• Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    Amikor öt és fél évesen kiderült a kislányról, hogy hallássérült, felmérték, hol tart a beszédfejlődése. A különböző tesztek azt mutatták, hogy szókincsben nem volt lemaradása, de a nyelvtani mondatfűzéssel gondjai akadtak. Elkezdődött Boróka hallásgondozása: megkapta az első próbakészülékét. A hallókészülékkel való hallást azonban tanulni kell, nem elég csupán bekapcsolni a készülékeket. Kitartással és türelemmel viszont feltárulnak a hangzó világ titkai...

    Boróka igaz története

    6/1 Mami, én a szememmel hallok! - Boróka igaz története I. rész
    6/2 Halandzsa vagy kommunikáció? - Boróka igaz története II. rész
    6/3 Vajon hallássérült-e a gyermek? - Boróka igaz története III. rész
    6/4 Ha egy anya úgy érzi, baj van, annak utána kell menni... Boróka igaz története IV. rész
    6/5 Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

    K. Erzsébet doktornő az objektív hallásvizsgálat eredményét, leleteit látva, megkezdte Boróka szakszerű ellátását. A kislány megkapta az első próbakészülékét. A füllenyomata alapján hamar elkészült a személyre szabott illeszték, s onnantól kezdve megindult a gyermek hallásfejlődése.

    Recseg a padló

    A legelső alkalommal, amikor a megfelelő illesztéket betették a fülébe, a kislány egy új világba csöppent: olyasmit is meghallott, amit korábban soha. Elkezdett körbe-körbe járkálni a padlón, és figyelte, hogy recseg a parketta. A legelső rácsodálkozás fantasztikus élmény volt a számára, és nagy örömmel töltötte el mindazokat, akik látták őt ekkor. Az illesztési folyamatot Dr. K. Erzsébet felügyelte, aki azóta is foglalkozik Boróka hallásfejlesztésével. Egy-egy illesztés után a klinikán ellenőrizték az audiológiai cégnél történt hallókészülék-beállítások hatékonyságát. Megcsinálták a hallásvizsgálatot, megnézték, hogy az éppen meglévő hallókészülék-beállítással hogyan hall Boróka, majd következett az újabb beállítás az említett cégnél. Zsófi minden egyes módosításkor tapasztalta a fejlődést: „Na, most ez a hang megvan!”. Azután a gyerek elkezdte énekelni velük az autóban a Gryllus-dalokat, s egyre kevesebb szüksége volt arra is, hogy a beszélő száját nézze a szöveg megértéséhez.

    Hirdetés

    Az első készüléket nem szabad elfogadni!

    A halláscsökkenés korai felismerése

    Minden szülő legfontosabb kívánsága, hogy gyermeke egészségesen szülessen – s ha mégis adódna valamilyen probléma, akkor azt mielőbb felismerjék az orvosok. Az újszülöttek hallásvizsgálata a rutinvizsgálatok közé tartozik Magyarországon, ám akadnak szakemberek, akik a babák számára a teljes körű hallásszűrés bevezetését sürgetik. A halláscsökkenés korai felismerése

    Érdemes alaposan mérlegelni, hogy melyik hallókészülék lesz hosszú távon a legmegfelelőbb. Amikor a gyermek megkapja az első hallókészülékét, nem tudja, mit kellene hallania. Az is természetes, ha a szülő aggódik. Zsófi is megkérdezte a doktornőt, vajon ő honnan fogja tudni, hogy melyik készülék a jó? A szakember azt felelte: „Nyugodjon meg, fogja tudni!”. Az édesanya figyeli a gyermekét és látja a reakcióit, a változásokat. Az első készüléket nem szabad elfogadni, pedig lehet, hogy végül az lesz jó. Azért, hogy legyen összehasonlítási alap, igenis ki kell próbálni még egyet vagy többet. Két-három hét szükséges ahhoz, hogy egy hallókészülékhez a gyerek hozzászokjon, majd amikor hozzászokott, azokat a tapasztalatokat érdemes megjegyezni és összehasonlítani a következő készüléknél megfigyeltekkel. A gyermek is biztatásra szorul, hiszen amikor egy már megfelelően beállított hallókészüléket újabbra cserélnek, előfordulhat, hogy az előzőt kéri vissza, mert nincs kedve elölről kezdeni a próbálgatást.

    „Helyettem gondolkodott a doktornő”

    A legjobb hallókészülék kiválasztása összetett szakértelmet kíván. Ismerni kell a kipróbálásra javasolt készülékek tulajdonságait, szolgáltatásait, a gyermeket magát, az előzményeket, a hátteret – mert csak így lehet tudni, mire van szüksége az ifjú páciensnek. A szakember abban is sokat segíthet, hogy a szülő és a gyermek egyaránt elfogadja a helyzetet. Meglévő állapotnak, ne pedig betegségnek, problémának tekintsék a hallássérülést.

    Borókának meredeken eső a hallásgörbéje, ezért olyan készülékre volt szüksége, amit minél több frekvencián lehet állítani, s többféle programlehetőséget biztosít. Egy olyan készüléket hozattak számára külföldről, amely idehaza még nem került forgalomba – ezt fél éves próbahordás után kapta meg a kislány. Az interjú időpontjában még csak az alapbeállításoknál tartottak, de már ekkor is sok minden kiderült. Pl. az, hogy szabad térben egészen másképp lehet hallani, és ez külön beállításokat igényel. A szülő figyeli a gyerek reakcióit, de azt az orvosnak kell tudnia, hogy mely készülékkel lehet esetleg még jobb hallási eredményt elérni, hiszen ő ismeri az összes lehetőséget.

    Egy aktív életet élő kisgyermek esetében az is nagyon fontos, hogy a hallókészülék strapabíró legyen, lehessen vele úszni, homokozni és mindent csinálni, amit a többi gyerek – anélkül, hogy a készülék károsodást szenvedne. Boróka ezekhez a tevékenységekhez (második készülékként) kapott egy vízálló modellt, amivel úgy úszik, mint egy halacska. Az sem gond, ha a szél a fülébe fújja a homokot, és a nyári hőségben sem okoz problémát, ha kimelegszik és megizzad. Bíznak abban, hogy a kislány egyre magabiztosabb készülékviselővé válik, és a hallássérülése semmiben nem akadályozza majd az elkövetkezőkben. Nagy várakozással néznek az iskola elé, ami új kihívásokat tartogat a gyermek és környezete számára egyaránt.

    (Siemens Hallásközpont)

    Módosítva: 2015.09.01 13:11, Megjelenés: 2015.09.01 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Milyen esetben fontos foniáterhez fordulni, még az iskolakezdés előtt?

    A fiatal életkorban jelentkező halláscsökkenés jelentősen nehezíti a gyermek beszédértési és nyelvhasználati képességeinek megfelelő fejlődését, így ha korábban nem tettük, az iskolakezdés előtt mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha azt gyanítjuk, hogy gond lehet a gyermek hallásával.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A fülgyertya hatástalan és veszélyes

    A fülgyertyázás az utóbbi években népszerű, rendkívül széles alkalmazási körben elterjedt, alternatív gyógymódként számon tartott beavatkozás, mely állítólag az amerikai hopi indiánok ősi gyógymódja volt.

    Mi okozhat halláscsökkenést?

    Hallásromlás több okból is bekövetkezhet, lehet átmeneti vagy tartós. Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus orvost a halláscsökkenés gyakoribb kiváltó okairól és kezelésükről kérdeztük.

    Betegségek és a zenehallgatás miatt is romolhat a hallás

    Az óvodába és iskolába került gyermekeknél nem biztos, hogy a magatartásával van gond, ha figyelmetlen, a felszólításra nem mindig reagál. Ezek a jelek azt is jelezhetik, hogy romlott a hallása. A gyakori kiváltó okokat és vizsgálati lehetőségeket dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus foglalta össze.

    Jól hallani jó! Második lépés: a hallásvizsgálat és a hallókészülék kiválasztása

    A hallásvizsgálat az esetek többségében rövid idő alatt igazolhatja a hallásveszteséget és annak mértékét. Az egyén számára legmegfelelőbb hallókészülék kiválasztására azonban érdemes több időt szánni. Türelemmel és odafigyeléssel megtapasztalható, hogy az egyes készülékek által biztosított hangzásban és funkciókban milyen különbségek vannak. Dr. Fejérdy Tamás az e téren szerzett saját tapasztalatait osztja meg velünk.

    Jól hallani jó! Első lépés: a hallássérülés felismerése

    Sokat olvashattunk már a hallássérülés első jeleiről és a probléma felismeréséről, de azt is tudnunk kell, hogy ez a folyamat egyénenként változó. Most induló cikksorozatunkban Dr. Fejérdy Tamás öniróniától sem mentes beszámolójában arról mesél, hogyan szembesült a hallásveszteség tényével, s végül miként szánta rá magát arra, hogy megteszi a szükséges lépéseket.

    A halláscsökkenés korai felismerése

    Minden szülő legfontosabb kívánsága, hogy gyermeke egészségesen szülessen – s ha mégis adódna valamilyen probléma, akkor azt mielőbb felismerjék az orvosok. Az újszülöttek hallásvizsgálata a rutinvizsgálatok közé tartozik Magyarországon, ám akadnak szakemberek, akik a babák számára a teljes körű hallásszűrés bevezetését sürgetik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.