Mit tudunk jelenleg az omikron új, Centaurusként emlegetett alvariánsáról?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

Létezik egy új omikron-alváltozat, a BA.2.75 szubvariáns, melyet egyesek „Centaurus”-nak (kentaur variánsnak) hívnak. De mi ez az új variáns, miért így nevezték el, és adhat-e aggodalomra okot a felbukkanása?

Mit kell tudni a Centaurusról?

A Centaurus (kentaur) egy új, gyorsan terjedő koronavírus-változat, amely az esetek növekedésével megérkezett Európába is: elsőként az Egyesült Királyságban mutatták ki. A Centaurus fantázianévre hallgató BA.2.75 egyébként főleg Indiában terjed gyorsan, először ott észlelték idén májusban.

A virológusok aggodalmuknak adnak hangot a rendkívül fertőző BA.2.75-tel kapcsolatban. Úgy gondolják, hogy a BA.2.75 még gyorsabban terjed, mint omikron rokonai: a BA.5 és BA.2 változatok.

A Nextstrain platform adatai azt mutatták, hogy a BA.2.75-öt India körülbelül 10 államában és körülbelül 14 másik országban észlelték, köztük Japánban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2022. július 7-én a BA.2.75-öt „megfigyelés alatt álló variánsként” jelölte meg, ami azt jelenti, hogy vannak arra utaló jelek, hogy fertőzőbb, mint a korábbi variánsok.

A WHO tudósa, Soumya Swaminathan szerint, a BA.2.75, úgy tűnik, hogy olyan módon mutált, ami „jelentős immunszökést” jelezhet. Megjegyezte, hogy "bár növekedési előnyt" mutat más indiai változatokkal szemben, még nem tudható, hogy klinikailag súlyosabb tulajdonságokkal rendelkezik-e", és egyelőre a WHO sem jelölte aggodalomra okot adó változatnak.

Mit jelent az „aggodalomra okot adó változat”?

Egy olyan változatot jelöl, amelynek megnövekedett a virulenciája, vagyis vagy könnyebben terjed, vagy az általa okozott klinikai megbetegedésben tapasztalható változás, esetleg a közegészségügyi és szociális intézkedések, például a vakcinázás hatékonyságának csökkenését okozza.

Egyelőre továbbra sem világos, hogy a Centaurus okozhat-e súlyosabb betegséget, mint más omikron-változatok, de a tudósok szerint képes lehet megkerülni az oltások és a korábbi fertőzések okozta immunitást, mivel rendkívül sok mutációt tartalmaz elődjeihez képest. A mutációk egy része olyan területeken található, amelyek a tüskefehérjéhez kapcsolódnak, és lehetővé tehetik a vírus sejtekhez való hatékonyabb kötődését.

További aggodalomra adhat okot, hogy a genetikai módosulások megkönnyíthetik ennek a vírusnak, hogy megkerülje az antitesteket – azokat a védőfehérjéket, amelyeket a szervezet egy korábbi változattal szembeni vakcinára vagy egy korábbi változattól származó fertőzésre termelt válaszul.

A szakértők szerint azonban továbbra is az oltások és az emlékeztető oltások jelentik a legjobb védekezést a súlyos COVID ellen.

Több hétbe is telhet, amíg megértjük, hogy a legújabb omikron-mutáns befolyásolhatja-e a járvány jelenlegi lefutását.

Shishi Luo, a Helix, az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (CDC) vírusszekvenálási információit szállító cégének fertőző betegségekért felelős vezetője elmondta, hogy a BA.2.75 egy újabb emlékeztető arra, hogy a koronavírus folyamatosan fejlődik és terjed. Szerinte: „bár érthető módon már mindenki belefáradt a COVID-ba, és szeretne teljesen visszatérni a járvány előtti élethez, továbbra is óvatosnak kell lennünk”.

Miért hívják egyesek a BA.2.75-öt „Centaurus”-nak? Ez a furcsa név hivatalos?

Bár a név rendkívül fülbemászó, sajnos egyelőre nem hivatalos. Egy Twitter-felhasználó, Xabier Ostale, aki nem virológus, egy tweetben találta ki ezt a becenevet. A variánst a mitikus kentaurok görög atyja után nevezte el, melyet jó csengése miatt a közösségi média hamar felkapott.

Hogyan határozzák meg az alváltozatok nevét?

A koronavírus-fertőzéseket okozó SARS-CoV-2 vírus eredeti változatait arról az országról nevezték el, ahol először felfedezték őket. A WHO azonban úgy döntött, hogy „ez nem fair az érintett országokkal szemben”. Úgy döntöttek, hogy ezek a nevek túlságosan megbélyegzik az adott országokat, illetve attól, hogy az adott variánst az egyik országban fedezték fel, valójában akár egy másikban is kezdődhetett a fertőzése. Így ehelyett a WHO elkezdte a változatokat a görög ábécé betűi alapján elnevezni. Az új elnevezések egyszerűsítik a kiejtést is, mivel ismertek: a görög ábécé betűiről nevezték el a különféle vírustörzseket a felfedezés, azonosítás sorrendjében. Így lett alfa a brit, béta a dél-afrikai, gamma a brazil, és delta az indiai helyett. Szóba került az is a WHO-nál, hogy ha kifogynak a görög betűkből, akkor a csillagképekre térnek át.

