Hogyan fertőz újra ugyanaz a vírus?

Szerző: MTI

A citomegalovírus fertőzése felnőtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerű egyéneknél akár halálos is lehet. A vírus újrafertőzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene.

Megfejtették amerikai kutatók, hogy a citomegalovírus miként képes újrafertőzni azokat az embereket is, akik erős immunválasszal reagáltak az előző fertőzésére. A megállapítás új utakat nyithat a vakcinafejlesztésben is, például az AIDS és a malária ellen.

Ön tudta?
Nyelőcsőgyulladást okozhat citomegalovírus fertőzés. A nyelészavarokról bővebben>>

Az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatói, majmokat tanulmányozva úgy találták, hogy a gyakori citomegalovírus - amely a felnőtt lakosság akár 80 százalékát megfertőzte - a vírusok többségével ellentétben legyőzheti a szervezet képességét arra, hogy eltávolítsa a fertőzött sejteket.

"A citomegalovírus lényegében képes kikapcsolni egy fertőzött sejt eltávolítást kérő üzenetét. Ez lehetővé teszi a citomegalovírusnak, hogy felülkerekedjen ezen a kritikus immungáton az újrafertőzéskor" - magyarázta Klaus Frueh, a kutatás egyik vezetője.

A citomegalovírus fertőzése felnőtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerű egyéneknél akár halálos is lehet.

A vírus újrafertőzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene. A mostani tanulmány azt is jelzi, hogy a citomegalovírus alkalmas lehet virális vakcinavektornak, amely más kórokozók genetikai anyagát szállíthatja, így juttatva be azokat a testbe.

A legtöbb virális vakcinavektort csak egyszer használhatják fel, ám a citomegalovírust újrafertőzési képessége, alkalmassá teszi a többszöri alkalmazásra olyan vakcinák "szállítójárműveként", melyek például a HIV, a hepatitisz C, a malária és a tuberkulózis fertőzést előznék meg.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Mit jelent az, ha egy vakcinának 95...

A két első vakcina előállítója után a többi gyártó is sorban közzétette a csaknem ugyanolyan magas arányú eredményekre utaló bejelentését. A...

A veszélyhelyzet megszűnése után...

A sikeres tavaszi védekezéshez hasonlóan a magyar lakosság egészségének védelme, a további súlyos tünetekkel járó, illetve halálozást okozó...

Cytomegalovírus: mik a tünetek és...

A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human Cytomegalovírus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.