• A húsevő baktérium Michael Jacksont sem kíméli

    Szerző: MTI

    Bulvárlapok címoldalára kerül, ha valahol fölfedezik a közönségesen csak húsevőnek titulált baktérium, valójában egy streptococcus fajta újabb áldozatát. A harsány közlés azt sejteti: mindannyiunknak rettegnünk kell a kórokozótól, holott valójában kevés esetben okoz súlyos, még ritkábban halálos végű fertőzést.

    A későn fölismert kórral szemben azonban csekély a beteg esélye, ezért a szakorvos szerint a higiéniai szabályok betartása, vagyis a megelőzés a védekezés legfontosabb eszköze.

    Hirdetés

    Mit kell tudni a húsevő baktériumról?

    Már a neve is félelmet keltő annak a baktériumfajtának, mely változatlanul - bár szerencsére igen ritkán - végzetes fertőzések okozója. Pusztításának eredménye olykor látható a televízió képernyőjén, bulvárlapok hasábjain közzétett fotókon.

     
    Streptococcus pyogenes Forrás

    A látvány igencsak elrettentő hatású, annál is inkább, mert egyebet szinte nem is tudunk e kórokozóról. Friss hírek szerint Michael Jacksont is megtámadta, valószínűleg az énekes sorozatos műtétjei következtében.

    - Nem annyira új, és nem is annyira ismeretlen a baktérium, ami ezt a kórt okozza - állítja dr. Szalka András infektológus főorvos.

    - A húsevő baktérium veszedelmes megjelenéséről régóta tud az orvostudomány. Már Semmelweis Ignác is foglalkozott vele.

    Valójában egy streptococcus-fajta, alapjában ugyanaz, mint amely a skarlátot is okozza, csak ma egy agresszív formája, a streptococcus pyogenes garázdálkodik.

    Műtét, és zsírleszívás után, cukorbetegség esetén is jelentkezhet

    Általában műtétek alkalmával jelentkezik, amikor a szervezet, az immunrendszer legyengült, de valójában nem feltétele kialakulásának a műtét utáni állapot.

    Igaz, az utóbbi időben plasztikai beavatkozásoknál fordult elő, főként zsírleszívásnál. Egyébként cukorbetegek is hajlamosak rá, mert a bőrük rendkívül száraz, és az ilyen bőr könnyen berepedezik, utat engedve a kórokozóknak a mikrosérüléseken keresztül.

    Húsevő baktérium - a fertőzés tünetei

    - Bőrpír, láz, izomfájdalom jelzi, súlyos esetben pedig el is halhatnak a végtagok. Az ilyen izomelhalásos eset valóban drámai képet mutat.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    De megtámadhatja a belső szerveket is, a vesét, szívet, májat, tüdőt. Bár kórházi körülmények között fordul elő leginkább, arra nincs elégséges magyarázat, hogy ki miért fertőződik meg, hiszen ez a baktérium minden második ember vérében jelen van.

    Szerencsére komoly bajt csak nagyon ritkán okoz az elmúlt 15 évben 6 esetet jegyeztek fel e 30-50 százalékban halálos kimenetelű fertőzésről. tehát nagyon veszélyes, annak ellenére, hogy időben felismerve gyógyítható lenne, csakhogy az orvosok többsége későn diagnosztizálja.

    Antibiotikum és egy speciális toxin kombinációjával kezelik - a hírek szerint ilyen módon gyógyítják Michael Jacksont is - ezen túl (ha szükséges) sebészi beavatkozással távolítják el a bőr, a szövetek elhalt részeit.

    Végül az infektológus főorvos hangsúlyozza: mivel nem általánosan ismert a betegség kialakulásának feltétele, mechanizmusa, az egyéni hajlamosító tényezők és a kórházi körülmények befolyásoló hatása, ajánlatos inkább gyanakodni, ha az említett tünetek megjelennek, hogy a terápia időben elkezdődhessen.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.06 12:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Gombás fertőzés - Ami a reklámokból kimaradt

    Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás - ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit? Statisztikai adatok szerint minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben, a reklámok hatására általában különféle csodakrémektől és kenőcsöktől várva a gyors és tartós megoldást.

    A Streptococcusok okozta fertőzések

    A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven a húsevő baktérium.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.