Immunválasz téma

Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik.

Miért érdemes oltatni, ha átesett a COVID-on?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Érdemes-e felvenni bármelyik COVID-19 elleni védőoltást, ha már egyszer átestem a fertőzésen? A kutatások szerint erre egyértelmű igen a válasz. Összefoglaljuk, hogy miért.

Az immunválasz mérőszámainak összefüggése a koronavírus elleni védelemmel

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Több kérdés is érkezett szerkesztőségünkbe, hogy érdemes-e COVID-19 elleni védőoltást felvenni, ha a leleteik szerint szervezetükben kimutatott, mérhető koronavírus elleni antitestszám van. Egyáltalán számít-e a mennyiség, megállapítható-e belőle a védettség mértéke? Az alábbiakban erről olvashat.

A koronavírus-fertőzés és a vakcina által kiváltott immunitás összehasonlítása

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Sokakban felmerül a kérdés: mi vált ki erősebb, hatékonyabb immunválaszt, a koronavírus-fertőzés által kiváltott, vagy a védőoltás által előidézett immunválasz?

Az elhízás többszörösen rontja a COVID-19-cel szembeni esélyeket

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Egy vizsgálat szerint a súlyos lefolyású COVID-19 megbetegedés, a magasabb vírusterhelés és a megváltozott immunválasz összefüggésben áll az elhízással.

Meddig marad erős a vakcina által kiváltott immunitás?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Kutatások arra utalnak, hogy a legtöbb COVID-19 elleni vakcina által kiváltott ellenanyag szint csökken. Amit azonban a tudósok nem tudnak az az, hogy ez azt tükrözi-e, hogy ilyenkor a vírussal szembeni védelem is csökken-e. Kérdések az emlékeztető oltásról 2.

Hatásosan növelik az immunvédelmet a ráerősítő oltások?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

A ráerősítő oltás lényege, hogy erősebb immunválaszt hoz létre, azaz - mint a nevében is van - fokoz, lökést ad. Ezt alátámasztják az extra dózisokkal végzett klinikai próbák is. Kérdések az emlékeztető oltásról 1.

A neutralizáló antitestek szerepe koronavírus-fertőzés esetén

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Jelenleg kritikus kihívás a SARS-CoV-2-koronavírus-fertőzés elleni pontos immunvédelem azonosítása, és ezáltal annak megjósolása, hogy az immunitás változásai miként fognak megjelenni az oltottak esetében. A "nyitással" ez különösen lényeges kérdéssé vált a távolságtartás és a maszkhasználat háttérbe szorulásával.

Mit mutat a koronavírus teszt az oltást követően?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

COVID-19

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e valamilyen szintű védettsége az oltás után? Esetleg koronavírusra utaló tünetei vannak az oltása ellenére, és szeretné tudni, hogy beteg lett-e, vagy oltás mellékhatásról van-e esetleg szó?

A várandós nők hatékony immunválasszal reagálnak a vakcinákra

MTI

Nagy hatékonysággal termelődik antitest a SARS-CoV-2 vírussal szemben várandós és szoptató nők szervezetében az mRNS-alapú vakcinák hatására - állapította meg egy kiterjedt amerikai kutatás. Az eredmények szerint az oltóanyag védelmet jelentő immunitást ad az újszülötteknek is a placentán és az anyatejen keresztül.