• Halandzsa vagy kommunikáció? - Boróka igaz története II. rész

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    Zsófiék olaszos temperamentumú családjában mindig nagy a hangzavar. Mindenki sokat és hangosan beszél, a családtagok jól artikulálnak. Egy ilyen környezet általában nagymértékben segíti a kicsik beszédfejlődését. Boróka is mindent megfigyelt, s reagált, közreműködött a játékokban. Épp ezért a család a gyermek három éves koráig nem gyanakodott, hogy probléma lehet a hallásával. Zsófi ma már pontosan tudja, hogy amit Boróka viselkedésében az első években megfigyeltek, azok bizony a hallásveszteség jelei voltak.

    Boróka igaz története 

    6/1 Mami, én a szememmel hallok! - Boróka igaz története I. rész
    6/2 Halandzsa vagy kommunikáció? - Boróka igaz története II. rész
    6/3 Vajon hallássérült-e a gyermek? - Boróka igaz története III. rész
    6/4 Ha egy anya úgy érzi, baj van, annak utána kell menni... Boróka igaz története IV. rész
    6/5 Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

    Boróka nagyobb testvérei szépen beszélnek, az iskolai versmondó versenyeken többször első helyezést értek el, a legnagyobb gyermek a Kazinczyról elnevezett országos Szép magyar beszéd versenyen elnyerte a bronzminősítést. Sokat énekelnek, játszanak, s a közös étkezéseknél is magasabb a hangerő. Arról, hogy miért nem vették észre, hogy a gyermek nem hall jól, a következőket mesélte a kislány édesanyja.

    Játékok, mondókák – beszéd helyett mutogatással

    Boróka eleinte ugyanúgy viselkedett és játszott, mint a testvérei. Amikor azonban már várható lett volna, hogy a gyermekdalokat, mondókákat elkezdje megtanulni és ismételni, akkor tűnt föl először az édesanyjának, hogy a kislánya másképp reagál. Boróka figyelt rá, tartotta a kis kezét a simítós mondókáknál, de nem mondogatta, énekelte vele úgy a gyermekdalokat, mint a többi gyermeke. Viszont mindig mutatta, amit kellett, és örömmel közreműködött a játékban, sajátos, kicsit halandzsás szavakat használva.

    Hirdetés

    A halláscsökkenés korai felismerése


    Minden szülő legfontosabb kívánsága, hogy gyermeke egészségesen szülessen – s ha mégis adódna valamilyen probléma, akkor azt mielőbb felismerjék az orvosok. Az újszülöttek hallásvizsgálata a rutinvizsgálatok közé tartozik Magyarországon, ám akadnak szakemberek, akik a babák számára a teljes körű hallásszűrés bevezetését sürgetik. A halláscsökkenés korai felismerése>>

    Amikor képeskönyveket nézegettek, akkor ő inkább lapozott, sosem várta meg, hogy az anyukája végigolvassa azt az oldalt. A többi gyereknél egy idő után rögzült, amit az egyes képek mellett hallottak, tudták, mikor kell lapozni – Boróka ezeket nem vette figyelembe. Két évesen halandzsa nyelven folyékonyan beszélt, nagyon jól gesztikulált, a hanglejtésével játszott. Nagyon tetszett is mindenkinek eleinte, úgy gondolták, hogy a kislány így próbálja fölvenni a tempót velük. Később, amikor a beszéde fejlődésnek indult, nyelvtanilag helytelenül fejezte ki a gondolatait. Mondókázni azonban ekkor sem lehetett vele.

