Pandémia téma

14 tanulság pandémia idején

Pécsi Tudományegyetem

Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora összeállította 14 pontját, melyek a legfontosabb tanulságok az elmúlt hónapok pandémiás helyzete kapcsán.

Alvásunkat is tönkretette a koronavírus

InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika

Azt gondolnánk, hogy a világjárvány idején legalább mindenki jól kipiheni magát. A valóság ehhez képest pont az ellenkezője! Megdöbbentő, de a kialakult helyzet nagyon sokaknak éppen hogy rontott az alvásán. Több nemzetközi vizsgálat is igazolta, hogy az emberek többségére ezen a téren is rossz hatással van a pandémia. Később fekszenek, nyugtalanul alszanak, zaklatott álmokkal küzdenek és jelentősen romlott az alvásminőségük.

H1N1 - A fiatal, egészséges embereket veszélyeztet

MTI

Az ENSZ szakosított szervezete, a WHO adatai szerint a H1N1-pandémia halálos áldozatainak száma eddig hivatalosan 17.700, ám legalább további egy-két évre van szükség a valós adatok megállapításához.

H1N1 - Világjárvány vagy mégsem az?

MTI

A 45 éves Bagonyai Attila január elején, 18 napos kezelés után hunyt el a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, egyelőre nem igazoltan a H1N1 vírus fertőzésének következményeként.

Hogyan terjed és fertőz a H1N1?

Független Hírügynökség

A főként 50 év alattiakat megbetegítő új influenza az esetek jelentős részében magától, egyéb influenzás megbetegedéshez hasonlóan 5-7 nap alatt gyógyul.

"Megjósolták" a világjárványt

WEBBeteg - Nyerges Szilvia, újságíró

Már jóval az ezredforduló előtt megjósolták egy esetleges világjárvány kialakulásának lehetőségét. A WHO szinte havonta figyelmeztette az embereket egy világméretű járvány veszélyének lehetőségéről.

H1N1 - Hogyan terjed a járvány a világon?

MTI

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Az új típusú influenza okozta világjárványról készült körképünk országonként mutatja be a pandémiás helyzetet és a betegségek lefolyását.

H1N1 és a szezonális influenza - Melyik a veszélyesebb?

MTI

A pandémiás H1N1 vírus halálozási aránya vélhetően alacsonyabb az előzetesen becsültnél - közölte egy fertőzőbetegségekkel foglalkozó kutató szerdán.

Miskolcon is van új influenzavírussal fertőzött beteg

MTI

Miskolcon is van új influenzavírussal fertőzött beteg, akit a Miskolci Egészségügyi Központ Infektológiai Osztályán kezelnek - közölte az MTI-vel csütörtökön az ÁNTSZ észak-magyarországi regionális tiszti főorvosa. Az MTI úgy tudja, hogy egy tizenéves gyerek betegedett meg.

Várhatóan a lakosság ötöde lesz sertésinfluenzás Európában

Független Hírügynökség

Az európai járványügyi vezető szerint nem lesz agresszívebb a vírus őszre, amikor várhatóan a leginkább fertőzni fog Európában, de fel kell készülni arra, hogy legalább a lakosság ötöde megbetegszik majd.