• A fültőmirigy-duzzanat okai

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus

    A nyálmirigyeknek még az úgymond ártalmatlan betegségei is kellemetlen panaszokat okoznak, mivel a tünetek gyakran az étkezéssel összefüggő fájdalomban, duzzanatban nyilvánulnak meg, mely esztétikai problémát is jelent. A fültőmirigy-duzzanat hátterében azonban súlyos, daganatos betegségek is állhatnak.

    A nyál összetétele

    A nyálmirigyek a szájüreg környékén helyezkednek el. A nyálkahártyában lévő számos kis nyálmirigy mellett, még három pár nagy nyálmirigy tartozik a szájüreghez: az állkapocs alatti mirigy, a nyelv alatti mirigy, és a fültőmirigy, a parotis.

    A nyálkiválasztó mirigyek váladékukat, a kivezető csöveken keresztül a szájüregbe ürítik. A különféle nyálmirigyek különböző összetételű nyálat termelnek.

    Az egyik részük savós (bőséges, hígan folyó), a másik részük nyákos (kevés, tapadós) jellegű anyagot termel.

    A nyál legnagyobb része víz, de találhatunk benne sókat, továbbá az emésztés folyamatában résztvevő enzimeket, sőt még baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik.

    A fültőmirigy-duzzanat okai

    A fültőmirigy duzzanatát, leggyakrabban különböző fertőző ágens kiváltotta, gyulladásos folyamat okozza:

    • Vírusok okozta gyulladás

    A fertőző ágensek közül, leggyakrabban a vírusok játszanak kóroki szerepet. Így például, a széles körű immunizáció elterjedését megelőzően, a mumpszvírus okozta járványos fültőmirigy-gyulladás - tehát a mumpsz -, igen gyakori betegségnek számított.

    A mumpszvírus mellett egyéb vírus eredetű fültőmirigy-gyulladás is ismeretes, beleértve a human immundeficiencia vírus (HIV) fertőzést, influenza, parainfluenza, Cytomegalovirus (CMV) okozta fertőzéseket, továbbá a Coxsackie- vagy a lymphocytás choriomeningitis vírus infekciókat.

    • Bakteriális fertőzés hatására kialakult mirigygyulladás

    Egyes, vagy az egész szervezetet igénybe vevő (pl. gyengült védekezőképesség), vagy csupán csak a parotist érintő betegségek (pl. elégtelen szájhigiéné, nyálkő) hajlamosítanak arra, hogy a mirigyállományba baktériumok telepedjenek meg, és gennyes gyulladást okozzanak.

    A kórokozók legtöbbször a Staphylococcusok, illetve Streptococcusok lehetnek. A baktériumok vagy a szájüreg felől, a nyálvezeték közvetítésével, vagy a véráram útján jutnak el a nyálmirigybe.

    A gennyes gyulladás megfelelő antibiotikum kezelésre gyógyul. A nem, vagy a nem elégségesen kezelt esetek, krónikus folyamattá fajulhatnak.

    Specifikus fertőzésként előfordulhat a tuberkulózis, amikor a mirigyállományban lassan növekedő, daganatszerű elváltozás keletkezik, nagyon ritkán sugárgomba-betegség (actinomycosis) és syphilises fertőzés állhat a nyálmirigy kóros beszűrtségének hátterében.

    A macskakarmolási betegségben és nyúlpestisben (tularaemia), gyulladásos eredetű sarjszövet, granulóma képződhet a mirigyállományban.

    Hirdetés

    A fültőmirigy-duzzanatot kiváltó egyéb tényezők

    A sialadenosis (sialosis) nyálmirigy(ek)et (leggyakrabban a fültőmirigyet) érintő nem daganatos, nem gyulladásos, kétoldali, diffúz és lassan kifejlődő duzzanat. Kóreredetében többféle ok szerepelhet, például kémiai kórokok (gyógyszerek, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása). Kísérő tünetként felléphet egyes betegségekben (diabetes mellitus, A- és B-vitamin-hiány, fehérje- és energiahiányos alultápláltság, cöliákia, pajzsmirigy-hiperfunkció, Heerfordt-szindróma, Sjögren-szindróma, sarcoidosis, májcirrózis).

    Bővebben Milyen tünetek utalhatnak Sjögren-szindrómára?

    Prediszponáló tényező lehet a terhesség és a menopausa.

    Ismeretesek eldugulásos, ún. obstruktív állapotok, melyek következtében a fültőmirigy megduzzad, megnagyobbodik. Ezek közül a leggyakoribb a nyálkövesség, amely az esetek 80 százalékában az állkapocs alatti nyálmirigyben jelentkezik, de 20 százalékban érintheti a fültőmirigyet is. A kő okozta elzáródás lehet részleges, ekkor az étkezést követő mirigyduzzanat 1-2 óra alatt oldódik, és jellemző az enyhe fájdalom. Teljes elzáródás során a duzzanat csak napok múltán oldódik, emiatt a fájdalom egyre erősebbé válik. A zavartalan nyálelfolyást, a mirigy nyálvezetékeinek a szűkülete is akadályozhatja. Ezek részben veleszületett rendellenességek, részben korábbi gyulladásokból visszamaradó hegesedések következményei.

    A fültőmirigy állományának megnagyobbodásához vezetnek a különféle nyálmirigydaganatok, amelyeknek részletes ismertetése nem tartozik a cikk feladatai közzé.

    Végezetül, vannak történések, amelyek csupán imitálják a mirigyduzzanatot. Fúvós hangszerek megszólaltatása, vagy léggömb fúvás közepette, levegő préselődhet a mirigyjáratokba, így okozva enyhe, átmeneti tágulatot. A fültőmirigy anatómiai vetületében elhelyezkedő, reaktív nyirokcsomó-duzzanat is megtévesztő lehet, éppúgy, mint a gyakori rágógumizás vagy kényszeres fogcsikorgatás következtében tömegesebbé váló rágóizomzat.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

    Módosítva: 2019.11.06 09:36, Megjelenés: 2017.04.08 13:05
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia szindróma (ablak szindróma)

    A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven is emlegetik) olyan ritka rendellenesség, mely egyensúlyzavarral és halláskárosodással jár. Az elnevezés arra utal, hogy a betegségben szenvedők belső fülében a felső félkörös ívjáratokat fedő csont lyukas vagy elvékonyodott.

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    A fültőmirigy rosszindulatú daganata

    A nyálmirigyrákok 80 százaléka a fültőmirigyben fejlődik ki. A fültőmirigy daganatai mind a mirigyek, mind azok kivezető járatainak hámsejtjeiből kiindulhatnak. Az elváltozás tartalmazhat porc-, illetve csontszerű elemeket is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások