• A szégyenlősség szexuális mellékhatásai

    Szerző: MTI

    Három eredményesen kezelhető fertőzés - a klamídia, a gonorrhoea (tripper) és a szifilisz - előfordulását vizsgálva, a legutóbbi adatok azt mutatták, hogy azok terjednek az Egyesült Államokban.

    Az amerikaiak vonakodása a szexuális témák megbeszélésétől hozzájárul ahhoz, hogy szaporodnak a szexuális úton terjedő fertőzések (STD) az országban, különösen a leginkább veszélyeztetett tizenévesek körében - közölték hétfőn amerikai járványügyi kutatók.

    Hirdetés

    Három eredményesen kezelhető fertőzés - a klamídia, a gonorrea (tripper) és a szifilisz - előfordulását vizsgálva, a legutóbbi adatok azt mutatták, hogy azok terjednek az Egyesült Államokban.

    A CDC becslése szerint, összesen évente 19 millió új STD-s eset fordul elő az Egyesült Államokban, melyeknek nagyjából a fele a 15 és 24 év közötti fiatalok körében kerül ki.

     HPV és méhnyakrák
    Bizonyos HPV típusokról ismert, hogy rosszindulatú daganatos átalakulást indíthatnak be. Ezt főképp a méhnyakrákkal kapcsolatban vizsgálták. Emiatt HPV pozitív nők esetében a rákszűrés gyakrabban negyedévente javasolt.
    Human papilloma vírus okozta nemi fertőzések>>

    "A fejlett országok közül, szinte nálunk a legmagasabb a szexuális úton átadható betegségek aránya" - emelte ki John Douglas, az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC illetékes részlegének igazgatója. Barack Obama elnök apparátusa már jelezte, hogy a szexuális oktatás területén el kíván mozdulni a korábbi, teljes önmegtartóztatást hirdető megközelítéstől. Több tanulmány igazolta: hasznosabb, ha a kamaszok arról is kapnak információt, hogyan védekezzenek a betegségek, valamint a nem kívánt terhesség ellen.

    Az eddigi hiányos felvilágosítást ahhoz hasonlította Douglas, mintha egyetlen biztonsági övet szerelnének egy autóba, mely több utassal közlekedik.

    A CDC legutóbbi adatai szerint, a 2007-es 1,1 millió klamídiás esetszám 2008-ban 1,2 millióra emelkedett. A korcsoportok közül a 15 és 19 év közötti lányok körében volt a legnagyobb, a klamídiás és a gonorrhoeás fertőzések aránya.

     Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)
    A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. Amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok, a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes simplex 1-es típusa (HSV-1) és 2-es típusa (HSV-2) egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is.
    A betegség kezelési lehetőségei >>

    Fontos lenne a részletekbe menő felvilágosítás

    A 2008-ban jelentett gonorrhoeás esetek 71 százaléka feketéknél fordult elő, és a klamídiás, illetve szifiliszes esetek mintegy fele is, miközben a teljes amerikai népességben 12 százalékos arányt képviselnek a feketék. A szifiliszes fertőzések teljes száma 13.500 volt 2008-ban, ez 18 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

     Gonorrhoea (tripper, kankó)
    A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át.
    Részeletesen a gonorrhoea-ról>>

    Még nagyobb, 36 százalék volt az emelkedés mértéke a nők között. Az összes szifiliszes eset 63 százaléka olyan férfiaknál fordult elő, akik férfival kerültek szexuális kapcsolatba.

    A szifiliszt, a gonorrhoeát és a klamídiát is baktériumfertőzés okozza, időben felismerve antibiotikumokkal eredményesen kezelhetők, enélkül azonban gyulladásos megbetegedéseket, terméketlenséget okozhatnak, terhes nők pedig az újszülöttet is megfertőzhetik.

    Douglas hangsúlyozta, hogy a gyerekeket és kamaszokat tájékoztatni kellene az óvszerhasználatról, és a szexuális partnereik körültekintőbb megválasztásáról.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2015.08.18 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szifilisz - Tünetek és kezelés

    A szifilisz (luesz, vérbaj) a klasszikus nemi betegségek egyike. Kórokozója a Treponema pallidum, amely egy dugóhúzóra emlékeztető alakú baktérium. A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére.

    Gonorrhoea (tripper, kankó) - Tünetek és kezelés

    A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át.

    A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

    A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek miatt kevesen fordulnak személyesen orvoshoz. Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről beszélni.

    A húgycsőgyulladás tünetei és kezelése

    A női vagy férfi húgycső heveny vagy krónikus gyulladását urethritisnek (húgycsőgyulladásnak) nevezzük. A gyulladás leggyakrabban szexuális úton szerzett bakteriális fertőzés eredménye. Az esetek kis százalékában a herpesz vírus vagy a cytomegalovírus is szerepelhet kóroki tényezőként.

    Szifilisz, gonorrhoea, chlamydia: rettegjünk e fertőzések hallatán?

    Egyre több nemi úton terjedő betegséget regisztrálnak hazánkban. A bejelentett adatok alapján a gonorrhoea a leggyakoribb, amelyet a chlamydia és a szifilisz (syphilis) követ. Mit tudunk ezekről a betegségekről? Mi is veszélyeztetve vagyunk? Ennek járt utána a WEBBeteg.

    A csoportos szex veszélyei

    Nagyobb arányú a szexuális úton terjedő fertőző betegségek aránya a swingerek körében, mint a prostituáltak esetében. A swingerek - a heteroszexuális, rendszeresen szervezett csoportszexpartikon részt vevő, egymás közt partnert cserélő párok - esetében, különösen a nők a veszélyeztetettek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.