Nyálmirigygyulladás - Okok, tünetek és kezelés

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Szervezetünkben 3 pár nagy nyálmirigy található: kétoldalt a fülnél a legnagyobbak, a fültőmirigyek (parotis), az állkapocs alatt lévők (submandibularis) és a nyelv alattiak (sublingualis). Nyugalomban a nyálat 70 százalékban a submandibularis és 30 százalékban a parotis termeli. További, kis nyálmirigyek találhatók az ajkakon, az arc nyálkahártyával borított belső részén, a szájpadon és a nyelvnél.

Differenciáldiagnosztika - Nyálmirigygyulladás vagy más az ok?

Túlzott nyáltermelést okozhatnak nyálmirigybetegségek, szájüregi gyulladások, daganat, mérgezés, pszichés állapotok.

Kevés nyáltermeléshez vezethet vízveszteség, nyármirigyek károsodása (sugárkezelés, autoimmun betegség, öregedés következtében), beidegzési zavarok. Sugárterápia során nemcsak a mennyisége változik a termelt nyálnak, hanem ragadósabb, sűrűbb lesz az állaga.

Duzzanat és fájdalom jelentkezhet akut nyálmirigygyulladáskor, nyálkövesség (sialolithiasis) és tumor esetén.

Az említett panaszok esetén fontos mielőbb orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi okozza a tüneteket és hogy a beteg minél előbb megfelelő kezelésben részesüljön.

Nyálmirigygyulladások típusai és tünetei

Akut víruseredetű gyulladás

Akut víruseredetű gyulladás a mumpsz. Ezen fertőzés nagy részben a fültőmirigyben jelentkezik, legtöbbször gyermekkorban. Nagymértékű duzzanattal jár. Cseppfertőzéssel terjed, és 5-24 napig képes a szervezetben lappangani.

Olyan általános tünetekkel jár, mint pl. fejfájás, láz, levertség, ezek mellett általában kétoldali mirigyduzzanat jelentkezik, ami miatt a fülcimpa elemelkedik. Vírusos eredetű duzzanatnál a nyál nem gennyes, kivéve ha felülfertőződik bakteriálisan.

Komplikációk lehetnek: heregyulladás, mellékhere-gyulladás, agyhártyagyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás és hallásvesztés.

A betegség lecsengése után a mumpsszal szemben életre szóló immunitást szerzünk.

A nyálmirigyek károsodását okozhatja még Cytomegalovirus-, Coxakie- és HIV-vírus is.

Ezk is érdekelhetik

Akut bakteriális gyulladás

Akut bakteriális gyulladás létrejöhet gyengébb immunrendszerű egyéneknél, pl. időseknél vagy újszülötteknél, általában hosszan tartó betegségek vagy kórházi bentfekvés következtében. Különböző gyógyszerek (vízhajtók, antidepresszánsok, allergiaellenes gyógyszerek stb.) a nyáltermelés csökkentésével is provokálhatják a baktériumok elszaporodását.

Általában a szájüreg felől történik a fertőzés, ritkán vérből vagy nyirokból.

Gyakorlatilag a mirigy megduzzad, fáj, bőrpír jelenik meg, és általános tünetek pl. láz is jelentkezhet. A mirigy szájadékából nyomásra genny ürül.

Ajánlott sok folyadékot inni ebben az állapotban, a nyáltermelést segíteni (lehetőleg cukormentes) cukorka szopogatásával, és kezelőorvosunk antibiotikummal fog minket ellátni.

Kórházban fekvő páciensnek mindig különösen fontos figyelni a megfelelő szájhigiéniára, akár a család segítségét is bevonva!

Krónikus bakteriális gyulladás

Valószínűleg veleszületett nyálürítési zavarok miatt alakul ki vagy rendellenes a nyálmirigy kivezető csöve. Ez egy vissza-visszatérő gyulladásos folyamat, ami károsíja hosszú távon a mirigyet. Duzzanattal és fájdalommal járó kórkép. A betegség passzív időszakában is enyhén nagyobb a nyálmirigy.

Aktív lefolyás esetén ajánlott antibiotikum szedése.

Elzáródás(ok)

Általában kövesség, gyulladás vagy tumor következtében alakul ki. Bakteriális felülfertőződésbe komplikálódhat.

Kövesség

Kövesség esetén étkezéskor, nyáltermeléskor fájdalmas duzzanat lép fel a nyálmirigyben (általában a nyelv allati nyálmirigyben). Különböző orvosi képalkotó eljárásokkal lehet a köveket detektálni, de a nagyobb nyálkövek tapinthatók.

A kicsi köveket akár ki is lehet masszírozni, a mirigy kivezető csövét meg lehet „nagyobbítani”, legsúlyosabb esetekben viszont felmerülhet a mirigy műtéti eltávolítása.

Általában felnőtteknél és időseknél fordul elő. A férfiak gyakrabban érintettek. Bakteriálisan ez is felülfertőződhet. A kő eltávolítása után sokszor új kő kialakulhat.

Sjögren-szindróma

A nyál- és könnymirigyek csökkent működése jellemzi ezt a betegséget. Kialakulhat a betegség önmagában vagy más autoimmun betegséghez társulva is. A kis nyálmirigyekből vett biopsziával és szerológiával lehet diagnosztizálni.

Az ajkak általában hámlanak, repedezettek, a nyálkahártya fénytelen, a nyelv gyulladt, nagyfokú a fogszuvasodási hajlam, gombásodási hajlam és kellemetlen a lehelet.

Javasolt sok folyadékot fogyasztani, és kerülni a dohányzást, az alkoholt és a koffeint, és a nyáltermelést lehet műnyállal pótolni.

Fontos tanácsok

Fontos, hogy ha problémánk merül fel, keressük fel háziorvosunkat/fogorvosunkat! Egy gyulladásnak számtalan oka lehet, megfelelő diagnózist kizárólag szakember bevonásával tudunk kapni. Fontos kizárni a súlyosabb kórképeket, vagy amennyiben mégis az állna fenn, elengedhetetlen, hogy minél előbb hozzájussunk a megfelelő kezeléshez!

Amit mi tehetünk ilyen esteben magunkért, az az, hogy a felesleges vízhajtó hatású és nyáltermelést csökkentő tényezőket (pl.: dohányzás, kávéfogyasztás, alkoholfogyasztás) megpróbáljuk elhagyni, és igyekszünk legalább egy kielégítő szájhigiénét fenntartani. Beteg, idős, kórházban ápolt rokonainknak segítsünk a szájápolásban, hogy megóvjuk őket további kellemetlenségektől.

Dr. Horváth Viktória fogorvos

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.