Hallókészülék téma

A fülzúgás okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - 2022-04-12 17:03
A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.

A nagyothallás okai

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész - 2022-07-16 04:03
A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

Hallókészülékek - Fontos tudnivalók

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - 2022-01-23 07:33
A mai kor modern vívmányaival a részleges halláscsökkenésben szenvedők is lehetőséget kapnak, hogy beszédértésük, kommunikációjuk javuljon. Cikkünkben a hallókészülékek működését és azok mechanizmusát vettük górcső alá.

Fülzúgás: egy gyakori panasz

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész - 2022-01-15 09:33
A fülzúgás jelenségével szinte minden ember találkozott már életében. Zömmel röviden jelentkezik, spontán elmúlik, de ha 1-2 napnál tovább áll fenn, akkor érdemes szakorvost fölkeresni.

Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2021-11-30 17:03
Amennyiben a halláscsökkenés a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki, akkor nem tulajdonítunk akkora jelentőséget neki, sokszor nem is tűnik fel a probléma, de amikor a családtagjaink jelzik, hogy egyre hangosabban beszélünk, félreértünk szavakat, és ezért kellemetlenül érezzük magunkat, akkor döbbenünk rá a valóságra.

Hogyan kezelje nagyothallását?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2021-11-03 18:33
A halláskárosodás nem fordítható vissza, a nagyothallás gyógyítása nem lehetséges. Nem szükségszerű azonban, hogy egy csendesebb, hangszigetelt világban éljen. Orvosával vagy egy audiológus segítségével a hallás korrigálható.

Mi okozhat halláscsökkenést?

Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus - 2019-12-16 03:06
Hallásromlás több okból is bekövetkezhet, lehet átmeneti vagy tartós. Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus orvost a halláscsökkenés gyakoribb kiváltó okairól és kezelésükről kérdeztük.
Amikor végre sikerül kiválasztani az egyén számára leginkább megfelelő hallókészüléket, új korszak kezdődik. Az első alkalommal készüléket viselők kipróbálják a különböző hallási helyzetekre alkalmazható beállításokat, és arra is rájönnek, milyen kényelmessé és egyszerűvé teheti az életüket egy-egy tartozék vagy alkalmazás.
Sokat olvashattunk már a hallássérülés első jeleiről és a probléma felismeréséről, de azt is tudnunk kell, hogy ez a folyamat egyénenként változó. Most induló cikksorozatunkban Dr. Fejérdy Tamás öniróniától sem mentes beszámolójában arról mesél, hogyan szembesült a hallásveszteség tényével, s végül miként szánta rá magát arra, hogy megteszi a szükséges lépéseket.
Amikor öt és fél évesen kiderült a kislányról, hogy hallássérült, felmérték, hol tart a beszédfejlődése. A különböző tesztek azt mutatták, hogy szókincsben nem volt lemaradása, de a nyelvtani mondatfűzéssel gondjai akadtak. Elkezdődött Boróka hallásgondozása: megkapta az első próbakészülékét. A hallókészülékkel való hallást azonban tanulni kell, nem elég csupán bekapcsolni a készülékeket. Kitartással és türelemmel viszont feltárulnak a hangzó világ titkai...
Minden viccet félretéve, ha azt vesszük észre az ünnepi családi összejövetelen, hogy Béla bácsi nem hall minket, akkor valami probléma lehet. A karácsonyi szezon gyakran az első alkalma annak, hogy a hallással kapcsolatos problémákat észrevesszük.

Hallászavarral a családban

Minden ami hallás - 2014-10-13 14:55
A halláskárosodás, legyen szó valamilyen zaj okozta formájáról, gyógyszeres kezelést igénylőről vagy bármilyen forrásból eredőről, nagyon nyomasztó, frusztráló, stresszes, idegesítő tényező lehet a mindennapi életben. Így is elég stressz érhet minket, épp ezért senkinek sincs szüksége egy újabb bosszantó dologra mellé.
A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Pedig fontos lenne mielőbb megoldást keresni a problémára.(x)

Tabletta a nagyothallás megelőzéséért?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-11-14 06:55
A fülhallgatóval zenét hallgató tiniktől a zajos munkakörülmények között dolgozókig, egyre több ember szenved valamilyen mértékű nagyothallásban. Ezt a tendenciát szeretnék csökkenteni amerikai kutatók, egy vitaminokból és magnéziumból álló étrend-kiegészítővel.

Hallókészülék választása

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2014-03-07 16:28
Tisztelt Doktornő/ Úr! Nagymamámnak már egy ideje hallókészülékre lenne szüksége. Most már háziorvosa is egyre inkább ajánlja neki, valamint fül-orr-gégész szakorvos is ajánlotta neki ezt. Megkért, hogy nézzek utána milyen hallókészüléket kéne vá

Hallókészülék választás

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2013-06-08 08:21
Tisztelt Válaszadó! (mivel nem tudom ki fog válaszolni) Kis-közepes hállás romlást állapítottak meg nálam mind a két fülemben. A mi még gond volt, hogy sokat tévesztettem a szavak visszamondásánál.10 szóból 6 mondtam jól vissza. A vizsgálat után

Hallókészülék

Orvos valaszol - Dr. Váróczy László PhD - 2009-08-13 11:55
Tisztelt Doktor Nő! 43 éves vagyok, gyerek korom óta problémám van a hallásommal.Olvastam, hogy szegeden csodálatos eredménnyel műkődik a műtéttel beépitett készülék.3 éve voltam halláscentrumban, a jobb fülemre nem is kaptam, csak a ballra, azt mon