A nagyobb testsúlynak is lehet előnye?

MTI
megjelent:

A vékonyabb embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy műtétjüket követően egy hónapon belül meghalnak, mint a nagyobb testsúlyú pácienseknél - állapították meg amerikai kutatók.

Az Archives of Surgery című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzőinek az összefüggés hátterében álló okokat nem sikerült tisztázniuk.

Az alacsony testtömegindex komoly kockázati tényező lehet

George Stukenborg kutatásvezető, a Virginiai Egyetem munkatársa csoportjával valójában azt akarta megvizsgálni, hogy miként befolyásolja az elhízás a műtét utáni túlélést. Eredetileg azt feltételezték, hogy a kövér emberek túlélése rosszabb lehet, ezzel szemben az adatok elemzésekor azt találták, hogy minél vékonyabb volt egy operált páciens, annál nagyobb kockázata volt a műtétet követően a 30 napon belüli elhalálozásnak.

Az alacsony testtömegindexet a 30 napon belüli elhalálozás egyik fontos kockázati tényezőjének kell tekinteni, és a műtétet megelőző döntések, illetve tervezés során figyelembe kell venni értékét - vélekedett Stukenborg.

A kutatócsoport csaknem 190 ezer, műtéten átesett ember egy hónapon belüli halálozási adatait elemezte, amelyek egy amerikai orvosi regiszterből származtak 2005-ből és 2006-ból. Az összes operált páciens közül 3200 halt meg. A halálozási arány 2,8 százalék volt azoknál, akik testtömegindexe 23,1-nél kisebb volt (vékony és normál), míg csupán 1 százalék azok körében, akiké 35,3-nél nagyobb (elhízott).

Negyven százalékkal nagyobb volt a műtét utáni halálozás kockázata azoknál, akik BMI értéke 23,1-nél kisebb volt azokhoz képest, akiké 26,3 és 29,6 között volt (túlsúlyos).

A testtömegindex, BMI értékét úgy kapjuk meg, hogy a testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével. Egy 180 centiméter magas, 70 kilogrammos férfi BMI értéke például 21,6. Ha ugyanehhez a magassághoz 90 kilogrammos testtömeg társul, akkor a BMI 27,8, ha pedig 110 kilogramm, akkor a BMI 34.

A testsúly befolyásolja a várható életkort

Másfél millió ember adatai alapján elmondható, hogy mind a túlsúly, mind a túlzott soványság rosszat tesz az egészségnek és megrövidíti az életkilátásokat. Amerikai kutatók 19 nagy tanulmány eredményeinek összesítése alapján számolták ki, hogyan hathat a testsúly a várható élettartamra. A testsúly befolyásolja a várható életkort>>

(MTI)

Cikkajánló

A műtétek után nagyon ritkán fordul csak elő, hogy valakinek ne legyenek panaszai. A legtöbb betegnél csak egy-két apró, gyorsan múló probléma merül fel operáció után, míg másoknál olyan súlyos komplikációk is jelentkezhetnek, mint a tüdőgyulladás vagy a fertőzés.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.