Előnyösebb lehet a hibrid immunitás a koronavírus ellen

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A vírusfertőzésekkel szemben jóval hatékonyabb a kettős eredetű, azaz hibrid immunitás - ennek a megállapításnak az alátámasztására jutottak nemrégiben adatokhoz szakemberek, sokféle tanulmány eredményeinek feldolgozásával (metaanalízissel). Eredményeiket a Lancet tudományos folyóiratban publikálták a közelmúltban.

A kutatások segítségével egyre könnyebb felismerni és érvényes magyarázattal alátámasztani azt, hogy az úgynevezett hibdrid immunitás nyújtja a lehető legnagyobb védelmet a COVID-19 ellenében, azaz a védőoltás adta immunitás kombinációja azzal, amit a vírusfertőzés kiváltotta természetes immunitás biztosít – mivel ezáltal a védelem egy extra szintje jön létre.

Az Egészségügyi Világszervezet (a WHO) a hibrid immunitást úgy határozza meg, mint ami olyan személyekben jön létre, akik a COVID-19 elleni védőoltásból legalább két dózist felvettek, és akik vagy a vakcinálás előtt, vagy azt követően megfertőződtek a vírussal.

A Lancet tudományos folyóiratban közölt új tanulmány szerint a hibrid immunitás hatékonyabban képes megvédeni az egyént a koronavírus kiváltotta betegség súlyosabb formájának kialakulásától, illetve attól, hogy kórházi ellátásra legyen szüksége, mint amekkora védelmet jelentene számára önmagában akár az infekciótól, akár a beoltástól nyert immunitás.

A súlyos lefolyással és az újrafertőződéssel szemben is előnyös

Az összességében 26 felmérést elemző tanulmány végkövetkeztetése az, hogy a vizsgálatban szereplő azon résztvevőknél, akiknek „kevert” az immunitása, 95%-kal alacsonyabb az a kockázat, hogy náluk a COVID-19 súlyos tünetei alakuljanak ki vagy kórházi ápolásra szoruljanak. Azoknál pedig, akik átestek a fertőzésen, de nem vettek fel védőoltást, a COVID súlyossá válásának rizikója csupán 75%-kal alacsonyabb, mint azoknál, akik se nem estek át a fertőzésen, se védőoltást nem vettek fel.

A tanulmány összegzése arra is rámutat, hogy a hibrid immunitással rendelkezők esetében 42%-kal volt kisebb annak valószínűsége, hogy újra megfertőződjenek egy évvel azt követően, hogy felvették az első két COVID-19 elleni vakcinát és csaknem 47%-kal kisebb az első emlékeztető vakcinát követően 6 hónappal. Míg azon résztvevőknél, akik csak a fertőzésen estek át, csupán 25%-kal volt kisebb annak valószínűsége, hogy újra elkapják a COVID-ot.

Minthogy az immunitás egy évvel a kialakulás után még mindig hatékony (elég erős), az említett tanulmány szerzőinek ajánlása szerint a tömeges oltási kampányoknak a járványkitörések előtt, vagyis a téli hónapok folyamán van nagy jelentősége.

A Lancet-tanulmány elsődlegesen az omikron és az alváltozatai ellen kialakult hibrid immunitás hatékonyságának kérdésére fókuszált. Az omikron már legalább egy éve a legdominánsabban jelen lévő koronavírus-variáns a világon. 2021 novemberében azonosították először Dél-Afrikában és Botswanában, és a nagyon fertőző, ragályos tulajdonságával magyarázható, hogy annyira gyors volt globális elterjedése – fogalmaztak az egyik tudományos folyóirat (Yale Medicine) dolgozatának szerzői. 2021 decemberére ez a variáns felelt azért, hogy milliókban lehetett számolni a napi esetszámokat. A jelenleg domináns alvariáns az USA-ban az XBB.1.5, „a vírusnak ez az eddigi legfertőzőképesebb változata” – írta a Yale Medicine tanulmánya. Bár ez az alvariáns ragályosabb, a közegészségügyi szakemberek azt is leszögezik, hogy következményei, az okozott tünetek nem olyan súlyosok, mint amilyeneket a korábbi vírusvariánsok idéztek elő.

Hatékonyabb a hibrid immunitás

A megfertőződés után létrejött természetes immunitás akkor alakul ki, amikor a szervezet elkezd ellenanyagot termelni a támadó kórokozókkal, vírusokkal szembeni védekezés céljából. A CDC szerint az újrafertőződés rizikója magát a fertőzést követő hat hónapon át viszonylag alacsony. A védekezési képesség csak ezt követően kezd idővel csökkenni. A 2021-es felmérések úgy találták, hogy a természetes módon szerzett védelem a vakcináláshoz hasonló módon – bár nem olyan nagy hatékonysággal – képes szembeszállni a koronavírus hatásaival.

A védőoltások szintén antitesteket termeltetnek a szervezettel, így segítenek az immunrendszernek azt megtanulni, hogyan állítson elő a koronavírus ellen harcolni képes ellenanyagokat. Minthogy a vakcina létrehozta védelem idővel gyengül, pótlólagos, ráerősítő (booster) oltásokra van szükség – szögezi le egy másik szakmai kiadvány (Johns Hopkins Medicine).

Ha az immunrendszernek van korábbi tapasztalata is a betegség elleni küzdelemről, amikor a kétféle módon szerzett immunitás közösen van jelen, együttesen nagyobb védelmet jelentenek, mint külön-külön – fogalmazta meg a lényegi üzenetet a CDC összefoglalója.

Tovább Miért érdemes oltatni, ha átesett a COVID-on?

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: Protective effectiveness of previous SARS-CoV-2 infection and hybrid immunity against the omicron variant and severe disease: a systematic review and meta-regression (The Lancet)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.