• A soványságról - Fejben dől el?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

    Nem számít ritka jelenségnek, hogy kifejezetten vékony testalkatú nők a tükör elé állva kövérnek látják magukat. Az önkép torzulását az agy bizonyos elváltozásai okozzák, s mindez drasztikus következményekkel is járhat.

    Hirdetés

    A kóros lesoványodásig fogyókúrázó nők agyában, jelentős elváltozásokat fedeztek fel a németországi Bochum Egyetem kutatói: a tudósok szerint két agyközpont csökkent mennyiségű szürkeállománya tehető felelőssé azért, hogy arányos testalkatú és testsúlyú nők is egészségükre veszélyes állapotig fogyókúráznak.

     Tesztelje magát!

    A kisebb mennyiségű szürkeállomány következménye ugyanis az, hogy a valóságostól teljesen eltérő képet alkotnak saját testükről.

    A német kutatók kísérletében 30 kórosan lesoványodott és normálisnak tekinthető testsúlyú nő vett részt. Mindkét csoport tagjait arra kérték, hogy jelöljék meg a számítógép monitorján azt a sziluettet, amelyik véleményük szerint az ő testükhöz a leginkább hasonló.

    A kórosan soványaknak "kevesebb" a szürkeállománya?

    Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

    Az ezt követő vizsgálatban minden résztvevő agyát egy speciális tomográf segítségével szkennelték végig, s a torz énképpel rendelkező kórosan soványok esetében, jelentősen kisebb mennyiségű szürkeállományt tapasztaltak két agyközpontban is.

    „Az érintett agyközpontok, ahol kevesebb szürkeállományt mutattak ki műszereink, többek között a saját testünkről alkotott képért is felelősek, s ez magyarázat lehet arra, hogy számos esetben az anorexiával kezelt betegek miért észlelik a valóságostól messze eltérőnek magukat” – kommentálja az eredményeket Boris Suchan, a bochumi kutatók vezetője.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.04.04 07:33, Megjelenés: 2011.04.04 07:33
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    WEBBeteg

    A TBC elleni védőoltás valóban hasznos lehet a koronavírussal szemben.

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Reg-Enor diéta, űrhajós diéta, tojásdiéta és almaecet diéta - Mit kell tudnunk ezekről?

    A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az almaecet diéta is ott szerepelt a 10-es keresési toplistában. A fogyókúrázni vágyók az áhított cél elérése érdekében hajlandóak mindenféle hangzatos névvel ellátott étrendet követni, még ha azzal esetleg ártanak is szervezetüknek.

    Táplálkozási tanácsok kijárási korlátozás idejére

    Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett. Szeretteink, embertársaink és saját magunk védelme érdekében sokat tartózkodunk otthonunkban, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél kevesebbet kimozdulni. Az eddigi, akár naponta többszöri vásárlásainkat most vissza kell szorítani - heti, kétheti bevásárlásokra, rendelésre, házhoz szállításra.

    Brideorexia - A menyasszonyok táplálkozási zavara

    A brideorexia az anorexiának azon fajtája, mely azokat a menyasszonyokat érinti, akik esküvőjük előtt nagyon gyorsan és egészségtelen mértékben fogynak. Sajnos egyre jobban elterjedt étkezési rendellenességről van szó.

    A bulimia - Hogyan ismerjük fel?

    A bulimia valójában mintegy háromszor gyakoribb jelenség, mint a korábban egyedüli evészavarként elfogadott anorexia, és jóval nehezebb is felismerni a bajt.

    A táplálkozás magatartási zavarai

    A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

    Mire utalhat a hirtelen fogyás?

    Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

    Inverz anorexia, ortorexia nervosa - Különleges táplálkozási zavarok

    A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

    Az anorexia (anorexia nervosa)

    Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Mi hát az anorexia?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA