Menstruációkésés a tablettaszedés befejezése után

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Kedves Szakértő! Két hónappal ezelőtt hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, és öt nappal később jött meg a menstruációm. Azóta azonban nem volt menstruációm. Körülbelül két héttel ezelőtt csináltam egy terhességi tesztet, ami negatív volt, de azóta sem menstruálok. Ugyanakkor étvágytalan és fáradt is vagyok.

Lehetséges, hogy a menstruációm késése összefügg a tabletta szedés abbahagyásával? Milyen más oka lehet a ciklusom késésének?

Kedves kérdező!

A tabletta szedés befejezése után tapasztalt vérzés az úgynevezett „megvonásos vérzés” volt. Nehéz megjósolni, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után mikor jelentkezik az első menstruáció.

A fogamzásgátló tabletta nem okoz változást a nők természetes menstruációs ciklusában, de mivel a tabletta szedése megvonásos vérzést okozhat, az leplezheti a tényt, hogy nincs normális ciklusa.

Amennyiben a terhességi teszt negatív lett, annak eredménye valószínűleg pontos, hacsak nem volt része védekezés nélküli szexuális kapcsolatban két héttel korábban.

A két-három hónapig tartó vérzéskimaradás a tabletta szedésének abbahagyása után nem szokatlan. Amennyiben a menstruációja nem jelentkezik hat hónappal a tabletta szedésének befejezése után sem, érdemes vérvizsgálatot csináltatni a ciklus kimaradás okának kiderítésére.

A menstruáció kimaradásának leggyakoribb oka a hirtelen és/vagy túlzott fogyás és a stressz. Pajzsmirigybetegség és egyéb hormonális rendellenesség is állhat a háttérben.

Valószínű, hogy a következő hónapokban megjön a menstruációja. Ha ez mégsem történne meg, vagy az étvágytalansága és fáradtsága nem javul, keresse fel nőgyógyászát!

Bővebben A menstruáció késésének lehetséges okai

(WEBBeteg - Cs. K.fordító, forrás: netdoctor; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.