Meglepően sokaknál van jelen a koronavírus elleni antitest az Egyesült Államokban

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Megjelent: 2021.09.09

Hány embernél, a lakosság mekkora hányadánál lehet jelen a koronavírus elleni antitest? - ez a kérdés merül fel igen gyakran a járványügyi, illetve a virológus szakemberek körében szerte a világon. A sarkalatos kérdés megválaszolására nagyszabású vizsgálat indult az Egyesült Államokban.

Azt a módszert választották, hogy a véradás során nyert mintákat hívták segítségül. Nos, a több mint 1,4 millió – az USA különféle pontjain – vért adó amerikai személy adatait feldolgozva arra az eredményre jutottak, hogy a nagy többség vérében van antitest. A vizsgált minták jelentős részében (több mint 80%-ában) kimutatható volt – a ’természetes’ megfertőződés nyomán vagy a vakcináltság után – kialakult ellenanyag.

Ezt a nagyon megnyugtató eredményt a napokban publikálta az Amerikai Orvosi Szövetség lapja (The Journal of the American Medical Association), a JAMA. A tanulmányban 17 különböző szervezet által az USA 50 tagállamában, illetve Washington D. C.-ben és Puerto Rico-ban összegyűjtött véradományt elemeztek. A kutatók szerint ezek a vérminták jó általános keresztmetszetet adnak az amerikai népességről, 74%-ukat jellemezve.

A becslések azt mutatják, hogy 2020 júliusa és decembere között, mielőtt a vakcinák elérhetőek lettek volna, azon 16 év feletti amerikaiak százalékos aránya, akiknél a megfertőződés miatt megjelentek a koronavírus elleni antitestek, 3,5-ről 11,5%-ra ugrott. 2021 májusára pedig már minden ötödik amerikai (a lakosság 20%-a) rendelkezett az infekció hatására kialakult ellenanyaggal. De amikor a kutatók összeadták az antitestekkel rendelkező személyek számát, akiknél a fertőzés, illetve akiknél a vakcináció hatására alakult ki az ellenanyag, az eredmény már 83%-ot mutatott. (Emlékeztetőül jegyezzük csak meg itt, hogy az USA szövetségi egészségügyi szakemberei 2020. december 14-én hagyták jóvá az első COVID-19 elleni vakcinát.)

A vérdonációs mintákon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy fertőzés hatására leginkább a spanyol anyanyelvű és a fekete lakosság tagjainál alakult ki ellenanyag. Ez a megfigyelés egybevág azzal, hogy a pandémia kezdete óta milyen tendenciák jellemezték az esetek kialakulását. 2021 májusára azonban több ázsiai és fehér embernél mutatkozott már a koronavírus elleni antitest (akár infekció, akár vakcináció hatására jött létre) – nagy valószínűséggel azért, mert őket nagyobb arányban oltották be, mint a korábban említett csoportba tartozó egyéneket.

A 65 év felettieknél nem biztos, hogy termelődik ellenanyag a fertőzésen való átesés következtében

A 65 évesek és ennél idősebbek esetében volt a legkevésbé valószínű, hogy termelődik náluk a fertőződés nyomán ellenanyag, szögezték le a tanulmány készítői. A kutatók azt mondják, erre az szolgál magyarázattal, hogy nekik gyengébb az immunrendszerük, ami így kevésbé képes antitesteket termelni. Úgy vélik, az is magyarázat lehet, hogy magatartásuk a járvány során más volt, mint a fiatalabbaké – ők jobban követték a COVID-19 megelőzésére hozott intézkedéseket, például a távolságtartást és a maszkhasználatot.

A 16 éven aluliakról nem ad információt a tanulmány

A kutatók megjegyzik, hogy még azelőtt végezték az elemzést, hogy a delta-variáns dominánssá vált az Egyesült Államokban és beindította a fertőzés 4. hullámát. Az adatgyűjtés óta jóval több embert oltottak be, így mostanra valószínűleg az akkori tudományos becsléshez képest sokkal magasabb lehet az ellenanyaggal rendelkezők száma. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) szeptember 3-ai adatai szerint már több mint 175,5 millió amerikai – azaz a teljes lakosság 53%-a – teljesen beoltott.

A tanulmány nem foglalkozott a 16 évnél fiatalabbakkal, nincs rájuk vonatkozó adat, hiszen ők nem véradók. Ennek következtében nincs ismeret arra vonatkozóan, hogy a fiatalabbak rendelkeznek-e ellananyaggal, és ha igen, mekkora arányban.

A kutatást legalább ez év decemberéig folytatják, az eredményeket majd a CDC honlapja is közli. Ugyancsak szeptember 3-a a Johns Hopkins Egyetem adatbázisában a határnap – eddig több mint 39,6 millió amerikai kapott koronavírus-fertőzést, és csaknem 645 ezer ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: How many Americans have coronavirus antibodies? Blood donations show vast majority do (Yahoo News)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Koronavírus - 12 307 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 738 fő, közülük 6 203 972 fő a második, 3 896 501 fő a harmadik, 340 651...

Koronavírus - 11 596 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 307 fő, közülük 6 203 509 fő a második, 3 895 939 fő a harmadik, 338 689...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

A hosszú COVID valódi arca: amit...

A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára....

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miként lehetséges, hogy COVID-osnak...

Bizonyára sok olvasó élte már át azt, hogy torokgyulladást sejtető erős fájdalma miatt "vadul" tesztelni kezdte magát, és miközben a vele együtt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.