Fogszabályzás - Felnőttkorban is

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A mai tiniknél szinte már divat lett villogtatni a csillogó-villogó fogszabályzókat. Mára azonban már idejét múlta az a nézet, hogy csak a gyerekek fogát lehet szabályozni.

Gyakran csak felnőttkorban döbbenünk rá, hogy nem túl szép látvány az össze-vissza álló fogsor. Mi lehet az oka? Lehet örökölni a hajlamot, de okozhatja gyors fogváltás is, amikor az arccsont fejlődése nem követi a fogváltás ütemét. Dr. Oláh Mónika, az egyik debreceni fogszabályozó fogszakorvos elmondta: az esztétikai problémákon túl sok egyéb gonddal is szembe kell néznünk.

A girbe-gurba fogsort nehéz tisztítani, hamarabb alakul ki fogkő, fogszuvasodás. A fogak könnyebben kilazulhatnak, végső soron ízületi bántalmak is fenyegethetnek.

A fogszuvasodás két formája

Zománcszuvasodás: kúp alakú, csúcsával a dentin felé mutató elváltozás a fogcsiszolaton.
Dentinszuvasodás: kúp alakban terjed a fogbél felé. Amennyiben a folyamat előrehalad, eléri az idegkamrát, amely erős, kínzó fájdalomként jelentkezik.

Ha rászántuk magunkat...

Első lépésként egy teljes szájfelmérésen kell átesni. A doktornő hangsúlyozta: csak akkor lehet belevágni a szabályozásba, ha a fogak és a száj teljesen rendben van. Rendbe kell tenni a fogínyt, az estleges lyukas fogakat be kell tömni, a már meglévő töméseket megvizsgálni, ha kell, cserélni.

Meglévő fogínyvérzést kezelni kell. Ha itt minden rendben, jöhet a fogszabályzó.

Ennek rengeteg fajtája van, lehet fém, porcelán, műanyag.

A választás mindig az egyéni igények figyelembevételével történik. Az ára is ennek függvényében változó: 100 ezer forint körüli összegtől indul, és a felső határ gyakorlatilag a csillagos ég. (Létezik ma már digitális fogszabályzó is).

Ehhez jön még a fogszabályzó havonkénti-hathetenkénti kontrolljának a díja, ami orvosonként változó, nagyjából 1000 forint körül van.

Évekig is tarthat

Minimum egy év után várhatunk eredményt, ezután pedig jön az éjszakai, kivehető szabályzó, szintén egy, másfél évig. Ennek a hordását nagyon komolyan kell venni, hiszen ha elhanyagoljuk, könnyen visszacsúszhatnak a nagy nehezen helyére igazított fogaink. Nagyon fontos a tisztítás: speciális fogkefével, fogköztisztítóval, szájvízzel kell felszerelkezniük a fogszabályzót viselőknek.

Ha valakinek az alsó és a felső fogsora is torlódott, nincs akadálya, hogy egyszerre viselje mindkettőn a készüléket, sőt, ez az ideális - tette hozzá a doktornő.

Ritkán fordul elő olyan, amikor valakinek már nem szabályozható a foga, de ezt alapvetően nem a páciens életkora, hanem a fogsor, fogíny állapota határozza meg.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Oxygen Medical - Dr. Ameri Sahar, fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista
Oxygen Medical - Dr. Ameri Sahar, fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista
Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.