Hirdetés
   • Bőrpír, értágulat, borvirágos orr - A rosacea

    Dr. Gál Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    A rosacea igen gyakori bőrbetegség, amely általában a harmincas életévekben kezdődik. Bár a nők gyakrabban érintettek, az igazán extrém súlyosságúvá (pl. borvirágos orrá) fajuló rosacea formák azonban a férfiakra jellemzőek.

    A rosaceára jellemző a fokozottan megnyilvánuló értágulat az arcon, amely különböző anyagokra (pl. forró ételek, italok, koffein- vagy alkoholtartalmú italok, fűszeres ételek) vagy a napfényre, szélre, erős hidegre jelentkezik. Zavarbaejtő szituációk, pikáns történetek, filmek is kiválthatják a szokatlanul élénk érreakciót, az arc heves kipirosodását (flush).

    Egyes felmérések szerint a felnőttek 5-10 százaléka érintett a betegségben, elsősorban a világos bőrszínnel rendelkezők. Leggyakoribb a skandináv országokban, és jellemzően minél sötétebb a bőrszín, annál ritkább a betegség előfordulása.

    A rosacea tünetei

    A rosacea korai tüneteként átmeneti bőrpír időnkénti megjelenése, majd elhalványodása jellemző. Ilyenkor az arcbőr bizsereghet, viszkethet is. Ez az úgynevezett előrosaceás állapot (prerosaceás szakasz).

    Hirdetés

    Borvirágos orr
    Rosaceás arcbőr, borvirágos orr

    A betegségre lassú romló tendencia jellemző. A bőrpír egyre gyakrabban újul ki, majd akár több napig is fennáll, végül állandósul, tartós arcpír (hyperaemia) és apró értágulatok (teleangiektáziák) alakulnak ki. Ebben a stádiumban a vörös arc mérsékelten duzzadt, vizenyős (ödemás) is lehet.

    Az előrehaladottabb rosaceás beteg bőrön - főként az orron - apró piros, vagy gennyes pattanásszerű kiütések is megjelennek. A valódi pattanásosságtól könnyen elkülöníthető a mitesszerek hiánya miatt. Ezen kiütések a gyulladás csökkenésével visszahúzódnak és a gyógyulás után nem hagynak hátra hegeket. Ez a fázis a rosacea gyulladásos szakasza.

    A betegség késői szakaszában a faggyúmirigyek túlburjánzása, a bőr kötőszövet felszaporodása miatt nagyobb csomók, az arc egyes részeinek akár torzító megnagyobbodása jön létre. A legismertebb forma a rhinophyma, amely az orr bőrének karfiolszerű túlburjánzása. Ezt sokáig a túlzott alkoholfogyasztásnak tulajdonították, tévesen.

    Kialakulhat "phyma" ritkábban az állon, a homlokon, a fülcimpákon, esetenként a szemhéjakon is. A rosaceás betegek csaknem felénél szemészeti jellegű tünetek is észlelhetőek. Ez lehet kötőhártya gyulladás, a szemhéjak, de akár a szivárványhártya gyulladása is.

    Ez is érdekelheti Ugye nem szeretne borvirágos orrot? - A rosacea megelőzéséről

    Miért alakul ki az értágulat?

    A betegség oka nem tisztázott, kialakulásához szükséges örökletes hajlam és különböző környezeti faktorok hatása is. A ma elfogadott elmélet szerint a betegség gyökere a bőr ereinek hibás vegetatív beidegzése. Ezt az elméletet látszik alátámasztani a rosacea migrénnel való kapcsolata, melyek szintén vegetatív érproblémákon alapulnak.

    A betegség összefüggést mutat egyes belgyógyászati betegségekkel is, mint a magasvérnyomás betegség, egyes emésztőrendszeri problémák, gyulladások.

    A hormonális változások hatása egyértelmű a betegség kialakulásában. Ezt mutatja, hogy a tünetek a menopauza, a klimax környékén kifejezetten romlanak, vagy egyeseknél ebben az időszakban jelennek meg.

