A rosacea - Bőrpír, értágulat, borvirágos orr

Dr. Gál Mónika
szerző: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Müller Mariann frissítve:

A rosacea igen gyakori, főleg az arc középső területén értágulattal, gyulladással jelentkező bőrpanasz, amely általában a harmincas életévekben kezdődik. Bár a nők gyakrabban érintettek, az igazán extrém súlyosságúvá (pl. borvirágos orrá) fajuló formák a férfiakra jellemzőek.

A rosacea (magyaros írásmóddal rozácea) vezető tünete a fokozottan megnyilvánuló értágulat, amely különböző anyagokra (pl. forró vagy fűszeres ételek, koffein- vagy alkoholtartalmú italok, irritáló kozmetikumok, bizonyos gyógyszerek) vagy környezeti határokra (napfény, UV-sugárzás, szél, fokozott hideg) jelentkezik. Erős érzelmi hatások, megerőltető testmozgás is kiválthatják a szokatlanul élénk érreakciót, az arc vagy az orr heves kipirosodását (flush).

Felmérések azt mutatják, hogy a felnőttek 5-10 százaléka érintett a betegségben, elsősorban a világos bőrszínnel rendelkezők. Leggyakoribb a skandináv országokban: minél sötétebb a bőrszín, annál ritkább az előfordulása. A rosacea nem gyógyítható, de a bőrápolási tanácsok betartásával és készítményekkel a tünetek kezelése lehetséges.

A rosacea tünetei

Korai tünetként a bőrpír időnkénti megjelenése, majd elhalványodása figyelhető meg. Ilyenkor az arcbőr bizsereghet, viszkethet is. Ez az úgynevezett előrosaceás állapot (prerosaceás szakasz), amikor a kiváltó okok hatására átmeneti bőrpír jelentkezik. A tünetek rendszerint szimmetrikusan jelentkeznek a két arcfélen.

Rosacea, enyhe kipirosodás az arcbőrön
Rosacea, értágulat

A betegségre lassú romló tendencia jellemző. A bőrpír egyre gyakrabban újul ki a fenti ismertetett kiváltó hatás esetén, majd akár több napig is fennáll, végül állandósul. Az arcon és az orron tartós bőrpír (hyperaemia) és apró értágulatok (teleangiektáziák) alakulnak ki. Ebben a stádiumban a bőr mérsékelten duzzadt, vizenyős (ödemás) is lehet.

Az előrehaladottabb rosaceás bőrön - főként az orron - apró piros, vagy gennyes pattanásszerű kiütések (papula, illetve pustula) is megjelennek. A valódi pattanásosságtól könnyen elkülöníthető a mitesszerek hiánya miatt. A kiütések a gyulladás csökkenésével visszahúzódnak nem hagynak hátra hegeket. Ez a fázis a rosacea gyulladásos szakasza, a bőrtünetek sokaknál égő érzéssel, fájdalommal társulhatnak.

A betegség késői szakaszában a faggyúmirigyek túlburjánzása miatt nagyobb csomók, az arc egyes részeinek akár torzító megnagyobbodása jön létre. A legismertebb forma a rhinophyma, amely az orr bőrének karfiolszerű túlburjánzása, elsősorban férfiaknál. Ezt sokáig a túlzott alkoholfogyasztásnak tulajdonították, tévesen.

Kialakulhat phyma ritkábban az állon, a homlokon, a fülcimpákon, esetenként a szemhéjakon is. A betegek csaknem felénél szemészeti jellegű tünetek is észlelhetőek. Ez lehet kötőhártya gyulladás, a szemhéjak, de akár a szivárványhártya gyulladása is.

Miért alakulhat ki az értágulat?

A betegség oka nem tisztázott, kialakulásához szükséges örökletes hajlam és különböző környezeti faktorok hatása is. A feltételezett kiváltó tényezők közé tartoznak az immunrendszer rendellenességei, a bőr mikroorganizmusokra adott gyulladásos reakciói, az UV sugárzás, a genetikai faktorok és az érrendszeri diszfunkció (a bőr ereinek hibás vegetatív beidegzése). Ez utóbbi elméletet látszik alátámasztani a rosacea migrénnel való kapcsolata.

A hormonális változások hatása egyértelmű a panaszok kialakulásában, ezért a tünetek a menopauza, klimax környékén kifejezetten romlanak, vagy ebben az időszakban jelennek meg.

Összefüggést mutat bizonyos belgyógyászati betegségekkel is, mint a metabolikus szindróma, továbbá emésztőrendszeri problémák, rosszindulatú daganatok, autoimmun betegségek, depresszió esetén is gyakoribb az előfordulása.

A rosacea sok betegnél kapcsolatban van egy mikroszkópikus méretű élősködő, a Demodex bőratka (Demodex folliculorum és Dermodex brevis akták) elterjedésével, ami a szőrtüszőkben, faggyúmirigyekben él.

