Fokozott szívroham- és stroke-kockázat COVID-19 megbetegedés után

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Megjelent: 2021.08.17

Egy vizsgálat eredményei szerint a szívroham és a stroke kockázata háromszorosára növekedett a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben.

Egy, a ’The Lancet’ című neves orvosi szaklapban közzétett vizsgálat szerint a szívroham és a stroke kockázata háromszorosára növekedett a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben.

A vizsgálat során az akut miokardiális infarktus vagy szívroham előfordulását vetették össze 86 742 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő beteg és 348 481 fő kontrollalany esetében a 2020. február 1. és 2020. szeptember 14. közötti időszakban, Svédországban.

„Megállapítottuk, hogy a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben háromszorosára növekedett az akut miokardiális infarktus és a stroke kockázata” – mondta Osvaldo Fonseca Rodriguez, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, aki a tanulmány egyik első szerzője.

A COVID-19 mindenkinél növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát!

A COVID-19 jelentette kockázat mértékét még azt követően is ugyanolyannak találták, hogy a kutatók figyelembe vették az akut miokardiális infarktus és a stroke ismert kockázati tényezőit, úgymint a társbetegségeket, az életkort, a nemet és a társadalmi-gazdasági tényezőket.

„Az eredmények azt jelzik, hogy az akut szív- és érrendszeri szövődmények a COVID-19 megbetegedés lényeges klinikai megnyilvánulását képezik” – mondta Ioannis Katsoularis, az Umea Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

A vizsgálatban a Svéd Közegészségügyi Intézet, a Svéd Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács országos regisztereiből származó adatokat kapcsolták össze az összes lejelentett COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegre vonatkozóan.

Statisztikai elemzés céljából kor, nem és lakóhely szerint minden egyes COVID-19 esetet egy olyan 4 személyből álló kontrollcsoporttal vetettek össze, amely csoport résztvevőinek COVID-19 teszteredménye nem lett pozitív.

A svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács fekvőbeteg-regiszteréből származó kórtörténeti adatok felhasználásával a kutatók azonosították és kizárták a vizsgálatból azokat a személyeket, akik esetében korábban miokardiális infarktus és stroke fordult elő.

„Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy a COVID-19 elleni oltás kiemelt jelentőségű a szív- és érrendszeri szempontból eleve nagyobb kockázatú, idősebb emberek körében.” – fejtette ki Katsoularis.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Szerző: F. Zs., fordító, Forrás: Increased risk of heart attack, stroke in first two weeks following Covid: Lancet study (IndiaToday), Risk of acute myocardial infarction and ischaemic stroke following COVID-19 in Sweden: a self-controlled case series and matched cohort study (The Lancet)
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Koronavírus - 12 307 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 738 fő, közülük 6 203 972 fő a második, 3 896 501 fő a harmadik, 340 651...

Koronavírus - 11 596 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 307 fő, közülük 6 203 509 fő a második, 3 895 939 fő a harmadik, 338 689...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Hogyan veszélyeztetik a szívet a...

A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is...

A keringési zavarok okai...

Keringési zavar alatt az erekben a véráramlás korlátozottságát értjük. Lehet akut vagy krónikus, és a szervezet különböző pontjain léphet fel....

Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az...

Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

Télen nehezebb szabályozni a...

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen...

Milyen tényezők növelik a...

Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.