Hogyan fertőz újra ugyanaz a vírus?

Szerző: MTI

A citomegalovírus fertőzése felnőtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerű egyéneknél akár halálos is lehet. A vírus újrafertőzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene.

Megfejtették amerikai kutatók, hogy a citomegalovírus miként képes újrafertőzni azokat az embereket is, akik erős immunválasszal reagáltak az előző fertőzésére. A megállapítás új utakat nyithat a vakcinafejlesztésben is, például az AIDS és a malária ellen.

Ön tudta?
Nyelőcsőgyulladást okozhat citomegalovírus fertőzés. A nyelészavarokról bővebben>>

Az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatói, majmokat tanulmányozva úgy találták, hogy a gyakori citomegalovírus - amely a felnőtt lakosság akár 80 százalékát megfertőzte - a vírusok többségével ellentétben legyőzheti a szervezet képességét arra, hogy eltávolítsa a fertőzött sejteket.

"A citomegalovírus lényegében képes kikapcsolni egy fertőzött sejt eltávolítást kérő üzenetét. Ez lehetővé teszi a citomegalovírusnak, hogy felülkerekedjen ezen a kritikus immungáton az újrafertőzéskor" - magyarázta Klaus Frueh, a kutatás egyik vezetője.

A citomegalovírus fertőzése felnőtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerű egyéneknél akár halálos is lehet.

A vírus újrafertőzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene. A mostani tanulmány azt is jelzi, hogy a citomegalovírus alkalmas lehet virális vakcinavektornak, amely más kórokozók genetikai anyagát szállíthatja, így juttatva be azokat a testbe.

A legtöbb virális vakcinavektort csak egyszer használhatják fel, ám a citomegalovírust újrafertőzési képessége, alkalmassá teszi a többszöri alkalmazásra olyan vakcinák "szállítójárműveként", melyek például a HIV, a hepatitisz C, a malária és a tuberkulózis fertőzést előznék meg.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

D-vitamin teszt D-vitamin teszt

Önt fenyegeti D-vitamin-hiány, vagy elegendő D-vitaminhoz jut?

Hogyan működik a Sinopharm-vakcina?

2020. elején a Pekingi Biológiai Termékek Intézete (Beijing Institute of Biological Products) létrehozott egy inaktivált, koronavírus elleni vakcinát...

Müller Cecília: hamarosan elfogy az...

Fontos, hogy az uniós forrásokon kívül más területeket is megtaláljunk, és kizárólag a biztonságos és hatásos vakcinákkal oltsunk Magyarországon...

Cytomegalovírus: mik a tünetek és...

A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human Cytomegalovírus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.