A Centaurus és az omikron kapcsolata

Az omikront először november végén azonosították szintén Dél-Afrikában. Azóta családfává fejlődött, amely folyamatosan növekszik.

Három alváltozatként indult, amelyek mindegyike 2021 novemberének végén jelent meg Dél-Afrikában: BA.1, BA.2 és BA.3. Mindhármat nagyjából ugyanabban az időben fedezték fel Botswanában, és mindhárom sokkal fertőzőbb volt, mint a korábbi delta-változat.

Mi az az alváltozat?

Más változatokhoz hasonlóan az omikron is számos vonalból és alvonalból áll, amelyeket alváltozatoknak is neveznek. A BA.1, BA.1.1, BA.2, BA.3, BA.4 és BA.5 végül is idővel mind megjelentek.

A BA.1 kezdetben Ausztráliában vette át az irányítást, és hatalmas esetszámokat produkált. A csúcson napi 100 000 esetért volt felelős. A BA.2 végül fertőzőbbnek bizonyult, mint a BA.1, és végül megelőzte. Ami a BA.3-at illeti, soha nem indult be igazán. Néhány mutáció kevésbé átvihetővé tette a BA.3-at. Tehát nagyjából kihalt.

Most az történt, hogy „a BA.2-nek "gyermekei születtek" (ez a BA.2.75)” – gondoljunk rájuk úgy, mint „a SARS-CoV-2 unokáira" – mondta Adrian Esterman adelaide-i epidemiológus. Esterman professzor szerint a tény az, hogy egyelőre nincs olyan kutatás, amely kimutatná, hogy a BA.2.75 jobban átvihető vagy súlyosabb lenne, mindenesetre jóval több mutációt tartalmaz, mint a BA.5. És ez az, ami egy kicsit aggasztja a kutatókat.

A BA.4-et először 2022 januárjában, a BA.5-öt pedig 2022 februárjában észlelték Dél-Afrikában. Erről a kettőről együtt beszélnek, mert szinte azonos mutációik vannak.

Mindazonáltal különböznek egyes mutációik. Kiderült, hogy a BA.5 fertőzőbb, mint a BA.4. Ausztráliában az esetek többségét e kettő valamelyike okozza.

Miért fontos továbbra is beszélnünk a koronavírus-variánsokról?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a COVID-19 továbbra is globális vészhelyzet, csaknem két és fél évvel az első kihirdetése után is. Az ENSZ-ügynökség független szakértőkből álló vészhelyzeti bizottsága közleményben tudatta, hogy a megbetegedések növekedése, a vírus folyamatos fejlődése és az egészségügyi szolgáltatásokra nehezedő nyomás számos országban azt jelentette, hogy a helyzet továbbra is vészhelyzetnek minősül.

Arról nem is beszélve, hogy a világszerte bejelentett új koronavírusos megbetegedések száma már ötödik hete – a korábbiaktól eltérően nyáron is – nő, miközben (szerencsére) a halálozások száma továbbra is viszonylag stabil – jelentette múlt héten csütörtökön a WHO. Az ENSZ egészségügyi ügynökségének a COVID-járványról szóló heti jelentésében a WHO szerint 5,7 millió új fertőzött van. A múlt héten megerősített fertőzések száma 6 százalékos növekedést jelent. 9800-an haltak meg, ami nagyjából hasonló az előző heti adathoz.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója megerősítette, hogy a világjárvány továbbra is globális vészhelyzetnek minősül, és „aggodalommal tölti el” a közelmúltbeli kiugrás. "A vírus szabadon fut, és az országok nem kezelik hatékonyan a járványt" – mondta Dr. Tedros. "A vírus új hullámai ismét azt mutatják, hogy a COVID közel sem ért véget."

is látszik. Az emelkedésért egyelőre nagyrészt a rendkívül fertőző omikron-rokonság, a BA.4 és a BA.5 felelős, de az adatok alapján a versenybe beszállt a „Centaurus” is.

Szerencsére hamarosan érkeznek az omikron-specifikus védőoltások, kérdés, hogy mire széles körben adhatóvá válnak, melyik alvariáns lesz a domináns, hatékonyak lesz-e ellene, vagy éppen hasonlóképp járunk velük, mint a vad változat lassan túlhaladott oltásaival.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Omikron variáns
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus legújabb variánsa, az omikron nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mint a delta, ugyanakkor a megbetegítést illetően ahhoz képest kevésbé veszélyes. Mégis, Anthony Fauci, a legfőbb amerikai járványügyi szakértő a világ több más vezető szakértőjével együtt arra figyelmeztet, hogy korai volna az elhamarkodott optimizmusból fakadóan megnyugodni.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.