• A rosacea - Bőrpír, értágulat, borvirágos orr

    Dr. Gál Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    A rosacea igen gyakori bőrbetegség, amely általában a harmincas életévekben kezdődik. Bár a nők gyakrabban érintettek, az igazán extrém súlyosságúvá (pl. borvirágos orrá) fajuló rosacea formák azonban a férfiakra jellemzőek.

    A rosaceára (magyaros írásmóddal rozácea) jellemző a fokozottan megnyilvánuló értágulat az arcon, amely különböző anyagokra (pl. forró ételek, italok, koffein- vagy alkoholtartalmú italok, fűszeres ételek) vagy a napfényre, szélre, erős hidegre jelentkezik. Zavarbaejtő szituációk, pikáns történetek, filmek is kiválthatják a szokatlanul élénk érreakciót, az arc heves kipirosodását (flush).

    Egyes felmérések szerint a felnőttek 5-10 százaléka érintett a betegségben, elsősorban a világos bőrszínnel rendelkezők. Leggyakoribb a skandináv országokban, és jellemzően minél sötétebb a bőrszín, annál ritkább a betegség előfordulása.

    A rosacea tünetei

    A rosacea korai tüneteként átmeneti bőrpír időnkénti megjelenése, majd elhalványodása jellemző. Ilyenkor az arcbőr bizsereghet, viszkethet is. Ez az úgynevezett előrosaceás állapot (prerosaceás szakasz).

    Hirdetés

    Rosacea, enyhe kipirosodás az arcbőrön
    Rosaceás, kiporosodott arcbőr

    A betegségre lassú romló tendencia jellemző. A bőrpír egyre gyakrabban újul ki, majd akár több napig is fennáll, végül állandósul, tartós arcpír (hyperaemia) és apró értágulatok (teleangiektáziák) alakulnak ki. Ebben a stádiumban a vörös arc mérsékelten duzzadt, vizenyős (ödemás) is lehet.

    Az előrehaladottabb rosaceás beteg bőrön - főként az orron - apró piros, vagy gennyes pattanásszerű kiütések is megjelennek. A valódi pattanásosságtól könnyen elkülöníthető a mitesszerek hiánya miatt. Ezen kiütések a gyulladás csökkenésével visszahúzódnak és a gyógyulás után nem hagynak hátra hegeket. Ez a fázis a rosacea gyulladásos szakasza.

    A betegség késői szakaszában a faggyúmirigyek túlburjánzása, a bőr kötőszövet felszaporodása miatt nagyobb csomók, az arc egyes részeinek akár torzító megnagyobbodása jön létre. A legismertebb forma a rhinophyma, amely az orr bőrének karfiolszerű túlburjánzása. Ezt sokáig a túlzott alkoholfogyasztásnak tulajdonították, tévesen.

    Kialakulhat phyma ritkábban az állon, a homlokon, a fülcimpákon, esetenként a szemhéjakon is. A rosaceás betegek csaknem felénél szemészeti jellegű tünetek is észlelhetőek. Ez lehet kötőhártya gyulladás, a szemhéjak, de akár a szivárványhártya gyulladása is.

    Miért alakul ki az értágulat?

    A betegség oka nem tisztázott, kialakulásához szükséges örökletes hajlam és különböző környezeti faktorok hatása is. A ma elfogadott elmélet szerint a betegség gyökere a bőr ereinek hibás vegetatív beidegzése. Ezt az elméletet látszik alátámasztani a rosacea migrénnel való kapcsolata, melyek szintén vegetatív érproblémákon alapulnak.

    A betegség összefüggést mutat egyes belgyógyászati betegségekkel is, mint a magasvérnyomás betegség, egyes emésztőrendszeri problémák, gyulladások. Egyes esetekben javasolt lehet a góckutatás.

    A hormonális változások hatása egyértelmű a betegség kialakulásában. Ezt mutatja, hogy a tünetek a menopauza, a klimax környékén kifejezetten romlanak, vagy egyeseknél ebben az időszakban jelennek meg.

    Mindezek mellett kimutatott a rosacea kapcsolata egy mikroszkópikus méretű élősködő, a Demodex bőratka (Demodex folliculorum és Dermodex brevis akták) elterjedésével, amelyek a szőrtüszőkben, faggyúmirigyekben élnek.

    Előrehaladott rosacea, értágulatok

    A rosacea kezelése

    A betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és gondozással jelentős javulás érhető el, valamint a romló tendencia lassítható.

