• Halandzsa vagy kommunikáció? - Boróka igaz története II. rész

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    Zsófiék olaszos temperamentumú családjában mindig nagy a hangzavar. Mindenki sokat és hangosan beszél, a családtagok jól artikulálnak. Egy ilyen környezet általában nagymértékben segíti a kicsik beszédfejlődését. Boróka is mindent megfigyelt, s reagált, közreműködött a játékokban. Épp ezért a család a gyermek három éves koráig nem gyanakodott, hogy probléma lehet a hallásával. Zsófi ma már pontosan tudja, hogy amit Boróka viselkedésében az első években megfigyeltek, azok bizony a hallásveszteség jelei voltak.

    Boróka igaz története

    6/1 Mami, én a szememmel hallok! - Boróka igaz története I. rész
    6/2 Halandzsa vagy kommunikáció? - Boróka igaz története II. rész
    6/3 Vajon hallássérült-e a gyermek? - Boróka igaz története III. rész
    6/4 Ha egy anya úgy érzi, baj van, annak utána kell menni... Boróka igaz története IV. rész
    6/5 Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

    Boróka nagyobb testvérei szépen beszélnek, az iskolai versmondó versenyeken többször első helyezést értek el, a legnagyobb gyermek a Kazinczyról elnevezett országos Szép magyar beszéd versenyen elnyerte a bronzminősítést. Sokat énekelnek, játszanak, s a közös étkezéseknél is magasabb a hangerő. Arról, hogy miért nem vették észre, hogy a gyermek nem hall jól, a következőket mesélte a kislány édesanyja.

    Játékok, mondókák – beszéd helyett mutogatással

    Boróka eleinte ugyanúgy viselkedett és játszott, mint a testvérei. Amikor azonban már várható lett volna, hogy a gyermekdalokat, mondókákat elkezdje megtanulni és ismételni, akkor tűnt föl először az édesanyjának, hogy a kislánya másképp reagál. Boróka figyelt rá, tartotta a kis kezét a simítós mondókáknál, de nem mondogatta, énekelte vele úgy a gyermekdalokat, mint a többi gyermeke. Viszont mindig mutatta, amit kellett, és örömmel közreműködött a játékban, sajátos, kicsit halandzsás szavakat használva.

    Hirdetés

    A halláscsökkenés korai felismerése

    Minden szülő legfontosabb kívánsága, hogy gyermeke egészségesen szülessen – s ha mégis adódna valamilyen probléma, akkor azt mielőbb felismerjék az orvosok. Az újszülöttek hallásvizsgálata a rutinvizsgálatok közé tartozik Magyarországon, ám akadnak szakemberek, akik a babák számára a teljes körű hallásszűrés bevezetését sürgetik. A halláscsökkenés korai felismerése>>

    Amikor képeskönyveket nézegettek, akkor ő inkább lapozott, sosem várta meg, hogy az anyukája végigolvassa azt az oldalt. A többi gyereknél egy idő után rögzült, amit az egyes képek mellett hallottak, tudták, mikor kell lapozni – Boróka ezeket nem vette figyelembe. Két évesen halandzsa nyelven folyékonyan beszélt, nagyon jól gesztikulált, a hanglejtésével játszott. Nagyon tetszett is mindenkinek eleinte, úgy gondolták, hogy a kislány így próbálja fölvenni a tempót velük. Később, amikor a beszéde fejlődésnek indult, nyelvtanilag helytelenül fejezte ki a gondolatait. Mondókázni azonban ekkor sem lehetett vele.

    Szimpátia és tartózkodás

    Amikor édesanyjával ketten vagy csak a szűk családdal voltak otthon, jól lehetett kommunikálni Borókával. Amikor viszont a családi összejöveteleken sokan gyűltek össze, akkor ő elvonult a zongora alá játszani. Bár társaságban gyakran játszott magányosan, néhány emberhez mégis nagyon vonzódott a gyermek. Mindig megtalálta azt, akivel szívesen beszélgetett. Különösen a mély hangú férfi rokonok voltak szimpatikusak neki, velük nagyon szeretett beszélni, mesélt nekik, kérdezett tőlük. Senki nem gondolt arra a banális okra, hogy a kislány azért pont velük szeretett csacsogni, mert őket hallotta, míg a többieket nem.

    Nagyon kedvelte testvére focis társának fekete bőrű édesapját is, akivel a többi gyerek inkább tartózkodóan viselkedett. Borókát lenyűgözte a sötét arcból kiragyogó, villogó fehér fogsor, könnyen tudott koncentrálni a beszélgetésre, pedig az apuka törve beszélt magyarul. A bajuszos-szakállas férfiakkal viszont nem szívesen társalgott – ma már lehet tudni, hogy azért, mert az ő szájukról nem tudta leolvasni a szavakat. 

    A III. részben arról írunk, hogyan merült fel Boróka esetében a hallássérülés lehetősége, és milyen kezelések, vizsgálatok következtek – amelyek nem vezettek eredményre. 

    (Siemens Hallásközpont)

    Módosítva: 2015.06.24 17:01, Megjelenés: 2015.06.24 17:01
   • Cikkajánló

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Veszélyes medencék

    Veszélyes medencék

    Cs. K., fordító

    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt.

    SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia szindróma (ablak szindróma)

    A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven is emlegetik) olyan ritka rendellenesség, mely egyensúlyzavarral és halláskárosodással jár. Az elnevezés arra utal, hogy a betegségben szenvedők belső fülében a felső félkörös ívjáratokat fedő csont lyukas vagy elvékonyodott.

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    Hallókészülékek - Fontos tudnivalók

    A mai kor modern vívmányaival a részleges halláscsökkenésben szenvedők is lehetőséget kapnak, hogy beszédértésük, kommunikációjuk javuljon. Cikkünkben a hallókészülékek működését és azok mechanizmusát vetettük górcső alá.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások