Pandémia téma

Emberéleteket és ezermilliárdokat spórolhatnánk a virtuális egészségüggyel

Digital Health Summit

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi intézkedések meghozatalában és a válsághelyzetekre való reagálásban.

Május 25-ig tart a Fermentált ételekkel a hosszú életért! receptverseny

Kor Kontroll Társaság

Szeretnénk visszaállítani a fermentált ételeken alapuló gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra. Ezért két civil szervezet és egy szakmai társaság, a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Jobb világért mozgalom rendhagyó receptversenyt írt ki a pandémia erősebb hullámának idején tavaly decemberben.

Gyorsan terjed az omikron BA.2 alvariánsa

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Bár világszerte rohamosan csökken az újonnan azonosított COVID-19-esetek száma, az omikron-variáns egy új változata, a BA.2 újabban gyorsan kezdett terjedni néhány országban. A szakértők most azt próbálják megérteni, mi ez az új alvariáns, illetve mivel járhat a pandémia jövőjére nézve.

Az omikron elhozhatja a pandémia végét - állítja egy újabb szakmai vélemény

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A koronavírus omikron-variánsa "kibillentheti" a COVID-19-et a pandémiafázisból, ezt követően pedig a világjárvány megszelídülhet, és helyi jellegű, kisebb térségekre szorítkozó endémiává alakulhat át - ezt a feltételezését osztotta meg az Európai Gyógyszerügynökség egyik felelős szakembere.

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet

MTI

Meghosszabbította 2022. június 1-jéig a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet a kormány javaslatára az Országgyűlés.

Miért is terjed ilyen gyorsan a COVID? - Kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

A koronavírus nem csak a száj és orr nyálkahártyáján keresztül tud a szervezetbe kerülni? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Honnan érkezhet a koronavírus utódja?

Magyar Tudományos Akadémia

Milyen újabb kórokozók várakoznak a holnap kivágandó esőerdők mélyén vagy a trópusi állatpiacok zsúfolt zugaiban? És mit tehetünk annak elkerülésére, hogy a koronavírus után egy újabb, gyorsan terjedő jövevénnyel kössünk nem várt szorosabb ismeretséget? E kérdésekre is válaszolt Kemenesi Gábor és Földvári Gábor biológus.

14 tanulság pandémia idején

Pécsi Tudományegyetem

Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora összeállította 14 pontját, melyek a legfontosabb tanulságok az elmúlt hónapok pandémiás helyzete kapcsán.

Alvásunkat is tönkretette a koronavírus

InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika

Azt gondolnánk, hogy a világjárvány idején legalább mindenki jól kipiheni magát. A valóság ehhez képest pont az ellenkezője! Megdöbbentő, de a kialakult helyzet nagyon sokaknak éppen hogy rontott az alvásán. Később fekszenek, nyugtalanul alszanak, zaklatott álmokkal küzdenek és jelentősen romlott az alvásminőségük.

H1N1 - A fiatal, egészséges embereket veszélyeztet

MTI

Az ENSZ szakosított szervezete, a WHO adatai szerint a H1N1-pandémia halálos áldozatainak száma eddig hivatalosan 17.700, ám legalább további egy-két évre van szükség a valós adatok megállapításához.