Mi hiányzik a vegánok szervezetéből? Kutatás

Medipress
megjelent:

Egy nemrég a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban megjelent kutatási anyag szerint a vegánok a szervezetében a B12-vitamin és omega-3 zsírsavakból alakul ki hiány.

A mostani kutatások szerint a vegetáriánusok, különösen a vegánok sokat tehetnek egészségükért azzal, ha többszörösen telítetlen zsírsavakat és B12-vitamint szednek, így növelve szervezetük zsírsav- és vitaminszintjét. Az amúgy is alacsony szívbetegségre való hajlam, ezeknek a tápanyagoknak a szedésével sem nő jelentősen - állítják a kutatók.

Mi hiányzik a vegánok szervezetéből?

A vegánok a vegetáriánusok egy olyan csoportját képezik, akik étrendjében semmilyen állathoz köthető étel nem szerepel, így például méz, tej vagy tojás sem. Ezek az emberek fokozottan ki vannak téve annak, hogy bizonyos alapvető vitaminok, nyomelemek hiányozzanak szervezetükből, amelyeket a hétköznapi ember az állati eredetű táplálékokból szerez meg.

A kutatók szerint a többszörösen telítetlen zsírsavak és a B12 vitamin, növelhetik a HDL koleszterin-szintet és csökkenthetik a homocisztein jelenlétét.

A nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL), segítenek csökkenteni a vér úgynevezett rossz koleszterin szintjét, ami így nem képes megtapadni az érfalakon.

Szívbetegséget okozhat az alacsony HDL-szint

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság szakértői szerint, a 40 mg/dL alatti HDL-szint, jelentősen növelheti a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. A HDL-szintet elsősorban aerob edzéssel, a dohányzás mellőzésével, valamint egyszerűen telített és omega-3 zsírsavak fogyasztásával növelhetjük. A homocisztein egy aminosav, ami közvetlen hatással van a szívbetegségek, az agyvérzés és a perifériás vaszkuláris betegségek kialakulására. A homocisztein nagy mennyiségben, komolyan hozzájárulhat az artériák falának meszesedéséhez. A folsav és más B-vitaminok segíthetnek csökkenteni a vér homocisztein-tartalmát.

Bár a mindenevőknél sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki szívbetegségek, mint a vegánoknál, a különböző tápanyaghiányok náluk is komoly problémákat okozhatnak, így mindenképp fontos, hogy az állati táplálékot teljesen mellőző étrendet folytatók is, elegendő B-vitamint és omega-3 zsírsavat vigyenek be szervezetükbe.

A vegetarianizmus veszélyei

A szigorúan csak növényi eredetű ételek fogyasztása körül, ami részlegesen vagy teljesen kiiktatja az állati eredetű ételeket a táplálkozásból, meglehetősen sok vita dúl a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek körében. Az egyoldalú táplálkozás kockázatai

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.