SARS-CoV 2 téma

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus legújabb variánsa, az omikron nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mint a delta, ugyanakkor a megbetegítést illetően ahhoz képest kevésbé veszélyes. Mégis, Anthony Fauci, a legfőbb amerikai járványügyi szakértő a világ több más vezető szakértőjével együtt arra figyelmeztet, hogy korai volna az elhamarkodott optimizmusból fakadóan megnyugodni.

Antitest, ami minden SARS-CoV-2 variánssal fölveszi a harcot

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-09-15 17:03
Kutatásaik során olyan ellenanyagot (antitestet) fedeztek fel a tudósok, amely képes semlegesíteni a SARS-CoV-2 jelenleg ismert mindenféle változatát. Az eredményekről a Science Immunology szakportál számolt be a közelmúltban.

Koronavírus - 16 249 új fertőzött és elhunyt 117 beteg

Koronavírus Sajtóközpont - 2022-08-17 09:37
Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 415 177 fő, közülük 6 201 472 fő a második, 3 892 097 fő a harmadik, 328 722 fő már a negyedik oltását is felvette.

Az omikron új alváltozata: a BA.2

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-02-01 13:03
A kutatók fokozottan figyelik az omikronnal közeli rokonságban álló BA.2 vírusváltozat által okozott - egyre nagyon számban detektált - esetek kimenetelét.

Hol lehet a legnagyobb a koronavírussal való megfertőződés kockázata?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-01-31 14:33
Hol a legnagyobb a megfertőződés kockázata, milyen helyeket kerüljünk el? Mi az esélye a COVID-19 "begyűjtésének", ha pár órát moziban töltünk, maszk nélkül látogatunk el az edzőterembe, esetleg kora reggel a közeli parkba kocogni? Mérlegelés, latolgatás - kockázatok százalékos megjelölésével...

Deltakron - újabb koronavírus-variáns? Mit lehet tudni jelenleg?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-01-11 14:47
A SARS-CoV-2-koronavírus legújabb variánsának azonosításakor tudósok azt állapították meg, hogy ez a delta és az omikron kombinációja. A deltakron okozta fertőzéseket - eddig 25 azonosított esetről van szó - Ciprusról jelentették.

Így szellőztessen helyesen a COVID-19-járvány során

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-12-09 16:03
A SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés kockázata zárt terekben csaknem 20-szor akkora, mint a szabadban. A szakértők ezért nyomatékosan azt ajánlják, hogy az irodákban, lakásokban, iskolákban az ott tartózkodás ideje alatt rendszeresen szellőztessünk. De milyen gyakran és mennyi ideig kell nyitva tartani az ablakokat? Légtisztító készülékek használatával helyettesíthető-e a rendszeres szellőztetés?

Miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

WEBBeteg összeállítás - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2021-12-03 20:33
Új koronavírus és influenza. Miben hasonlítanak, és miben különböznek ezek a vírusok, és az általuk okozott tünetek? Cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni.

Természetes immunitás: a betegségen átesettek többsége sokáig védett marad

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-12-01 17:03
A SARS-CoV-2 fertőzéstől származó, a megbetegedés folyamán kialakuló immunitás hasonló védettséget biztosít, mint a vakcináció útján nyert, igaz, idővel ez is gyengül – ez a szakértői vélemény körvonalazódik a pandémia alatt született sokféle kutatás elemzése alapján.

Az R.1, az új SARS-CoV-2-variáns Japán után az USA-ban is felütötte fejét

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-10-06 16:03
Az új koronavírus R.1 variánsát először Japánban azonosították. Bár csaknem teljesen általános a delta-variáns dominanciája az Egyesült Államokban, mégis, ezen újabb koronavírus-variáns terjedésének híre is bekerült napjainkban a helyi híradásokba.

