SARS-CoV 2 téma

Az R.1, az új SARS-CoV-2-variáns Japán után az USA-ban is felütötte fejét

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Az új koronavírus R.1 variánsát először Japánban azonosították. Bár csaknem teljesen általános a delta-variáns dominanciája az Egyesült Államokban, mégis, ezen újabb koronavírus-variáns terjedésének híre is bekerült napjainkban a helyi híradásokba.

Virológus: a koronavírus mutálódásában már nincs tovább

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A koronavírus esetében, képletesen szólva, nincs már több hely, mód rá, hogy hol és mivé mutálódjon a vírus ahhoz, hogy halálosabb variánssá váljon - állítja a COVID-19 ellen Oxfordban kifejlesztett vakcina egyik "tervezője".

A fertőzések nagy száma miatt jönnek az új koronavírus-variánsok

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A mutánsok számának növekedéséért a napjainkban egyre nagyobb számban diagnosztizált koronavírus-fertőzések felelnek.

Mit tudunk jelenleg a koronavírus legújabb, C.1.2 variánsáról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Nemrégiben Dél-Afrikában ismét egy újabb koronavírus-variánst azonosítottak a kutatók. Szoros nyomon követése, alapos vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy a többi vírustörzshöz képest meglepően, sőt riasztóan sok mutációt tartalmaz, amelyek negatív értelemben forradalmi előnyökkel járnak számára - tehát a megtámadható humán szervezetek szempontjából jelentős hátrányt jelentenek.

Amit eddig tudunk az új koronavírus mű-variánsáról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Egy új SARS-CoV-2-variáns felbukkanását követik nyomon, vizsgálják az Egészségügyi Világszervezet szakemberei. Ez a más néven B.1.621 jelzetű variáns, melyben a WHO szerint több különböző mutáció együtt található meg, feltevéseik szerint kikerülheti a vakcinálás vagy a korábbi megfertőződés nyomán kialakult immunitásunkat.

A COVID-19-től való megszabadulás korlátai

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Mi szükséges ahhoz, hogy életünkből el lehessen tüntetni a COVID-19-et? - napjainkban ez az egyik leggyakrabban föltett kérdés a járványügyi szakemberek körében.

Szükséges-e ráerősítés, vagy nem? Kérdések az emlékeztető oltásról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A címben szereplő kérdéssel szembesülnek azokban a szerencsés országokban, ahol a felnőtt lakosság nagyobb részét már beoltották. Az alábbiakban azt foglaljuk össze, amit a Nature gyűjtése szerint a tudósok e pillanatban tudnak, illetve szeretnének tudni a COVID-19 elleni emlékeztető vakcinákról.

A béta-variáns az eredeti vírushoz képest halálosabb

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Dél-afrikai kutatók másfél milliónál több COVID-19-beteget követtek nyomon, és megállapították, hogy a béta-variáns az eredeti vírushoz képest több kórházi ápolásért és halálesetért felel.

Mennyire veszélyes a SARS-CoV-2 új delta plusz variánsa? Mit tudunk jelenleg?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A legújabban felbukkant változat már tucatnyi országban - többek között Indiában, az USA-ban, az Egyesült Királyságban (UK) - elterjedt, miközben a tudósok nagy energiák mozgósításával azt próbálják kideríteni, hogy vajon ez az újabb koronavírus-variáns halálosabb, fertőzőképesebb-e, mint a korábbiak, például a delta.

Mely vakcinák lehetnek hatásosak a koronavírus delta-variánsa okozta COVID-19 ellen?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Delta-variáns

A tudósok folyamatosan nyomon követik, hogy a védőoltások, általában véve, mennyire jól működnek a SARS-CoV-2 okozta, illetve hogy konkrétan milyen hatékonyak például az új delta-variáns okozta COVID-19 megelőzése szempontjából - ez utóbbira vonatkozó legújabb megfigyeléseikből emelünk ki néhányat az alábbiakban.