Gyakori kérdések a rosaceáról

Kivizsgálás, diagnózis

A diagnózis biztonsággal felállítható, ha az arc középső részét érintő, visszatérő bőrpír vagy ún. phymatosus (torzító, kötőszövetes túlburjánzás) elváltozás van jelen. Ezek hiányában az alábbiak közül két feltétel teljesülése esetén mondható ki a kórisme:

 • elpirulás
 • értágulatok
 • arci papulák (piros csomók), vagy pustulák (gennyes hólyagok)
 • szemészeti megjelenési formák

Szövettani vizsgálatra rendszerint nincsen szükség, azonban a tüneteket kísérő égő, bizsgergő érzésre, szemészeti problémákra (pl. szúró érzés a szemben, idegentest érzés) rá kell kérdezni.

A rosaceát a részben hasonló tüneteket mutató egyéb elváltozásoktól: a seborrhoeas dermatitistől, az acne vulgaristól (akne), az acut cutan lupus erythematosustól, a perioralis dermatitistől, Demodex folliculitistől, ill. a pyoderma faciale bőrbetegségtől kell elkülöníteni kivizsgálás során.

A rosacea kezelése

A bőrpanasz nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és gondozással jelentős javulás érhető el, valamint a romló tendencia lassítható.

A bőrpír kezelése

Enyhébb fokú rosacea esetén sokszor elegendő néhány életmódbeli változás követése.

 • Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése (rosacea diéta), így az alkohol, a forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. Az ételek közül sokszor figyelték meg a mustár és a fokhagyma kiváltó hatását.
 • Fürdés, zuhanyzás alatt is kerülje a túl meleg vizet. A szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt szintén kerülendő.
 • Mivel a napfénynek provokáló szerepe van, javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt.
 • Télen a szabadban végzett munka vagy sport során célszerű maszk viselése, ugyanis a nyári meleg mellett a téli hideg is provokálja a panaszokat.
 • Számos kozmetikai szer is előidézheti a tüneteket, különösen a forhaldehid tartalmú készítmények. Ellenőrizze kozmetikumait, szükség esetén váltson más készítményre.
 • Ajánlott a bőrtípusnak megfelelő, speciálisan rosaceás bőrre kifejlesztett arcápolók, használata. A bőrpír fedésére zöld pigmenteket tartalmazó krémek a leginkább alkalmasak.
 • A kozmetikumok megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a készítmények közül ne az olajos és vazelin alapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így a gyulladás kialakulását fokozzák.

Amennyiben az életmódbeli változás nem hoz kielégítő javulást lézeres, IPL (villanófény) vagy gyógyszeres kezelés (helyi brimonidin, azelainsav, helyi illetve szájon át szedhető antibiotikumok) jön szóba.

Egyik módszerrel sem érhető el tartós tünetmentesség, folyamatos kezelésre van szükség a rosaceás panaszok romlásának megállításához.

Papulák, pustulák, gyulladásos tünetek kezelése

Általában antibiotikumot, metronidazolt tartalmazó gélt vagy krémet kap a páciens, de hatásosak az azelainsav, isotretinoin vagy ivermectin hatóanyagú helyi készítmények is. Gyakran ír fel a bőrgyógyász kéntartalmú lemosót vagy rázókeveréket. Igen fontos azonban tisztálkodáskor, hogy bőrünket ne szárítsuk ki nagyon, ne irritáljuk erős tisztítószerekkel.

Súlyosabb esetben szájon át szedendő gyógyszer javasolt (önállóan, vagy a helyi hatású kezelés kiegészítéseként). Ez leggyakrabban doxycyclin, tetracyclin vagy metronidazol tartalmú antibiotikus hatású készítmény, de szükség lehet a makacs, egyéb terápiára nem reagáló esetekben isotretinoinra is.

Mivel a rosacea nem gyógyítható, hosszútávú, ún. fenntartó kezelésre van szükség, melyre a helyi készítmények a legalkalmasabbak.

Késői bőrtünetek, phymák kezelése

A torzító phymák esetében sebészi úton, lézeres vagy speciális bőrcsiszoló műszerekkel "lefaragják" a túlburjánzott területeket. Az értágulatok kezelésére a legelterjedtebb módszer a lézeres terápia. A rádiófrekvenciás kezelés során egy műszer hőhatás eredményeként tünteti el az erek tágulatait.

Kiegészítő jelleggel kozmetikai kezelések is szükségesek lehetnek.

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

Dr. Müller Mariann bőrgyógyász szakorvosjelölt

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
További felhasznált irodalom: Joerg Buddenkotte: Recent advances in understanding and managing rosacea;
Aktualitzálta: Dr. Müller Mariann

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Dermatica - Peterman Krisztina, gyógykozmetikus
Dermatica - Peterman Krisztina, gyógykozmetikus
Dermatica - Peterman Krisztina, gyógykozmetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.