• A soványságról - Fejben dől el?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

    Nem számít ritka jelenségnek, hogy kifejezetten vékony testalkatú nők a tükör elé állva kövérnek látják magukat. Az önkép torzulását az agy bizonyos elváltozásai okozzák, s mindez drasztikus következményekkel is járhat.

    Hirdetés

    A kóros lesoványodásig fogyókúrázó nők agyában, jelentős elváltozásokat fedeztek fel a németországi Bochum Egyetem kutatói: a tudósok szerint két agyközpont csökkent mennyiségű szürkeállománya tehető felelőssé azért, hogy arányos testalkatú és testsúlyú nők is egészségükre veszélyes állapotig fogyókúráznak.

     Tesztelje magát!

    A kisebb mennyiségű szürkeállomány következménye ugyanis az, hogy a valóságostól teljesen eltérő képet alkotnak saját testükről.

    A német kutatók kísérletében 30 kórosan lesoványodott és normálisnak tekinthető testsúlyú nő vett részt. Mindkét csoport tagjait arra kérték, hogy jelöljék meg a számítógép monitorján azt a sziluettet, amelyik véleményük szerint az ő testükhöz a leginkább hasonló.

    A kórosan soványaknak "kevesebb" a szürkeállománya?

    Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

    Az ezt követő vizsgálatban minden résztvevő agyát egy speciális tomográf segítségével szkennelték végig, s a torz énképpel rendelkező kórosan soványok esetében, jelentősen kisebb mennyiségű szürkeállományt tapasztaltak két agyközpontban is.

    „Az érintett agyközpontok, ahol kevesebb szürkeállományt mutattak ki műszereink, többek között a saját testünkről alkotott képért is felelősek, s ez magyarázat lehet arra, hogy számos esetben az anorexiával kezelt betegek miért észlelik a valóságostól messze eltérőnek magukat” – kommentálja az eredményeket Boris Suchan, a bochumi kutatók vezetője.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.04.04 07:33, Megjelenés: 2011.04.04 07:33
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ön betartja?

    Ön betartja?

    Dr. Kónya Judit

    Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni. Tartsa be az adagolást.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    Inverz anorexia, ortorexia nervosa - Különleges táplálkozási zavarok

    A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

    Az anorexia (anorexia nervosa)

    Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Mi hát az anorexia?

    A bulimia - Hogyan ismerjük fel?

    A bulimia valójában mintegy háromszor gyakoribb jelenség, mint a korábban egyedüli evészavarként elfogadott anorexia, és jóval nehezebb is felismerni a bajt.

    A táplálkozás magatartási zavarai

    A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

    Brideorexia - A menyasszonyok táplálkozási zavara

    A brideorexia az anorexiának azon fajtája, mely azokat a menyasszonyokat érinti, akik esküvőjük előtt nagyon gyorsan és egészségtelen mértékben fogynak. Sajnos egyre jobban elterjedt étkezési rendellenességről van szó.

    Mire utalhat a hirtelen fogyás?

    Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

    Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

    Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.