A Pfizer-vakcina által termelt antitestek 7 hónapon belül eltűnhetnek

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

Egy új tanulmány szerint 7 hónap elteltével drasztikusan lecsökkenhet az antitestek szintje azoknál a személyeknél, akiket a Pfizer-BioNTech által fejlesztett vakcinával oltottak be.

A szakértői lektorálás előtt álló és orvosi szakfolyóiratban még nem publikált kutatásokat gyűjtő bioRxiv portálon közzétett tanulmányban a kutatók 46 egészséges fiatal vagy középkorú felnőtt vérmintáját elemezték azt követően, hogy az adott személy megkapta mind a két Pfizer-védőoltást, majd 6 hónappal a második dózis beadását követően.

Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a Pfizer-BioNTech által fejlesztett védőoltással történő immunizálás magas neutralizáló antitest szintet indukál az eredeti vírustörzzsel szemben, azonban ezek a szintek 7 hónap elteltével csaknem tizedédére csökkennek” - nyilatkozták a kutatók a Reuters hírügynökségnek.

A felnőttek mintegy felénél 6 hónappal a második dózis beadását követően a neutralizáló antitestek nem voltak kimutathatók, különösképp az olyan koronavírus-variánsokkal szemben, mint a delta-, a béta-, és a mű-variáns.

A neutralizáló antitestek a szervezet vírus elleni immunvédelmének csak egy részét teszik ki, de ugyanakkor „kritikus jelentőséggel bírnak” a koronavírus-fertőzések elleni védelem szempontjából.

Koronavírus-variánsok

Az eredetileg dél-afrikainak nevezett béta-variáns az eddigi adatok szerint több kórházi ápolásért és halálesetért felel, az eredeti vírushoz képest halálosabb. Az elsősorban Dél-Amerikában terjedő lambda-variánst szintén a veszélyes változatok között tartják számon a tudósok, ugyanis nagyon fertőzőképes és a vakcinákkal szemben ellenállóbb, mint a vírus eredeti verziója. Az aggodalomra okot adó variánsok közé sorolják az elsősorban fertőzőképességével kiemelkedő delta plusz variánst is.

A jelentősebb variánsok Béta-variáns | Delta-variáns | Lambda-variáns | Mű-variáns

Fél év elteltével indokolt lehet a harmadik dózis

Ezek a megállapítások arra engednek következtetni, hogy a nagyjából 6-7 hónappal a kezdeti immunizációt követően beadott booster (emlékeztető) dózis valószínűleg fokozza a védelmet” - írták a tanulmány szerzői.

A Financial Times gazdasági napilap értesülései szerint a BioNTech azon a véleményen van, hogy 2022 közepére feltehetően új összetételű oltóanyagra lesz szükség a vírus jövőbeli mutációi elleni védelemhez. „Idén egyáltalán nincs szükség egy más fajta vakcinára, a jövő év közepére azonban már más lehet a helyzet” - mondta a hírportálnak Dr. Ugur Sahin, a BioNTech vállalat egyik alapítója és vezérigazgatója.

A jelenlegi variánsok, nevezetesen a delta-variáns fertőzőbb, mint az eredeti koronavírustörzs, de nem különbözik olyan mértékben, hogy kikerülje a jelenlegi vakcinákat. Más lehet a helyzet az újabb törzsekkel, amelyek már képesek lehetnek majd kikerülni az emlékeztető oltásokat.

Ez a vírus maradni fog, és tovább fog alkalmazkodni” - mondta Dr. Sahin. „Ez egy folyamatos evolúció, és ez az evolúció még csak most kezdődött”.

Fontos Az Európai Gyógyszerügynökség javasolja az emlékeztető oltást

Szerző: WEBBeteg - F. Zs. fordító
Forrás: Pfizer COVID Vaccine Antibodies May Disappear in 7 Months (WebMD), Durability of immune responses to the BNT162b2 mRNA vaccine (bioRvix)

Első-második oltás Harmadik oltás
Pfizer-BioNTech Sinopharm, Janssen, AstraZeneca (kontraindikáció esetén Pfizer)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Deltakron - újabb...

A SARS-CoV-2-koronavírus legújabb variánsának azonosításakor tudósok azt állapították meg, hogy ez a delta és az omikron kombinációja. A deltakron...

A Pfizer ráerősítő oltása 9-10...

Az izraeli kórházak adatai alapján úgy látszik, hogy a Pfizer COVID-19 elleni vakcinájának harmadik dózisa hatására több antitest termelődik, és...

Kell a harmadik oltás. De mikor?

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik...

Pfizer-vakcina: az indiai variáns...

Új adatok arra engednek következtetni, hogy azoknál a személyeknél, akiket a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltottak be, kevesebb antitest termelődött a...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.