SARS-CoV 2 téma

Az omikron új alváltozata: a BA.2

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

A kutatók fokozottan figyelik az omikronnal közeli rokonságban álló BA.2 vírusváltozat által okozott - egyre nagyon számban detektált - esetek kimenetelét.

Hol lehet a legnagyobb a koronavírussal való megfertőződés kockázata?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Hol a legnagyobb a megfertőződés kockázata, milyen helyeket kerüljünk el? Mi az esélye a COVID-19 "begyűjtésének", ha pár órát moziban töltünk, maszk nélkül látogatunk el az edzőterembe, esetleg kora reggel a közeli parkba kocogni? Mérlegelés, latolgatás - kockázatok százalékos megjelölésével...

Deltakron - újabb koronavírus-variáns? Mit lehet tudni jelenleg?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A SARS-CoV-2-koronavírus legújabb variánsának azonosításakor tudósok azt állapították meg, hogy ez a delta és az omikron kombinációja. A deltakron okozta fertőzéseket - eddig 25 azonosított esetről van szó - Ciprusról jelentették.

Így szellőztessen helyesen a COVID-19-járvány során

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

A SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés kockázata zárt terekben csaknem 20-szor akkora, mint a szabadban. A szakértők ezért nyomatékosan azt ajánlják, hogy az irodákban, lakásokban, iskolákban az ott tartózkodás ideje alatt rendszeresen szellőztessünk. De milyen gyakran és mennyi ideig kell nyitva tartani az ablakokat? Légtisztító készülékek használatával helyettesíthető-e a rendszeres szellőztetés?

Gyorsan terjed, de kevésbé sújt - ma még ennyit állítanak az omikron-variánsról a kutatók

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus legújabb variánsa, az omikron nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mint a delta, ugyanakkor a megbetegítést illetően ahhoz képest kevésbé veszélyes. Mégis, Anthony Fauci, a legfőbb amerikai járványügyi szakértő a világ több más vezető szakértőjével együtt arra figyelmeztet, hogy korai volna az elhamarkodott optimizmusból fakadóan megnyugodni.

Az omikron-variánssal szemben (is) erős védelmet nyújthat a Pfizer ráerősítő oltása

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcinájának booster dózisa megfelelően hatásos a SARS-CoV-2 omikron-variánsa ellenében is, jelentette be a nap folyamán a cég képviselője.

Miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

WEBBeteg összeállítás - F. Zs., fordító, Lektorálta és aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Új koronavírus és influenza. Miben hasonlítanak, és miben különböznek ezek a vírusok, és az általuk okozott tünetek? Cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni.

Természetes immunitás: a betegségen átesettek többsége sokáig védett marad

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A SARS-CoV-2 fertőzéstől származó, a megbetegedés folyamán kialakuló immunitás hasonló védettséget biztosít, mint a vakcináció útján nyert, igaz, idővel ez is gyengül – ez a szakértői vélemény körvonalazódik a pandémia alatt született sokféle kutatás elemzése alapján.

Az R.1, az új SARS-CoV-2-variáns Japán után az USA-ban is felütötte fejét

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Az új koronavírus R.1 variánsát először Japánban azonosították. Bár csaknem teljesen általános a delta-variáns dominanciája az Egyesült Államokban, mégis, ezen újabb koronavírus-variáns terjedésének híre is bekerült napjainkban a helyi híradásokba.

Virológus: a koronavírus mutálódásában már nincs tovább

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A koronavírus esetében, képletesen szólva, nincs már több hely, mód rá, hogy hol és mivé mutálódjon a vírus ahhoz, hogy halálosabb variánssá váljon - állítja a COVID-19 ellen Oxfordban kifejlesztett vakcina egyik "tervezője".