A húsevő baktérium Michael Jacksont sem kíméli

MTI
megjelent:

Bulvárlapok címoldalára kerül, ha valahol fölfedezik a közönségesen csak húsevőnek titulált baktérium, valójában egy streptococcus fajta újabb áldozatát. A harsány közlés azt sejteti: mindannyiunknak rettegnünk kell a kórokozótól, holott valójában kevés esetben okoz súlyos, még ritkábban halálos végű fertőzést.

A későn fölismert kórral szemben azonban csekély a beteg esélye, ezért a szakorvos szerint a higiéniai szabályok betartása, vagyis a megelőzés a védekezés legfontosabb eszköze.

Mit kell tudni a húsevő baktériumról?

Már a neve is félelmet keltő annak a baktériumfajtának, mely változatlanul - bár szerencsére igen ritkán - végzetes fertőzések okozója. Pusztításának eredménye olykor látható a televízió képernyőjén, bulvárlapok hasábjain közzétett fotókon.

Streptococcus pyogenes

A látvány igencsak elrettentő hatású, annál is inkább, mert egyebet szinte nem is tudunk e kórokozóról. Friss hírek szerint Michael Jacksont is megtámadta, valószínűleg az énekes sorozatos műtétjei következtében.

- Nem annyira új, és nem is annyira ismeretlen a baktérium, ami ezt a kórt okozza - állítja dr. Szalka András infektológus főorvos.

- A húsevő baktérium veszedelmes megjelenéséről régóta tud az orvostudomány. Már Semmelweis Ignác is foglalkozott vele.

Valójában egy streptococcus-fajta, alapjában ugyanaz, mint amely a skarlátot is okozza, csak ma egy agresszív formája, a streptococcus pyogenes garázdálkodik.

Műtét, és zsírleszívás után, cukorbetegség esetén is jelentkezhet

Általában műtétek alkalmával jelentkezik, amikor a szervezet, az immunrendszer legyengült, de valójában nem feltétele kialakulásának a műtét utáni állapot.

Igaz, az utóbbi időben plasztikai beavatkozásoknál fordult elő, főként zsírleszívásnál. Egyébként cukorbetegek is hajlamosak rá, mert a bőrük rendkívül száraz, és az ilyen bőr könnyen berepedezik, utat engedve a kórokozóknak a mikrosérüléseken keresztül.

Húsevő baktérium - a fertőzés tünetei

- Bőrpír, láz, izomfájdalom jelzi, súlyos esetben pedig el is halhatnak a végtagok. Az ilyen izomelhalásos eset valóban drámai képet mutat.

De megtámadhatja a belső szerveket is, a vesét, szívet, májat, tüdőt. Bár kórházi körülmények között fordul elő leginkább, arra nincs elégséges magyarázat, hogy ki miért fertőződik meg, hiszen ez a baktérium minden második ember vérében jelen van.

Szerencsére komoly bajt csak nagyon ritkán okoz az elmúlt 15 évben 6 esetet jegyeztek fel e 30-50 százalékban halálos kimenetelű fertőzésről. tehát nagyon veszélyes, annak ellenére, hogy időben felismerve gyógyítható lenne, csakhogy az orvosok többsége későn diagnosztizálja.

Antibiotikum és egy speciális toxin kombinációjával kezelik - a hírek szerint ilyen módon gyógyítják Michael Jacksont is - ezen túl (ha szükséges) sebészi beavatkozással távolítják el a bőr, a szövetek elhalt részeit.

Végül az infektológus főorvos hangsúlyozza: mivel nem általánosan ismert a betegség kialakulásának feltétele, mechanizmusa, az egyéni hajlamosító tényezők és a kórházi körülmények befolyásoló hatása, ajánlatos inkább gyanakodni, ha az említett tünetek megjelennek, hogy a terápia időben elkezdődhessen.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.