságát. Megcsinálták a hallásvizsgálatot, megnézték, hogy az éppen meglévő hallókészülék-beállítással hogyan hall Boróka, majd következett az újabb beállítás az említett cégnél. Zsófi minden egyes módosításkor tapasztalta a fejlődést: „Na, most ez a hang megvan!”. Azután a gyerek elkezdte énekelni velük az autóban a Gryllus-dalokat, s egyre kevesebb szüksége volt arra is, hogy a beszélő száját nézze a szöveg megértéséhez.

Az első készüléket nem szabad elfogadni!

A halláscsökkenés korai felismerése

Minden szülő legfontosabb kívánsága, hogy gyermeke egészségesen szülessen – s ha mégis adódna valamilyen probléma, akkor azt mielőbb felismerjék az orvosok. Az újszülöttek hallásvizsgálata a rutinvizsgálatok közé tartozik Magyarországon, ám akadnak szakemberek, akik a babák számára a teljes körű hallásszűrés bevezetését sürgetik. A halláscsökkenés korai felismerése

Érdemes alaposan mérlegelni, hogy melyik hallókészülék lesz hosszú távon a legmegfelelőbb. Amikor a gyermek megkapja az első hallókészülékét, nem tudja, mit kellene hallania. Az is természetes, ha a szülő aggódik. Zsófi is megkérdezte a doktornőt, vajon ő honnan fogja tudni, hogy melyik készülék a jó? A szakember azt felelte: „Nyugodjon meg, fogja tudni!”. Az édesanya figyeli a gyermekét és látja a reakcióit, a változásokat. Az első készüléket nem szabad elfogadni, pedig lehet, hogy végül az lesz jó. Azért, hogy legyen összehasonlítási alap, igenis ki kell próbálni még egyet vagy többet. Két-három hét szükséges ahhoz, hogy egy hallókészülékhez a gyerek hozzászokjon, majd amikor hozzászokott, azokat a tapasztalatokat érdemes megjegyezni és összehasonlítani a következő készüléknél megfigyeltekkel. A gyermek is biztatásra szorul, hiszen amikor egy már megfelelően beállított hallókészüléket újabbra cserélnek, előfordulhat, hogy az előzőt kéri vissza, mert nincs kedve elölről kezdeni a próbálgatást.

„Helyettem gondolkodott a doktornő”

A legjobb hallókészülék kiválasztása összetett szakértelmet kíván. Ismerni kell a kipróbálásra javasolt készülékek tulajdonságait, szolgáltatásait, a gyermeket magát, az előzményeket, a hátteret – mert csak így lehet tudni, mire van szüksége az ifjú páciensnek. A szakember abban is sokat segíthet, hogy a szülő és a gyermek egyaránt elfogadja a helyzetet. Meglévő állapotnak, ne pedig betegségnek, problémának tekintsék a hallássérülést.

Borókának meredeken eső a hallásgörbéje, ezért olyan készülékre volt szüksége, amit minél több frekvencián lehet állítani, s többféle programlehetőséget biztosít. Egy olyan készüléket hozattak számára külföldről, amely idehaza még nem került forgalomba – ezt fél éves próbahordás után kapta meg a kislány. Az interjú időpontjában még csak az alapbeállításoknál tartottak, de már ekkor is sok minden kiderült. Pl. az, hogy szabad térben egészen másképp lehet hallani, és ez külön beállításokat igényel. A szülő figyeli a gyerek reakcióit, de azt az orvosnak kell tudnia, hogy mely készülékkel lehet esetleg még jobb hallási eredményt elérni, hiszen ő ismeri az összes lehetőséget.

Egy aktív életet élő kisgyermek esetében az is nagyon fontos, hogy a hallókészülék strapabíró legyen, lehessen vele úszni, homokozni és mindent csinálni, amit a többi gyerek – anélkül, hogy a készülék károsodást szenvedne. Boróka ezekhez a tevékenységekhez (második készülékként) kapott egy vízálló modellt, amivel úgy úszik, mint egy halacska. Az sem gond, ha a szél a fülébe fújja a homokot, és a nyári hőségben sem okoz problémát, ha kimelegszik és megizzad. Bíznak abban, hogy a kislány egyre magabiztosabb készülékviselővé válik, és a hallássérülése semmiben nem akadályozza majd az elkövetkezőkben. Nagy várakozással néznek az iskola elé, ami új kihívásokat tartogat a gyermek és környezete számára egyaránt.

(Siemens Hallásközpont)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.