Virológus: a koronavírus mutálódásában már nincs tovább

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-10-01 17:03
A koronavírus esetében, képletesen szólva, nincs már több hely, mód rá, hogy hol és mivé mutálódjon a vírus ahhoz, hogy halálosabb variánssá váljon - állítja a COVID-19 ellen Oxfordban kifejlesztett vakcina egyik "tervezője".

Mit tudunk jelenleg a koronavírus legújabb, C.1.2 variánsáról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-09-13 17:03
Nemrégiben Dél-Afrikában ismét egy újabb koronavírus-variánst azonosítottak a kutatók. Szoros nyomon követése, alapos vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy a többi vírustörzshöz képest meglepően, sőt riasztóan sok mutációt tartalmaz, amelyek negatív értelemben forradalmi előnyökkel járnak számára - tehát a megtámadható humán szervezetek szempontjából jelentős hátrányt jelentenek.

Amit eddig tudunk az új koronavírus mű-variánsáról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-09-04 13:33
Egy új SARS-CoV-2-variáns felbukkanását követik nyomon, vizsgálják az Egészségügyi Világszervezet szakemberei. Ez a más néven B.1.621 jelzetű variáns, melyben a WHO szerint több különböző mutáció együtt található meg, feltevéseik szerint kikerülheti a vakcinálás vagy a korábbi megfertőződés nyomán kialakult immunitásunkat.

A COVID-19-től való megszabadulás korlátai

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-31 07:33
Mi szükséges ahhoz, hogy életünkből el lehessen tüntetni a COVID-19-et? - napjainkban ez az egyik leggyakrabban föltett kérdés a járványügyi szakemberek körében.

Szükséges-e ráerősítés, vagy nem? Kérdések az emlékeztető oltásról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-12 11:03
A címben szereplő kérdéssel szembesülnek azokban a szerencsés országokban, ahol a felnőtt lakosság nagyobb részét már beoltották. Az alábbiakban azt foglaljuk össze, amit a Nature gyűjtése szerint a tudósok e pillanatban tudnak, illetve szeretnének tudni a COVID-19 elleni emlékeztető vakcinákról.

A béta-variáns az eredeti vírushoz képest halálosabb

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-07-19 17:03
Dél-afrikai kutatók másfél milliónál több COVID-19-beteget követtek nyomon, és megállapították, hogy a béta-variáns az eredeti vírushoz képest több kórházi ápolásért és halálesetért felel.

Mennyire veszélyes a SARS-CoV-2 új delta plusz variánsa? Mit tudunk jelenleg?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-07-07 17:03
A legújabban felbukkant változat már tucatnyi országban - többek között Indiában, az USA-ban, az Egyesült Királyságban (UK) - elterjedt, miközben a tudósok nagy energiák mozgósításával azt próbálják kideríteni, hogy vajon ez az újabb koronavírus-variáns halálosabb, fertőzőképesebb-e, mint a korábbiak, például a delta.

Mely vakcinák lehetnek hatásosak a koronavírus delta-variánsa okozta COVID-19 ellen?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-06-25 17:03
A tudósok folyamatosan nyomon követik, hogy a védőoltások, általában véve, mennyire jól működnek a SARS-CoV-2 okozta, illetve hogy konkrétan milyen hatékonyak például az új delta-variáns okozta COVID-19 megelőzése szempontjából - ez utóbbira vonatkozó legújabb megfigyeléseikből emelünk ki néhányat az alábbiakban.

A vietnami variáns az indiai vírustörzs új mutációja

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-06-04 13:03
A koronavírus egy újabb variánsát fedezték fel Vietnamban, ami az egészségügyi hatóságok tapasztalata szerint a fertőzött személyek kilélegzése útján könnyebben, gyorsabban terjed.
Az ultrahanghullámok orvosi képalkotó frekvenciákon képesek lehetnek károsítani a koronavírusokat: lerombolhatják és megrepeszthetik a vírusok köpenyét és tüskéit - mutatták ki számítógépes szimulációkban a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.