A szégyenlősség szexuális mellékhatásai

MTI
megjelent:

Három eredményesen kezelhető fertőzés - a klamídia, a gonorrhoea (tripper) és a szifilisz - előfordulását vizsgálva, a legutóbbi adatok azt mutatták, hogy azok terjednek az Egyesült Államokban.

Az amerikaiak vonakodása a szexuális témák megbeszélésétől hozzájárul ahhoz, hogy szaporodnak a szexuális úton terjedő fertőzések (STD) az országban, különösen a leginkább veszélyeztetett tizenévesek körében - közölték hétfőn amerikai járványügyi kutatók.

Három eredményesen kezelhető fertőzés - a klamídia, a gonorrea (tripper) és a szifilisz - előfordulását vizsgálva, a legutóbbi adatok azt mutatták, hogy azok terjednek az Egyesült Államokban.

A CDC becslése szerint, összesen évente 19 millió új STD-s eset fordul elő az Egyesült Államokban, melyeknek nagyjából a fele a 15 és 24 év közötti fiatalok körében kerül ki.

HPV és méhnyakrák
Bizonyos HPV típusokról ismert, hogy rosszindulatú daganatos átalakulást indíthatnak be. Ezt főképp a méhnyakrákkal kapcsolatban vizsgálták. Emiatt HPV pozitív nők esetében a rákszűrés gyakrabban negyedévente javasolt.
Human papilloma vírus okozta nemi fertőzések

"A fejlett országok közül, szinte nálunk a legmagasabb a szexuális úton átadható betegségek aránya" - emelte ki John Douglas, az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC illetékes részlegének igazgatója. Barack Obama elnök apparátusa már jelezte, hogy a szexuális oktatás területén el kíván mozdulni a korábbi, teljes önmegtartóztatást hirdető megközelítéstől. Több tanulmány igazolta: hasznosabb, ha a kamaszok arról is kapnak információt, hogyan védekezzenek a betegségek, valamint a nem kívánt terhesség ellen.

Az eddigi hiányos felvilágosítást ahhoz hasonlította Douglas, mintha egyetlen biztonsági övet szerelnének egy autóba, mely több utassal közlekedik.

A CDC legutóbbi adatai szerint, a 2007-es 1,1 millió klamídiás esetszám 2008-ban 1,2 millióra emelkedett. A korcsoportok közül a 15 és 19 év közötti lányok körében volt a legnagyobb, a klamídiás és a gonorrhoeás fertőzések aránya.

Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)
A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. Amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok, a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes simplex 1-es típusa (HSV-1) és 2-es típusa (HSV-2) egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is.
A betegség kezelési lehetőségei

Fontos lenne a részletekbe menő felvilágosítás

A 2008-ban jelentett gonorrhoeás esetek 71 százaléka feketéknél fordult elő, és a klamídiás, illetve szifiliszes esetek mintegy fele is, miközben a teljes amerikai népességben 12 százalékos arányt képviselnek a feketék. A szifiliszes fertőzések teljes száma 13.500 volt 2008-ban, ez 18 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Gonorrhoea (tripper, kankó)
A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át.
Részeletesen a gonorrhoea-ról

Még nagyobb, 36 százalék volt az emelkedés mértéke a nők között. Az összes szifiliszes eset 63 százaléka olyan férfiaknál fordult elő, akik férfival kerültek szexuális kapcsolatba.

A szifiliszt, a gonorrhoeát és a klamídiát is baktériumfertőzés okozza, időben felismerve antibiotikumokkal eredményesen kezelhetők, enélkül azonban gyulladásos megbetegedéseket, terméketlenséget okozhatnak, terhes nők pedig az újszülöttet is megfertőzhetik.

Douglas hangsúlyozta, hogy a gyerekeket és kamaszokat tájékoztatni kellene az óvszerhasználatról, és a szexuális partnereik körültekintőbb megválasztásáról.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.