Mekkora az újrafertőződés esélye az omikron-hullámban?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A jelenlegi hullám alatt több ember lett ismételten koronavírus-fertőzött Nagy-Britanniában, mint az omikron-variáns felbukkanását megelőző időszakban - mutatják a legújabb vizsgálati adatok.

Ez pedig azt jelenti, hogy mindazok, akiket már korábban utolért a COVID-19, most ismét megbetegedhetnek. A jelenleg domináns omikron-variáns esetében mindez jóval könnyebben fordulhat elő, mint a korábban megismert változatoknál – derül ki a brit tapasztalatokból.

A brit statisztikai hivatal (Office for National Statistics (ONS)) számai is megerősítik, hogy a közösségben cirkuláló omikron esetén a COVID-19-betegségen már átesetteknél jóval nagyobb az újrafertőződés valószínűsége. (A hivatal meghatározása szerint a reinfekció olyan fertőződés, ami legalább 120 nappal a korábbi megfertőződést követően alakul ki.) A tavalyi év vége (december 20.) és január 23. között a napi újrafertőződés, brit szakértők becslései szerint, 100 ezer lakosra esően mintegy 180 volt. Az omikront megelőző periódusban (2020. július 2. és december 19. között) pedig 12 alatti volt ez a szám. „Ez a tizenötszörösen nagyobb növekedés az omikron-dominálta szakaszban nagyon rossz előjel” – jellemzi a helyzetet Sheila Bird biostatisztikus professzor (Cambridge University).

Az omikron-variáns okozta első megbetegedést 2021. november 27-én azonosították, majd jegyezték fel. Az ONS 53.667 résztvevő alany adataira építette felmérését, eredményei pedig egybevágnak azzal, amit a brit egészségügyi hatóságok hoztak nyilvánosságra a napokban: a jelenlegi fertőződésekben az omikron csaknem 10%-ban tehető felelőssé Angliában, miközben ez az arány 1,4% volt az omikron terjedését megelőzően. Mindez arra utal, hogy ez a variáns a korábbi változatokhoz képest hatásosabban, a maga szempontjából tehát eredményesebben tudja elkerülni a korábbi infekciók nyomán kialakult immunitást – elbújva az antitestek elől. Ezért jelent ez nagyobb kockázatot az ismételt megfertőződésre, még ennyire jónak mondható arányban vakcinált lakosság esetében is. A hivatalos közlések szerint tavaly december 20. és idén január 23. között a brit lakosságnak több mint 81%-a volt teljesen beoltott, több mint 52%-uk felvette a ráerősítő (booster) oltást is.

Az omikronnak kitett népességben nagy előnyre fog szert tenni egy olyan (új) variáns, aminek nagyobb a fertőzőképessége, azaz ami olyan mutációt hordoz, amelynek következtében könnyebben terjed egyik személyről a másikra” – vázol fel egy lehetséges jövőbeli forgatókönyvet Andrew Read (Pennsylvania State University, USA) a fertőző betegségek kialakulásának (evolúciójának) kutatója.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: More people got reinfected during the Omicron wave in UK than before it emerged, data shows. It means people who've had COVID-19 could get sick again. (Insider)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.