Koronavírus-antitest téma

Az immunválasz mérőszámainak összefüggése a koronavírus elleni védelemmel

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2021-12-08 14:33
Több kérdés is érkezett szerkesztőségünkbe, hogy érdemes-e COVID-19 elleni védőoltást felvenni, ha a leleteik szerint szervezetükben kimutatott, mérhető koronavírus elleni antitestszám van. Egyáltalán számít-e a mennyiség, megállapítható-e belőle a védettség mértéke? Az alábbiakban erről olvashat.

Koronavírus átoltottság - Pest megyében a legmagasabb

Koronavírus Sajtóközpont - 2021-11-11 10:13
A járvány eddigi hullámaitól eltérően jelentősen segíti a védekezést, hogy már van vakcina és a magyar lakosság többsége felvette az oltást. Az egész országban magas az átoltottság, a 12 év feletti lakosság átoltottsága 68,1%-os, de mindenhol vannak még, akik nem vették fel az oltást.

COVID-19 elleni védőoltások és ellenanyagszint - Vakcinamérleg

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-10-11 18:33
Hollandiai hatásvizsgálatokban a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca gyógyszercégek által a koronavírus ellen gyártott védőoltások hatására a delta- és az egyéb variánsokkal szemben a szervezetben kialakuló antitestes immunválaszt, azaz vírust semlegesítő képességet (az úgynevezett neutralizációs titert) hasonlították össze a szakemberek.

Meglepően sokaknál van jelen a koronavírus elleni antitest az Egyesült Államokban

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-09-09 18:33
Hány embernél, a lakosság mekkora hányadánál lehet jelen a koronavírus elleni antitest? - ez a kérdés merül fel igen gyakran a járványügyi, illetve a virológus szakemberek körében szerte a világon. A sarkalatos kérdés megválaszolására nagyszabású vizsgálat indult az Egyesült Államokban.

Hatásosan növelik az immunvédelmet a ráerősítő oltások?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-11 13:09
A ráerősítő oltás lényege, hogy erősebb immunválaszt hoz létre, azaz - mint a nevében is van - fokoz, lökést ad. Ezt alátámasztják az extra dózisokkal végzett klinikai próbák is. Kérdések az emlékeztető oltásról 1.

A variánsok ellen kialakuló antitestek keresztvédelmet jelenthetnek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-03-05 14:35
Az újabb típusú, fertőzőképesebb koronavírus-variánsok ellen kialakuló antitestek - a laboratóriumi vizsgálatok szerint - meg tudják akadályozni a korábbi variánsok által okozható fertőződést, azaz megelőzést jelentenek velük szemben.

COVID-19 - A képződő antitest a vírus helyett a beteg ellen fordulhat

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020-11-03 07:03
A SARS-CoV-2-fertőzés miatt képződött ellenanyagok a COVID-19 betegségből gyógyultak némelyikében magát a gazdaszervezetet támadják, és nem a vírust - erre a következtetésre jutottak tudósok, amikor egy friss kutatás során a szisztémás lupus-ban és a reumatoid artritiszben szenvedők autoantitestjeihez hasonló antitesteket fedeztek fel.