    Szimpátia és tartózkodás

    Amikor édesanyjával ketten vagy csak a szűk családdal voltak otthon, jól lehetett kommunikálni Borókával. Amikor viszont a családi összejöveteleken sokan gyűltek össze, akkor ő elvonult a zongora alá játszani. Bár társaságban gyakran játszott magányosan, néhány emberhez mégis nagyon vonzódott a gyermek. Mindig megtalálta azt, akivel szívesen beszélgetett. Különösen a mély hangú férfi rokonok voltak szimpatikusak neki, velük nagyon szeretett beszélni, mesélt nekik, kérdezett tőlük. Senki nem gondolt arra a banális okra, hogy a kislány azért pont velük szeretett csacsogni, mert őket hallotta, míg a többieket nem.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nagyon kedvelte testvére focis társának fekete bőrű édesapját is, akivel a többi gyerek inkább tartózkodóan viselkedett. Borókát lenyűgözte a sötét arcból kiragyogó, villogó fehér fogsor, könnyen tudott koncentrálni a beszélgetésre, pedig az apuka törve beszélt magyarul. A bajuszos-szakállas férfiakkal viszont nem szívesen társalgott – ma már lehet tudni, hogy azért, mert az ő szájukról nem tudta leolvasni a szavakat. 

    A III. részben arról írunk, hogyan merült fel Boróka esetében a hallássérülés lehetősége, és milyen kezelések, vizsgálatok következtek – amelyek nem vezettek eredményre. 

    (Siemens Hallásközpont)

    Legutóbb frissült: 2015.06.24 17:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Menj orvoshoz! - A LEAP módszer alkalmazása

    A lelki egészséggel kapcsolatos kérdések kezelése gyakran nem egyszerű feladat. Ennek hátterében több tényező állhat: egyrészt vannak olyan betegségek, melyeknek velejárója a betegségbelátás hiánya, másrészt a betegek vagy családtagjaik illetlennek vagy akár sértőnek találhatják, ha a lelki egészséggel kapcsolatos témák szóba kerülnek.

    Az autizmus kialakulása - Íme a legújabb eredmények

    Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafigyelés, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem magyaráz.

    Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé Szegeden

    Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján: kívülről nem látható középfül-implantátum beültetésével tudnak a vezetéses és kevert halláscsökkenéssel élő betegeken segíteni - közölte Kiss József, az intézmény tudományos tanácsadója pénteken az MTI-vel.

    Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

    Amikor öt és fél évesen kiderült a kislányról, hogy hallássérült, felmérték, hol tart a beszédfejlődése. A különböző tesztek azt mutatták, hogy szókincsben nem volt lemaradása, de a nyelvtani mondatfűzéssel gondjai akadtak. Elkezdődött Boróka hallásgondozása: megkapta az első próbakészülékét. A hallókészülékkel való hallást azonban tanulni kell, nem elég csupán bekapcsolni a készülékeket. Kitartással és türelemmel viszont feltárulnak a hangzó világ titkai...

    Ha egy anya úgy érzi, baj van, annak utána kell menni... Boróka igaz története IV. rész

    A kislány már öt éves volt, az anyukáját még mindig kételyek gyötörték. Vajon Boróka csupán elmerül a fantáziavilágában és nem figyel, vagy tényleg nem hall? Zsófi érezte, hogy valami nem stimmel, vitte tovább a gyermeket más szakorvosokhoz. Egy váratlanul rossz eredményt hozó szubjektív hallásvizsgálat, majd a többszöri halasztás után elvégzett objektív vizsgálat végül igazolta gyanúját: csaknem három évvel a legelső vizsgálat után kiderült, hogy a kislány hallássérült.

    Vajon hallássérült-e a gyermek? - Boróka igaz története III. rész

    Minden kisgyerek beszédfejlődése más, de ha óvodás korára még mindig nem beszél jól, a szülők aggódni kezdenek. Boróka édesanyja is a kislány három éves kora körül gondolta úgy először, hogy túl sok már a halandzsa, ideje lenne a fejlettebb beszédnek. Elvitte a gyermeket szakorvoshoz. Hihetetlen, de igaz: a kivételesen magas intelligenciájú kislány akaratán kívül megtévesztette a szakorvosokat, audiológusokat, a logopédust is. Nagyon jó hallásteszt-eredményeket produkált az összes szubjektív vizsgálaton, amelyek így nem igazolták a hallásveszteségét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások