Rövidebb a lappangási idő a koronavírus újabb variánsainál

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes megjelent:

A koronavírus minden egyes újabb variánsa esetén rövidül a COVID-19 lappangási (inkubációs) ideje - derül ki újabb tanulmányokból. Ez pedig egyértelműen előny a jövőbeli járványokkal szemben.

Minél hosszabb időn át sokszorozódik a vírus a megfertőzött személyben, még mielőtt tüneteket okozna, annál nehezebb megállítani a járvány terjedését, mivel ilyen körülmények között jóval nagyobb potenciál rejlik a vírusban. Hiszen ekkor a vírushordozó tudtán kívül széles körben terjeszti a benne szaporodó vírust.

A COVID-19-nek egyik jellemzően nagyon negatív tulajdonsága az, hogy a lappangási ideje hosszabb, mint sok más, a légzőszervek megbetegedését előidéző vírusoké – ide értve az influenza vírusát, az RSV-t és a rhinovírust. A jó hír azonban az, hogy friss fejleményként, a megfertőződés és a tünetek megjelenése között eltelt idő hossza mostanában csökkenni látszik.

Több mint 140 vizsgálat adatainak elemzésére alapozva kínai tudósok (Peking University, Tsinghua University) azt állítják, hogy a SARS-CoV-2 különböző törzsei által okozott covidos esetekben eltérőek az inkubációs periódusok. Miközben az alfa variánssal okozott fertőzésnél átlagosan 5 nap volt, az omikron esetében ez 3,42 napra rövidült a lappangási idő – írta az elmúlt napokban egy szakmai folyóirat (JAMA Network Open) tanulmánya, amelyről a Bloomberg számolt be.

Koronavírus variánsok lappangási ideje, napok száma
A lappangási idő a béta variánsnál nagy szórást mutatott, de az átlagos idő minden újabb variánssal egyre alacsonyabb lett.

Koronavírus variánsok lappangási ideje
Forrás: Wu, Liang et al, JAMA Network Open, Bloomberg grafika
Jelmagyarázat: fekete - korai; rózsaszín - átlagos; sárga - késői

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a lappangási idő a megfertőzött személyeknél életkori csoportonként, illetve a betegség súlyosságának függvényében más és más lehet. A hétfőn megjelent tanulmány arra utal, hogy „a SARS-CoV-2 folyamatosan fejlődött és mutálódott a COVID-19 pandémia alatt, különféle variánsokat hozva létre, amelyeknél megnövekedett, fokozódott mind a fertőzés átviteli képessége (transzmisszió), mind maga a fertőzőképesség, hevenység (virulencia)” – nyilatkozták Wannian Liang és kollégái. „A különféle variánsok lappangási idejének azonosítása kulcstényező abban, hogy miként kell megszabni a megfertőzött személy izolációs periódusát, a karantén hosszát.”

A vizsgálat eredményének nagy jelentősége van olyan helyeken, mint Kína és Hong Kong, ahol a zéró tolerancia az útmutató irányelv a Covid-politikában. Nemrégiben azonban mind Kína, mind Hong Kong csökkentette a karanténidőt az újonnan érkezők számára.

Fontos

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus
Forrás: Covid Incubation Gets Shorter With Each New Variant (Bloomberg)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.