    A gyulladásos tünetek kezelése különböző helyi alkalmazású szerekkel (krém, gél) történik. Ezek mindegyike csak orvos által rendelhető, receptköteles szer. A kezelés célja a gyulladás csökkentése és a bőr fertőtlenítése. Általában antibiotikumot, metronidazolt tartalmazó gélt vagy krémet kap a beteg, de hatásosak az isotretinoin hatóanyagú készítmények is. Gyakran rendel a bőrgyógyász kéntartalmú lemosót vagy rázókeveréket, de igen fontos a rosaceás arc tisztításakor, hogy ne szárítsuk ki nagyon, ne irritáljuk erős tisztítószerekkel.

    Súlyosabb esetekben szájon át szedendő gyógyszert kap a beteg, ez leggyakrabban doxycyclin, tetracyclin vagy metronidazol tartalmú antibiotikus hatású készítmény, de szükség lehet a makacs, egyéb terápiára nem reagáló esetekben szájon át adagolt isotretinoinra is.

    A torzító phymák esetében sebészi úton, lézeres vagy speciális bőrcsiszoló műszerekkel "lefaragják" a túlburjánzott területeket. A legelterjedtebb módszer a lézeres terápia, amely a kitágult ereket összehúzódásra készteti. A rádiófrekvenciás kezelés során egy apró műszer a hőhatás eredményeként tünteti el az erek tágulatait.

    Kiegészítő jelleggel kozmetikai kezelések is szükségesek lehetnek.

    Gyakori kérdések

    Válogatás az orvos válaszol rovat kérdései közül:

    Élet a betegséggel

    A rosaceás tüneteket provokálja, fellobbantja az  UV-fény, emellett az emocionális stressz, a forró vagy fűszeres, csípős ételek, italok, alkohol fogyasztása, de a szélsőséges időjárás hatása is megfigyelhető. Fontos tehát mindezektől tartózkodni, azaz úgynevezett "rosaceás diéta" folytatása (az értágulatot előidéző ételek kerülése), fényvédelem alkalmazása. Fürdés, zuhanyzás alatt is kerülje a túl meleg vizet. Télen a szabadban végzett munka vagy sport során célszerű arcmaszk viselése, ugyanis a nyári meleg mellett a téli hideg is provokálja a panaszokat.

    Bővebben Életmód szabályok a rosacea tüneteinek enyhítéséért

    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk:
    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2020.02.18 05:06, Megjelenés: 2017.09.28 05:21
   • Cikkajánló

    Adókedvezmény

    Adókedvezmény

    MTI

    Mintegy 700 betegségre vehető igénybe adókedvezmény, idén éves szinten 96 600 forint.

    Ezerarcú PMS

    Ezerarcú PMS

    F. Zs, fordító

    A premenstruációs szindróma számos panaszt okozhat. Hogyan enyhíthetőek ezek?

    A basalioma szisztémás gyógyszeres kezelése

    A basaliomák a leggyakoribb bőrdaganatok, de lefolyásuk lassú, az esetek többségében jól és eredményesen kezelhetőek. A terápia elsősorban a sebészeti eltávolítást vagy más helyi kezelést jelenti, ám időnként szisztémás (a teljes testre ható) gyógyszeres eljárás indokolt.

    A melanoma malignum szisztémás gyógyszeres kezelése

    Hosszú évtizedeken keresztül csak néhány kemoterápiás és immunhatású készítmény állt rendelkezésre az előrehaladott melanoma malignumban szenvedő betegek részére. 2011-től folyamatosan új gyógyszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen jobb terápiás eredményt hoztak. A jelenleg elérhető, hatékony szereket ismertetjük.

    Kozmetikai kezelések a rosacea ellen

    Az első tavaszi napsugarak megjelenése óta egyre több gondot okoznak a rosacea tünetei. Piros foltok, makacs bőrpír, gennyes pattanások sújtják azokat, akik ebben a bőrbetegségben szenvednek. Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa olyan komplex megoldást kínál, amelynek segítségével a rosacea tartósan kezelhető.

    Ugye nem szeretne borvirágos orrot? Ezt teheti ellene

    A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt csomókkal jelentkező bőrbetegség. A panaszok napfény hatására rosszabbodnak, így már most figyelni kell a fényvédelemre. A hosszú távú megoldásokról dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász beszélt.

    Életmód szabályok a rosacea tüneteinek enyhítéséért

    A rosacea főleg az arc középső területein  értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal  jelentkező bőrbetegség. A panaszok napfény hatására rendszerint rosszabbodnak, így a tavaszi-nyári időszakban még nagyobb gondot kell fordítanunk a tünetek kezelésére.

    Rosaceás értágulat: rádiófrekvenciával eltüntethető

    Az arc középső területein értágulatokkal, esetleg gyulladt csomókkal jelentkező bőrbetegség a rosacea. Dr. Sepa György, az Oxygen Medical érsebésze az eltávolítás egyik kíméletes lehetőségéről, a rádiófrekvenciás kezelésről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA