A béta-variáns az eredeti vírushoz képest halálosabb

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Dél-afrikai kutatók másfél milliónál több COVID-19-beteget követtek nyomon, és megállapították, hogy a béta-variáns az eredeti vírushoz képest több kórházi ápolásért és halálesetért felel.

Adataik összesítésekor arra a megállapításra jutottak, hogy az eredeti SARS-CoV-2 koronavírushoz képest a béta-variáns miatt több egyén szorul kórházi ápolásra és körükben több haláleset fordul elő – miközben persze közismert, hogy napjainkban, sok országban, a delta-variáns okozza a legtöbb új fertőzést és idézi elő az új COVID-19 esetek zömét.

De a béta-variáns még mindig közöttünk cirkulál, méghozzá olyan mutációkban, amelyek nagyon ragályossá teszik. Ezért – az eredeti verzióhoz képest – nehezebb megelőzni az általa okozott fertőzést, illetve kezelni a betegséget.

A kutatók úgy találták, hogy a járvány második hulláma során megfertőződötteknek, amikor is a béta-variáns mutatkozott dominánsnak, jóval nagyobb valószínűséggel volt szükségük kórházi ellátásra, mint az első hullám érintettjeinek. Az adatok összehasonlításakor a kutatók figyelembe vették a páciensek kockázati tényezőit, amelyeket tovább súlyosbíthatott a kórházak akkori túlterheltségének ténye is.

A továbbiakban fontos még idézni a globális egészségügy kérdéseivel foglalkozó tudományos szaklap (The Lancet Global Health) nemrégiben közölt tanulmányának eredményét, miszerint a második hullámban 31%-kal magasabb volt a kórházba került COVID-19-betegek halálozási kockázata. A tudósok nem ismerték minden egyes páciens esetében, hogy az adott személyt melyik variáns fertőzte meg, ezért ennek helyettesítésére az első, illetve a második hullám idején leggyakoribb variánstípust vették számításba – mondta dr. Waasila Jassat (National Institute for Communicable Diseases, Johannesburg), a tanulmány társszerzője. „Reméljük azonban, hogy módunk lesz megismételni az elemzést, és összehasonlíthatjuk az első két dél-afrikai hullámot a harmadikkal, és majd annak alapján megpróbálhatjuk megérteni, hogy vajon mi idézi elő a delta-variáns nagyobb halálos kockázattal járó jellegét” – bizakodott a kutatás folytatásában a Dél-Afrikában található Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének munkatársa.

Kapcsolódó

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Dirty air makes COVID worse, beta variant deadlier than original (yahoo!news)

Cikkajánló

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.