• Nekrotizáló fasciitis (lágyszövetfertőzés)

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A nekrotizáló fasciitis a lágyrészek súlyos, fertőzéses eredetű, szövetelhalással járó gyulladása, melynek során érintett a bőr, a bőr alatti szövetek és az izomszövet is.

    A nekrotizáló (necrotizáló) fasciitis leggyakrabban a „Streptococcus A” csoportba tartozó, „húsevő baktériumként” ismert kórokozó által okozott lágyrészfertőzés leggyorsabban terjedő, súlyos formája. Ha más típusú baktériumok okozzák, általában nem terjed olyan gyorsan és nem olyan veszélyes.

    A nekrotizáló fasciitist okozó baktérium általában műtét vagy sérülés útján jut a szervezetbe, de akár egy apró vágás vagy rovarcsípés is okozhatja, ezért is fontos, hogy ismerje a tüneteket. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a betegség tüneteit tapasztalja, vagy úgy véli, hogy a fertőzés kialakulhatott Önnél. Mivel gyorsan terjed, elengedhetetlen, hogy a lehető leghamarabb kezeljék.

    Hirdetés

    Tünetek

    A nekrotizáló fasciitis tünetei általában a fertőzés első 24 órájában jelentkeznek, és eleinte nem tűnnek komolynak, majd a bőr meleggé, fáldalmassá és vörössé válik, rossz közérzet, hidegrázás, láz is jelentkezhet. A következő tünetek gyakran kombinálódva lépnek fel (de akár önmagukban is jelentkezhetnek):

    • Kisebb vágás, horzsolás vagy más bőrnyílás területén fokozódó fájdalom.
    • A fájdalom erősebb, mint ami a vágás vagy horzsolás mértéke alapján várható.
    • A seb körül vörösödés és melegség, duzzanat tapasztalható, de ezek a tünetek a test más területein is jelentkezhetnek.
    • Fájdalmas, piros, apró dudorok, szürkésfekete foltok vagy más bőrelváltozások, melyek fájdalma erősödik, és a dudorok is gyorsan nőnek.
    • Súlyos általános tünetek, izom- és ízületi fájdalmak, hasmenés, hányinger, láz, hidegrázás, verejtékezés, szédülés, gyengeség és általános rossz közérzet.
    • Intenzív szomjúság és ritka vizeletürítés a kiszáradás miatt.

    A fertőzés után 4-5 napon belül kritikus állapot, toxikus sokk tünetei jelentkezhetnek, súlyos vérnyomáscsökkenés, eszméletvesztés.

    Okok

    Nekrotizáló fasciitis akkor alakul ki, ha a baktérium bejut a szervezetbe. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha a bőr sérült (pl. vágás, horzsolás vagy műtéti seb). A sérüléseknek nem kell nagynak lenniük ahhoz, hogy a baktériumok bejussanak, egy tűszúrás is elegendő lehet.

    Többféle baktérium okozhat nekrotizáló fasciitist. A leggyakoribb és legismertebb típus a Streptococcus A csoport, azonban nem ez az egyetlen baktériumtípus, amely ezt a fertőzést okozhatja. További, a nekrotizáló fasciitist okozó baktériumok:

    • Aeromonas hydrophila
    • Clostridium
    • E. coli
    • Klebsiella
    • Staphylococcus aureus

    Kockázati tényezők

    A nekrotizáló fasciitis ritka esetben akkor is kialakulhat, ha valaki teljesen egészséges. Azoknál, akiknek valamilyen az immunrendszert gyengítő egészségügyi problémájuk (például rák vagy cukorbetegség) van, nagyobb a Streptococcus A csoport által okozott fertőzés kialakulásának kockázata.

    A nekrotizáló fasciitis kockázatát emellett növeli a:

    • krónikus szív- vagy tüdőbetegség
    • szteroidok használata
    • bőrkárosodás
    • alkoholfogyasztás vagy kábítószer-használat

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Veszélyes lehet a testfestés

    Diagnózis

    A diagnózis felállítása gyakran az olyan előrehaladott tünetek alapján történik, mint például a bőr alatt lévő gázbuborékok jelenléte. A bőr vizsgálata mellett vérvizsgálatra, CT- vagy MRI-vizsgálatra és biopsziavételre is sor kerülhet. A folyadék- és szövetminták laboratóriumi elemzését a fertőzést okozó baktériumok azonosítására végzik, a kezelés azonban már a baktériumok azonosítása előtt megkezdődik.

    Kezelés

    A húsevő baktériummal fertőzött beteg többféle kezelést kap. A kezelés mértéke a betegség előrehaladottságától függ, a kezelés a következőket tartalmazza:

    • Intravénás antibiotikumkezelés
    • A sérült vagy elhalt szövetek műtéti úton történő eltávolítása a fertőzés terjedésének megelőzésére
    • A vérnyomás növelésére szolgáló gyógyszerek alkalmazása
    • Az egészséges szövet megőrzése érdekében oxigénterápia
    • Szívműködés figyelése és légzéssegítés
    • Vérátömlesztés
    • Intravénás immunglobulin terápia, mely támogatja a szervezet fertőzés elleni küzdelmét
    • Bizonyos esetekben az érintett végtagok amputációja szükséges a fertőzés továbbterjedésének megállítására

    Bővebben Harc a baktériumok ellen

    Kilátások

    A kilátások az állapot súlyosságától függenek. Azonnali kezelés nélkül a fertőzés végzetes lehet, emellett a beteg egyéb egészségügyi problémái is befolyásolhatják a kilátásokat.

    A nekrotizáló fasciitisből felépültek maradványtünetei széles skálán mozoghatnak a kisebb hegektől a végtag-amputációig. Több műtéti beavatkozásra is szükség lehet, ám mivel minden eset egyedi, kérdezze orvosát a pontosabb tájékoztatásért!  

    Hogyan előzhető meg?

    Nincs biztos mód a nekrotizáló fasciitis megelőzésére, de az alapvető higiéniai szabályok betartásával csökkentheti a kockázatot. Mosson kezet gyakran szappannal, és azonnal kezelje a sebeket, még ha azok csak kisebbek is.

    Ha valamilyen sebet szerez, kezelje azt megfelelően. Rendszeresen cserélje a kötést, illetve minden olyan alkalommal is, ha az nedves vagy piszkos lesz. Ne tegye ki magát olyan helyzetnek, ahol a sebe szennyeződhet.

    Bőrgyulladások, fertőzések esetén keresse fel orvosát, súlyos tünetek esetén a sürgősségi szolgálatot. A fertőzés korai kezelése nagyon fontos a szövődmények elkerülése érdekében.

    Olvasson tovább! Lágyrésztumorok: lipóma, fibróma, atheróma

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    healthline.com; webmd.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.05.29 17:03, Megjelenés: 2019.05.27 17:03
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Koronavírus - 989 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 38 krónikus beteg

    989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus - 1478 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 31 krónikus beteg

    1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A Streptococcusok okozta fertőzések

    A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven a húsevő baktérium.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.