• A vegetarianizmus veszélyei

        Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

        Az utóbbi években egyre nő az érdeklődés az egészség megőrzésének lehetőségei iránt. Ennek jele, hogy mind többen próbálkoznak a különféle reformtáplálkozási módszerekkel.

        A szigorúan csak növényi eredetű ételek fogyasztása körül, ami részlegesen vagy teljesen kiiktatja az állati eredetű ételeket a táplálkozásból, meglehetősen sok vita dúl – elsősorban – a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek körében.Többségük arra figyelmeztet, hogy az egyoldalú táplálkozásnak – akárcsak a vegyes étkezésnek is – megvannak a maga egészségkockázatai.

        C-vitamin - A szervezet „korrodálódásának” ellenszere

        Vitaminok és nyomelemek

        Ismeri Ön a létező összes vitamint? Vagy tudja, hogy melyik vitamin miért jó, vagy éppen rossz a szervezetünk számára? 
        Tudjon meg többet a vitaminokról a WEBBetegen!

        A növényi étrenden élő vegetáriánusok különösen veszélyeztetettnek tekinthetők. Növényi táplálékaink többségében is megtalálható a vas, ámde nehezebben szívódik fel és hasznosul, mint ha állati eredetű ételekből (húsok, belsőségek) származik. Ha tehát valaki nem fogyaszt húsfélét, előbb-utóbb a vashiányából származó egészségproblémákkal szembesülhet, feltéve, ha – előrelátóan – nem gondoskodik a vas felszívódásában, hasznosulásában fontos szerepet játszó C-vitamin folyamatos pótlásáról.

        A vas ugyanis létfontosságú anyag, amelynek legfőbb feladata az oxigén szállítása. Alacsony vasszint mellett csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért például az izmok (többek között a szívizom) munkavégző képessége is csökkenhet.

        A vas hiányára utaló tünet lehet az ajkak és a körömágyak sápadtsága, a gyakori fejfájás, a fülzúgás, szédülés, a nyelv- és szájszárazság, az étvágytalanság, a nyelési nehézségek, a hajszálak töredezése, a korai őszülés vagy a körmök törékennyé válása is. Ennek a hiánybetegségnek az „előrehaladott” voltára utalhat az állandósult fáradtságérzet, a visszatérő fertőzési hajlam, sőt koncentrációs és hangulatzavarok is jelezhetik.

        Hirdetés

        A skorbut

        A skorbut főleg a tengerészek betegsége volt, amely az egyoldalú, nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem tartalmazó táplálkozás miatt alakult ki. Olvasson bővebben a C-vitamin előnyeiről és ártalmairól a WEBBetegen

        Súlyosabb vashiányos állapotban akár enyhe lépnagyobbodás is felléphet, amely miatt vérszegénység alakulhat ki, de zavar keletkezhet az immunrendszer sejtjeinek, a fehérvérsejteknek a „működésében” is, amelyek védenek bennünket a fertőző betegségektől, illetve az idegen anyagok egészségkárosító hatásaitól.

        Fontos tudnivalók

        • Egyes növények különösen hajlamosak a nitrát felhalmozására (például sóska, paraj, sárgarépa, retek, cékla, zeller, karalábé). A gyomorban, illetve a vékonybél felső szakaszán a nitrát nitritté alakulhat át, majd a keringésbe bekerülve az oxigénszállító hemoglobint átalakítja oxigénszállításra nem alkalmas methemoglobinná, ezért a nitrit közömbösítésében – antioxidánsként – a C-vitamin fontos szerepet játszhat.
        • A vérszegénység tünetei

          A vérszegénység lassan fejlődik ki és nem okoz súlyos tüneteket, így nehezen veszi észre önmagán a beteg.  Bővebben a vérszegénységről
          A vashiány megelőzésében segíthet a hüvelyesek (bab, borsó, lencse), spenót, sóska, spárga, olajos magvak (elsősorban a mák), aszalt gyümölcsök, zabpehely fogyasztása, ám hasznosulásukhoz nélkülözhetetlen a C-vitamin jelenléte, vagyis elfogyasztásuk után ajánlatos meginni egy pohár narancslevet, limonádét vagy langyos csipketeát.
        • A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős C-vitamin-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (vas, alumínium, réz) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.
        • A D-vitamin pótlásáról is gondoskodni kell, ha nem veszünk magunkhoz tejterméket.
          Ez döntő fontosságú a csontok szilárdsága szempontjából, ugyanis e vitamin nélkül a kalcium sem tud beépülni.
          Ideális D-vitaminforrás a zabpehely, a búzacsíra, a hidegen sajtolt olajak, tojás és a mértékletes napfény.
        • A B12-vitamin alapvetően fontos a vérképzéshez, támogatja a fehérje anyagcserét. Szigorú vegán étrend mellett B12-vitamin hiány alakulhat ki. Éppen ezért szükséges pótolni, például szójalecitinnel, barnarizzsel.
          A probléma csak annyi, hogy mivel a fő forrásai a fehér halak, a tej, a tojás, a joghurt és a húsok, ezt egy vegán nem veszi magához, így előfordulhat, hogy vitaminkészítményt kell szednie.

        Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

        Legutóbb frissült: 2011.01.06 17:14
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Prosztatagyulladás

        Prosztatagyulladás

        BOE - Kulcsár Flóra

        Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

        A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány azonban számos probléma kiváltó oka lehet, amik közül a vashiányos vérszegénység fordul elő legtöbbször.

        Ön tudta a C-vitaminról?

        A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

        Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

        Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

        A vas szerepe szervezetünkben - Mely ételeink tartalmazzák?

        A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt a mikroelemet?

        Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

        Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

        C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

        A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.