Hagyja ki a veszélyes anyagokat a karácsonyi sütiből!

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A teflonbevonatú sütő- és főzőedények, valamint a mesterséges élelmiszer színezékek is súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Vannak egészségesebb alternatívák is helyettük.

A karácsonyi süteményeknek nem kellene vegyi anyagokat rejteniük, ám mivel a gyártók egyre több vegyi anyagot használnak a sütőlapoktól az összetevők listájáig, egyre nehezebb megmondani, mi van az ajándék sütiben. Ám némi odafigyeléssel vegyianyag mentessé teheti az ünnepi édességeket!

Óvakodjon a tapadásmentes felületektől!

A teflon bevonatú sütő-és főzőedények rendkívül népszerűek, hiszen megkönnyítik a konyhai munkát, ám az már kevésbé ismert, hogy összefüggésbe hozható a pajzsmirigy betegségekkel, figyelemzavarral, férfi meddőséggel és a magas koleszterinszinttel.

Mindennapi mérgeink


Teflon edények, műanyag palackok és mosószerek. A mindennapi életben használatuk természetes, az egészségünkre gyakorolt hatásaik pedig csak évek múlva jelentkeznek. Utána jártunk, vajon tényleg veszélytelenek-e a környezetünkben található vegyi anyagok. Mindennapi mérgeink

Éppen ezért szakemberek azt javasolják, hogy amikor a teflon edény sérül és karcolódik, helyettesítse azokat teflonmentes változattal. A bevonat nélküli alumínium edények, a kő-és üvegedények, valamint a nagymama régi öntöttvas edénye mind biztonságos választás lehet.

A sütemény odaragadásának megelőzésére pedig használja a régi trükköt: egy kis vajjal egyenletesen dörzsölje át a felületet.

Figyeljen a színekkel!

Amennyiben díszítésnek színes cukormázat szeretne használni, mindenképpen nézze meg a csomagoláson az összetevők listáját! A sütő-és dekorációs termékek mesterséges színezékeinek jelentős része petrolkémiai eredetű, és összefüggésbe hozható az agy rákos megbetegedésével, allergiás reakciókkal és a figyelemzavarral.

Használjon természetes színezéket a díszítéshez, melyet a nagyobb áruházak biorészlegén vagy a bioboltokban szerezhet be!

Használjon bio alapanyagokat!

A mai mezőgazdasági termelés során számos olyan vegyianyag kerül a növényvédő-szerekkel az élelmiszerbe, melyek rákot, cukorbetegséget, születési rendellenességet és egyéb problémákat okozhatnak. Ráadásul számos növényvédő-szer a zöldség/gyümölcs belsejében halmozódik fel, így le sem mosható a külső héjáról. Ha csak tud, vásároljon organikus terméket, melyek ma már egyre inkább megfizethető árban hozzáférhetők.

Mi van az élelmiszercímkén?


Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok, génmódosított termék - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell e tartanunk az E-számoktól? Részletesen az élelmiszercímkék kötelező elemeiről és azok jelentéséről. Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték

(WEBBeteg - CS. K.,fordító; forrás: rodale; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus Koronavírus

Vérplazmakészítménnyel életeket menthetünk.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.