SARS-CoV 2 téma

Koronavírus - Az ultrahang képes lehet károsítani a koronavírusokat

MTI

Az ultrahanghullámok orvosi képalkotó frekvenciákon képesek lehetnek károsítani a koronavírusokat: lerombolhatják és megrepeszthetik a vírusok köpenyét és tüskéit - mutatták ki számítógépes szimulációkban a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

A Pfizer-BioNTech-vakcina a brazil mutáció ellen is hatásos laboratóriumi vizsgálatok szerint

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcinája fertőzőképtelenné teszi a brazil vírusvariánst.

Lassan 2 éve lehet jelen a világban a SARS-CoV-2

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az Egészségügyi Világszervezet szakembereinek Kínában zajló (helyszíni, vuhani) vizsgálatai szerint már 2019 októbere előtt elkezdett terjedni az úgynevezett új típusú koronavírus - és nemcsak Kínában, hanem Európában, sőt más kontinensen is.

A koronavírus mesterien kavargatja génállománya elemeit

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Tudósok újabb tanulmányokban hívják fel a figyelmet arra, hogy a koronavírusok mennyire gyakran módosítják genetikai összetevőiket, ami a veszélyes variánsok megszaporodásához vezethet.

Csekély a kockázata, hogy a nyomógombokon, kilincseken terjedjen a vírus

MTI

Nem kell túlságosan aggódni amiatt, hogy nyomógombokról vagy billentyűzetekről az ember elkaphatja a SARS CoV-2-t, legalábbis más lehetséges fertőzési módokhoz képest. Csekély annak kockázata, hogy a városokban a gyakran megérintett felületeken keresztül terjedjen az új típusú koronavírus - állapította meg egy nemzetközi kutatás.

A COVID-19 elleni vakcinák, kezelések hatása a dél-afrikai variáns esetében

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A COVID-19 ellen kifejlesztett vakcináknak és a megbetegedés esetén bevethető kezeléseknek a hatékonyságát vizsgálják most a gyógyszergyártók, azon esetekben, amikor a vírus korábbi változataihoz képest fertőzőképesebbnek tartott dél-afrikai mutációról van szó.

Veszélyes COVID-járvány-következmény - Gyógyszereknek ellenálló kórokozók terjedése

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Amíg a COVID-19-et okozó koronavírusra figyeltünk (és összpontosít ma is a világ - teljes joggal), addig a gyógyszereknek ellenálló egyéb fertőző ágensek: más vírusok, baktériumok, gombák okozhatnak súlyos, nehezen gyógyuló fertőzéseket.

1257 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 64 beteg

koronavirus.gov.hu/MTI

1257 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 359 574 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 968 főre emelkedett.

Koronavírus - Brit szakértők: kérdéses, hogy több halálesetet okoz-e az új brit variáns

MTI

Több brit szakértő is megkérdőjelezte szombaton azt az előző napi tájékoztatást, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat.

Koronavírus - Elkezdett terjedni Németországban a Nagy-Britanniában azonosított mutáció

MTI

Elkezdett terjedni Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) B.1.1.7 jelzésű, először Nagy-Britanniában azonosított, az eddigieknél fertőzőképesebb változata - mondta a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője pénteken a német fővárosban.