Koronavírus-antitest téma

Koronavírus - új antitest készítményt törzskönyveztek

AstraZeneca Kft.

Az AstraZeneca Evusheld nevű gyógyszere felhasználási engedélyt kapott a brit gyógyszerhatóságtól (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA).

Az immunválasz mérőszámainak összefüggése a koronavírus elleni védelemmel

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Több kérdés is érkezett szerkesztőségünkbe, hogy érdemes-e COVID-19 elleni védőoltást felvenni, ha a leleteik szerint szervezetükben kimutatott, mérhető koronavírus elleni antitestszám van. Egyáltalán számít-e a mennyiség, megállapítható-e belőle a védettség mértéke? Az alábbiakban erről olvashat.

A koronavírus-fertőzés és a vakcina által kiváltott immunitás összehasonlítása

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Sokakban felmerül a kérdés: mi vált ki erősebb, hatékonyabb immunválaszt, a koronavírus-fertőzés által kiváltott, vagy a védőoltás által előidézett immunválasz?

Dózis matek: 2 Pfizer + 1 Moderna több, mint 3 Pfizer

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Két Pfizer-oltás után egy Moderna ráerősítő nagyobb védettséget adhat, mint egy harmadik dózisban beadott Pfizer - derül ki egy vizsgálat adataiból.

Koronavírus átoltottság - Pest megyében a legmagasabb

koronavirus.gov.hu

A járvány eddigi hullámaitól eltérően jelentősen segíti a védekezést, hogy már van vakcina és a magyar lakosság többsége felvette az oltást. Az egész országban magas az átoltottság, a 12 év feletti lakosság átoltottsága 68,1%-os, de mindenhol vannak még, akik nem vették fel az oltást.

COVID-19 elleni védőoltások és ellenanyagszint - Vakcinamérleg

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Hollandiai hatásvizsgálatokban a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca gyógyszercégek által a koronavírus ellen gyártott védőoltások hatására a delta- és az egyéb variánsokkal szemben a szervezetben kialakuló antitestes immunválaszt, azaz vírust semlegesítő képességet (az úgynevezett neutralizációs titert) hasonlították össze a szakemberek.

A Pfizer-vakcina által termelt antitestek 7 hónapon belül eltűnhetnek

WEBBeteg - F. Zs., fordító

Egy új tanulmány szerint 7 hónap elteltével drasztikusan lecsökkenhet az antitestek szintje azoknál a személyeknél, akiket a Pfizer-BioNTech által fejlesztett vakcinával oltottak be.

Meglepően sokaknál van jelen a koronavírus elleni antitest az Egyesült Államokban

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Hány embernél, a lakosság mekkora hányadánál lehet jelen a koronavírus elleni antitest? - ez a kérdés merül fel igen gyakran a járványügyi, illetve a virológus szakemberek körében szerte a világon. A sarkalatos kérdés megválaszolására nagyszabású vizsgálat indult az Egyesült Államokban.

Hatásosan növelik az immunvédelmet a ráerősítő oltások?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

A ráerősítő oltás lényege, hogy erősebb immunválaszt hoz létre, azaz - mint a nevében is van - fokoz, lökést ad. Ezt alátámasztják az extra dózisokkal végzett klinikai próbák is. Kérdések az emlékeztető oltásról 1.

Merkely: a védettség és az antitestszint között nincs egyértelmű összefüggés

MTI

A védettség szintje és az antitestszint között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni - mondta a Semmelweis Egyetem rektora kedd reggel az M1 aktuális csatornán.