Pandémia téma

Számottevően emelkedett a dohányzók száma Németországban a koronavírus-járvány kezdete óta - derül ki a németországi dohányosok szokásait országos szinten, széles körben vizsgáló felmérés (Deutschen Befragung zum Rauchverhalten - Debra) friss adataira hivatkozva.

A pandémia új szakasza: az újrafertőződések kora

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-07-19 08:12
Az immunrendszer védelme elől kibúvó BA.5 szubvariáns idézi elő napjaikban az újabban előforduló COVID-19-esetek többségét - amerikai felmérések szerint ott 65%-ban ez a felelős. A világ többi térségben okozott megbetegedések nagy részéért, minden bizonnyal, hasonló arányban felelhet.

Naponta 800 ezer e-receptet írnak fel Magyarországon

Digital Health Summit - 2022-05-26 08:49
Az orvosok és páciensek körében egyaránt van nyitottság a digitális megoldásokra Magyarországon. Az EESZT pandémia alatt fejlesztett szolgáltatásai jó alapot teremthetnek egy különleges egészség-ökoszisztéma kialakításához, így hamarosan szükségessé válhat egy országos mesterséges intelligencia fejlesztési és egy egészségügyi információs központ felállítása is.
Szeretnénk visszaállítani a fermentált ételeken alapuló gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra. Ezért két civil szervezet és egy szakmai társaság, a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Jobb világért mozgalom rendhagyó receptversenyt írt ki a pandémia erősebb hullámának idején tavaly decemberben.

Gyorsan terjed az omikron BA.2 alvariánsa

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-02-22 16:03
Bár világszerte rohamosan csökken az újonnan azonosított COVID-19-esetek száma, az omikron-variáns egy új változata, a BA.2 újabban gyorsan kezdett terjedni néhány országban. A szakértők most azt próbálják megérteni, mi ez az új alvariáns, illetve mivel járhat a pandémia jövőjére nézve.

Az omikron elhozhatja a pandémia végét - állítja egy újabb szakmai vélemény

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-01-14 11:03
A koronavírus omikron-variánsa "kibillentheti" a COVID-19-et a pandémiafázisból, ezt követően pedig a világjárvány megszelídülhet, és helyi jellegű, kisebb térségekre szorítkozó endémiává alakulhat át - ezt a feltételezését osztotta meg az Európai Gyógyszerügynökség egyik felelős szakembere.

Honnan érkezhet a koronavírus utódja?

Magyar Tudományos Akadémia - 2021-11-17 07:22
Milyen újabb kórokozók várakoznak a holnap kivágandó esőerdők mélyén vagy a trópusi állatpiacok zsúfolt zugaiban? És mit tehetünk annak elkerülésére, hogy a koronavírus után egy újabb, gyorsan terjedő jövevénnyel kössünk nem várt szorosabb ismeretséget? E kérdésekre is válaszolt Kemenesi Gábor és Földvári Gábor biológus.

14 tanulság pandémia idején

Pécsi Tudományegyetem - 2020-06-24 11:03
Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora összeállította 14 pontját, melyek a legfontosabb tanulságok az elmúlt hónapok pandémiás helyzete kapcsán.

Alvásunkat is tönkretette a koronavírus

InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika - 2020-06-12 07:39
Azt gondolnánk, hogy a világjárvány idején legalább mindenki jól kipiheni magát. A valóság ehhez képest pont az ellenkezője! Megdöbbentő, de a kialakult helyzet nagyon sokaknak éppen hogy rontott az alvásán. Később fekszenek, nyugtalanul alszanak, zaklatott álmokkal küzdenek és jelentősen romlott az alvásminőségük.
Az ENSZ szakosított szervezete, a WHO adatai szerint a H1N1-pandémia halálos áldozatainak száma eddig hivatalosan 17.700, ám legalább további egy-két évre van szükség a valós adatok megállapításához.
A 45 éves Bagonyai Attila január elején, 18 napos kezelés után hunyt el a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, egyelőre nem igazoltan a H1N1 vírus fertőzésének következményeként.

Hogyan terjed és fertőz a H1N1?

Független Hírügynökség - 2009-12-23 10:17
A főként 50 év alattiakat megbetegítő új influenza az esetek jelentős részében magától, egyéb influenzás megbetegedéshez hasonlóan 5-7 nap alatt gyógyul.

"Megjósolták" a világjárványt

WEBBeteg - Nyerges Szilvia, újságíró - 2009-12-14 11:04
Már jóval az ezredforduló előtt megjósolták egy esetleges világjárvány kialakulásának lehetőségét. A WHO szinte havonta figyelmeztette az embereket egy világméretű járvány veszélyének lehetőségéről.
A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Az új típusú influenza okozta világjárványról készült körképünk országonként mutatja be a pandémiás helyzetet és a betegségek lefolyását.

A spanyolnátha titkai

MTI - 2009-07-03 14:40
Máig fennmaradt az a vírusdinasztia, mely az 1918-as spanyolnátha-világjárványt okozó influenzavírustól származik - közölték amerikai virológusok a New England Journal of Medicine című szaklap kedden megjelent számában.
Négyezer háromszáz fölé emelkedett világszerte a bizonyított újinfluenzás esetek száma, és eddig huszonkilenc ember halt bele a betegségbe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint.
Ha az új A/H1N1-es influenza világjárványt okoz, akkor a Föld lakosságának egyharmada is megfertőződik - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője. Fukuda Keidzsi, a WHO megbízott vezérigazgatója ezt "józan becslésnek" nevezte.

Enyhül, de még nincs vége a járványnak

WEBBeteg összeállítás - 2009-05-05 15:46
Az új influenzavírus világméretű terjedése lassul ugyan de a szakemberek szerint fel kell készülni a második hullámra, amely a tapasztalatok szerint sokkal erősebb lehet.

Mekkora a világjárvány esélye Magyarországon?

Független Hírügynökség - 2009-04-27 10:01
50 százalék az esélye annak, hogy a következő 10 évben influenza világjárvány, azaz pandémia söpör végig a világon - mondta még tavaly októberben Bujdosó László, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke.

Világjárvány - pánikkeltés vagy jogos félelem?

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus - 2009-01-14 05:10
Mostanában elég sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről, ami hónapokon/heteken belül lecsap a világra. Vajon nem csak szenzációhajhász pánikkeltésről van szó? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.