Fokozott szívroham- és stroke-kockázat COVID-19 megbetegedés után

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Egy vizsgálat eredményei szerint a szívroham és a stroke kockázata háromszorosára növekedett a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben.

Egy, a ’The Lancet’ című neves orvosi szaklapban közzétett vizsgálat szerint a szívroham és a stroke kockázata háromszorosára növekedett a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben.

A vizsgálat során az akut miokardiális infarktus vagy szívroham előfordulását vetették össze 86 742 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő beteg és 348 481 fő kontrollalany esetében a 2020. február 1. és 2020. szeptember 14. közötti időszakban, Svédországban.

„Megállapítottuk, hogy a COVID-19 megbetegedést követő első két hétben háromszorosára növekedett az akut miokardiális infarktus és a stroke kockázata” – mondta Osvaldo Fonseca Rodriguez, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, aki a tanulmány egyik első szerzője.

A COVID-19 mindenkinél növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát!

A COVID-19 jelentette kockázat mértékét még azt követően is ugyanolyannak találták, hogy a kutatók figyelembe vették az akut miokardiális infarktus és a stroke ismert kockázati tényezőit, úgymint a társbetegségeket, az életkort, a nemet és a társadalmi-gazdasági tényezőket.

„Az eredmények azt jelzik, hogy az akut szív- és érrendszeri szövődmények a COVID-19 megbetegedés lényeges klinikai megnyilvánulását képezik” – mondta Ioannis Katsoularis, az Umea Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

A vizsgálatban a Svéd Közegészségügyi Intézet, a Svéd Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács országos regisztereiből származó adatokat kapcsolták össze az összes lejelentett COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegre vonatkozóan.

Statisztikai elemzés céljából kor, nem és lakóhely szerint minden egyes COVID-19 esetet egy olyan 4 személyből álló kontrollcsoporttal vetettek össze, amely csoport résztvevőinek COVID-19 teszteredménye nem lett pozitív.

A svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács fekvőbeteg-regiszteréből származó kórtörténeti adatok felhasználásával a kutatók azonosították és kizárták a vizsgálatból azokat a személyeket, akik esetében korábban miokardiális infarktus és stroke fordult elő.

„Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy a COVID-19 elleni oltás kiemelt jelentőségű a szív- és érrendszeri szempontból eleve nagyobb kockázatú, idősebb emberek körében.” – fejtette ki Katsoularis.

Tovább

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Szerző: F. Zs., fordító, Forrás: Increased risk of heart attack, stroke in first two weeks following Covid: Lancet study (IndiaToday), Risk of acute myocardial infarction and ischaemic stroke following COVID-19 in Sweden: a self-controlled case series and matched cohort study (The Lancet)
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Terhesség és mRNS-vakcinák

A koronavírus elleni mRNS-alapú vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Mi a teendő hosszú ideig fennálló...

Egyre több helyen nyílik poszt-COVID-terápiára berendezkedő ambulancia, néhol klinika létesül a koronavírus okozta betegségből csak nehezen (olykor...

Mire képes az erős immunrendszer a...

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.