    Mindezek mellett kimutatott a rosacea kapcsolata egy mikroszkópikus méretű élősködő, a Demodex bőratka (Demodex folliculorum és Dermodex brevis akták) elterjedésével, amelyek a szőrtüszőkben, faggyúmirigyekben élnek.

    A rosacea kezelése

    A betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és gondozással jelentős javulás érhető el, valamint a romló tendencia lassítható.

    A gyulladásos tünetek kezelése különböző helyi alkalmazású szerekkel (krém, gél) történik. Ezek mindegyike csak orvos által rendelhető, receptköteles szer. A kezelés célja a gyulladás csökkentése és a bőr fertőtlenítése. Általában antibiotikumot, metronidazolt tartalmazó gélt vagy krémet kap a beteg, de hatásosak az isotretinoin hatóanyagú készítmények is. Gyakran rendel a bőrgyógyász kéntartalmú lemosót vagy rázókeveréket, de igen fontos a rosaceás arc tisztításakor, hogy ne szárítsuk ki nagyon, ne irritáljuk erős tisztítószerekkel.

    Súlyosabb esetekben szájon át szedendő gyógyszert kap a beteg, ez leggyakrabban doxycyclin, tetracyclin vagy metronidazol tartalmú antibiotikus hatású készítmény, de szükség lehet a makacs, egyéb terápiára nem reagáló esetekben szájon át adagolt isotretinoinra is.

    A torzító phymák esetében sebészi úton, lézeres vagy speciális bőrcsiszoló műszerekkel "lefaragják" a túlburjánzott területeket. A legelterjedtebb módszer a lézeres terápia, amely a kitágult ereket összehúzódásra készteti. A rádiófrekvenciás kezelés során egy apró műszer a hőhatás eredményeként tünteti el az erek tágulatait. Kiegészítő jelleggel kozmetikai kezelések is szükségesek lehetnek.

    Élet a betegséggel

    A rosaceás tüneteket provokálja, fellobbantja az  UV-fény, emellett az emocionális stressz, a forró vagy fűszeres, csípős ételek, italok, alkohol fogyasztása, de a szélsőséges időjárás hatása is megfigyelhető. Fontos tehát mindezektől tartózkodni, azaz úgynevezett "rosaceás diéta" folytatása, fényvédelem alkalmazása. Télen a szabadban végzett munka vagy sport során célszerű arcmaszk viselése.

    Bővebben Életmód szabályok a rosacea tüneteinek enyhítéséért

    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk:
    Dr. Gál Mónika bőrgyógyász szakorvos
    Kép forrása: rosacea.org

    Módosítva: 2018.10.18 18:56, Megjelenés: 2017.09.28 05:21
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    Kozmetikai kezelések a rosacea ellen

    Az első tavaszi napsugarak megjelenése óta egyre több gondot okoznak a rosacea tünetei. Piros foltok, makacs bőrpír, gennyes pattanások sújtják azokat, akik ebben a bőrbetegségben szenvednek. Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa olyan komplex megoldást kínál, amelynek segítségével a rosacea tartósan kezelhető.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    Ugye nem szeretne borvirágos orrot? Ezt teheti ellene

    A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt csomókkal jelentkező bőrbetegség. A panaszok napfény hatására rosszabbodnak, így már most figyelni kell a fényvédelemre. A hosszú távú megoldásokról dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász beszélt.

    Életmód szabályok a rosacea tüneteinek enyhítéséért

    A rosacea főleg az arc középső területein  értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal  jelentkező bőrbetegség. A panaszok napfény hatására rendszerint rosszabbodnak, így a tavaszi-nyári időszakban még nagyobb gondot kell fordítanunk a tünetek kezelésére.

    Rosaceás értágulat: rádiófrekvenciával eltüntethető

    Az arc középső területein értágulatokkal, esetleg gyulladt csomókkal jelentkező bőrbetegség a rosacea. Dr. Sepa György, az Oxygen Medical érsebésze az eltávolítás egyik kíméletes lehetőségéről, a rádiófrekvenciás kezelésről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.