Fokozott szívroham- és stroke-kockázat COVID-19 megbetegedés után

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász megjelent:

Egy vizsgálat eredményei szerint a szívroham és a stroke kockázata háromszorosára növekedett a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben.

Egy, a ’The Lancet’ című neves orvosi szaklapban közzétett vizsgálat szerint a szívroham és a stroke kockázata háromszorosára növekedett a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben.

A vizsgálat során az akut miokardiális infarktus vagy szívroham előfordulását vetették össze 86 742 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő beteg és 348 481 fő kontrollalany esetében a 2020. február 1. és 2020. szeptember 14. közötti időszakban, Svédországban.

„Megállapítottuk, hogy a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben háromszorosára növekedett az akut miokardiális infarktus és a stroke kockázata” – mondta Osvaldo Fonseca Rodriguez, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, aki a tanulmány egyik első szerzője.

A COVID-19 mindenkinél növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát!

A COVID-19 jelentette kockázat mértékét még azt követően is ugyanolyannak találták, hogy a kutatók figyelembe vették az akut miokardiális infarktus és a stroke ismert kockázati tényezőit, úgymint a társbetegségeket, az életkort, a nemet és a társadalmi-gazdasági tényezőket.

„Az eredmények azt jelzik, hogy az akut szív- és érrendszeri szövődmények a COVID-19 megbetegedés lényeges klinikai megnyilvánulását képezik” – mondta Ioannis Katsoularis, az Umea Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

A vizsgálatban a Svéd Közegészségügyi Intézet, a Svéd Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács országos regisztereiből származó adatokat kapcsolták össze az összes lejelentett COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegre vonatkozóan.

Statisztikai elemzés céljából kor, nem és lakóhely szerint minden egyes COVID-19 esetet egy olyan 4 személyből álló kontrollcsoporttal vetettek össze, amely csoport résztvevőinek COVID-19 teszteredménye nem lett pozitív.

A svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács fekvőbeteg-regiszteréből származó kórtörténeti adatok felhasználásával a kutatók azonosították és kizárták a vizsgálatból azokat a személyeket, akik esetében korábban miokardiális infarktus és stroke fordult elő.

„Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy a COVID-19 elleni oltás kiemelt jelentőségű a szív- és érrendszeri szempontból eleve nagyobb kockázatú, idősebb emberek körében.” – fejtette ki Katsoularis.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító, Forrás: Increased risk of heart attack, stroke in first two weeks following Covid: Lancet study (IndiaToday), Risk of acute myocardial infarction and ischaemic stroke following COVID-19 in Sweden: a self-controlled case series and matched cohort study (The Lancet)
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.