Az omikron elhozhatja a pandémia végét - állítja egy újabb szakmai vélemény

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent: 2022.01.14.

A koronavírus omikron-variánsa "kibillentheti" a COVID-19-et a pandémiafázisból, ezt követően pedig a világjárvány megszelídülhet, és helyi jellegű, kisebb térségekre szorítkozó endémiává alakulhat át - ezt a feltételezését osztotta meg az Európai Gyógyszerügynökség egyik felelős szakembere.

Lehetséges, hogy a nagyon gyorsan terjedő, sokakat megfertőző omikron vírustörzs által megszerezhető természetes immunitás fogja megteremteni az említett lehetőséget, azt tehát hogy a pandémia helyett „hagyományos” népbetegséggel állunk majd szemben. „Az omikron okozta infekció, illetve a vakcináció miatt a teljes lakosságon belül igen sokaknál alakul ki természetes immunitás, és ennek segítségével, hamaros egészen közel kerülhetünk a helyi jellegű, endémiás állapothoz” – fejtegette újságíróknak január 11-én Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) védőoltásokkal kapcsolatos stratégiai vezetője.

Amikor egy bizonyos vírus endémiás lesz (adott területen előfordulva), a lakosság körében remélhetőleg idővel elég széles körben alakul ki a megfelelő védettség – akár a fertőzés, akár a beoltások nyomán –, így egyre inkább csökkenés mutatkozik majd az átvitelben, a kórházban ápoltak és az elhunytak számában.

Az omikron koronavírus-variáns első felbukkanásának helyszínéről, Dél-Afrikából érkező jelentések arra utalnak, hogy bár rendkívüli mértékben fertőzőképes ez a vírustörzs, ám nem idéz elő ezzel arányos nagy kiugrást a kórházba kerülésben és az elhalálozásban.

Keresztimmunitás alakulhat ki más variánsokkal szemben

Egy múlt hónapban közreadott dél-afrikai tanulmány összeállítói úgy találták, hogy az omikron azáltal csökkentheti a delta variáns által okozott fertőzést, hogy keresztimmunitást hoz létre a különféle törzsekkel szemben. Márpedig ez olyan hatás, amit a SARS-CoV-2 vírus sok más mutációjában mindezidáig nem észleltek.

Az említett keddi tájékoztatón, a Reuters szerint, Cavaleri azt is megemlítette, hogy kételkedik a COVID-19 elleni vakcina negyedik dózisának pillanatnyi szükségességében. Úgy fogalmazott, nem tartható fenn az a megközelítés, hogy az újabb és újabb hullámok idején mindegyre újabb oltást kell beadni. „Miközben egy kiegészítő booster alkalmazása egy előre nem látható helyzetre írt forgatókönyvnek része lehet, de a rövid időközönként való ismételt vakcináció nem képviselhet fenntartható, hosszú távú stratégiát.

A hosszú távú megoldást keresik a tudósok

Ehhez még kifejtette, fontosnak tartja, hogy olyan vakcina kidolgozásáról folyik tudományos diskurzus, amelyben az a szakmai nézet érvényesül, hogy ne csak követő (reaktív) legyen, hanem proaktívan lehessen fellépni vele egy következő variáns kialakulásának, illetve hatásának megelőzésére.

Cavaleri megjegyzése egybevág a brit infektológus szakértő Sir Andrew Pollard véleményével, aki január elején nyilatkozta azt, hogy nem az oltások néhány havonta való megismétlésében látja a megoldást. Pollard, aki részt vett az AstraZeneca COVID-19 vakcinájának kifejlesztésében, úgy véli, nem megengedhető, nincs is rá mód, de valószínűleg nincs is rá szükség, hogy a világ valamennyi lakosát 4-6 havonta végigoltsák. „Még odáig se jutottunk el, hogy az első dózissal mindenkit vakcináljunk Afrikában, így egészen biztosan sosem fogunk ott tartani, hogy megoldott legyen a negyedik oltás biztosítása mindenki számára” – foglalta össze a brit infektológus a több más szakértő által is újabban egyre gyakrabban hangoztatott szakmai véleményt. Megjegyzése nem a negyedik oltás hatástalanságára utalt, hanem arra hívta fel afigyelmet, hogy önmagában az oltási programoktól nem reális azt várni, hogy véget fog vetni a világjárványnak.

Ez is érdekelheti Koronavírus elleni emlékeztető oltások: amit ma tudunk a 4. vakcinaadagról

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: EU agency says omicron pushing COVID-19 out of pandemic phase (Yahoo News)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Stagnál a szennyvízben a koronavírus...

Az előző héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

Koronavírus - 12 307 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 738 fő, közülük 6 203 972 fő a második, 3 896 501 fő a harmadik, 340 651...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

A hosszú COVID valódi arca: amit...

A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára....

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.