A delta-variáns főleg az oltatlanokat és 50 év felettieket veszélyezteti

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A teljesen beoltottak esetében a delta-variánssal való fertőződés csak elvétve jár együtt fatális következménnyel, és elsősorban az 50 év felettiekre nézve hordoz kockázatot.

A vakcinált emberek is belehalhatnak a koronavírus delta-variánsa okozta fertőzésbe – mondják brit szakemberek, nem rejtve véka alá e lehetséges kimenetel előfordulását sem –, de csak nagyon ritkán! Ráadásul, a hozzáférhető adatok újabb elemzésének tanúsága szerint csaknem minden érintett 50 év feletti volt. Számokban pontosan kifejezve: az Egyesült Királyságban a delta-vírusvariánssal igazoltan megfertőződöttek közül összesen csak 117 ember halt meg. Közülük 50 volt két dózissal beoltott – és emiatt teljesen védettnek gondolt – írja az angol járványügyi szolgálat (Public Health England (PHE)) közleménye. Mindez pedig arra utal, hogy a vakcinák sem tökéletesek. De az elhunytak között nem volt egyetlen olyan teljesen vakcinált egyén sem, aki még nem töltötte be 50. évét.

A PHE adataiból az is kiderült, hogy a 117 áldozatból csaknem minden második annak a delta-variánsnak lett az áldozata, amely napjainkban a legtöbb brit esetért felel. De a szakértők azt hangsúlyozzák, hogy az említett tény semmiképpen nem ássa (áshatja) alá a vakcinák hatékonyságába vetett bizalmunkat. Tekintve, hogy az 50 elhalálozott is magasabb kockázatú korcsoport(ok)ba tartozott, továbbá azért sem, mert ők az elemzett összes (92.029) delta-vírusvariáns által fertőzött esetnek csak egészen kis hányadát tették ki.

Mindössze nyolc 50 év alatti vesztette életét a delta-vírusvariánssal való fertőződés után, csakhogy egyikük se volt teljesen vakcinált, ketten csak egyetlen dózist vettek fel. Megismételjük, az adatok azt mutatják, hogy június 21. határnapig, a PHE 92.029 delta-variáns okozta eset előfordulását erősítette meg, közülük 117 végződött halállal (kb. 0,13%). 109 áldozat volt 50 feletti. (Ennél részletesebb életkori bontást a hatóság nem közölt.) Az viszont közismert, hogy jelentősen nagyobb mértékben lesznek a (nagyon) időskorúak a koronavírus halálos áldozatai. „Az adatok arra utalnának, hogy nem hatékonyak a védőoltások? Távolról sem. Ennyit várhatunk egy-egy hatékony, ámde nem tökéletes vakcinától” – írta a napokban megjelent véleménycikkében (The Observer) két statisztikus: David Spiegelhalter és Anthony Masters.

Az Egyesült Királyság oltási programja zömében az AstraZeneca- és a Pfizer-vakcinákra épült. Ezeknek 2-2 dózisa – mutatták a korábbi egyesült királyságbeli adatok is – magas védelmet nyújt a tünetek kialakulásával szemben, még a delta-vírusvariánssal való fertőződés esetén is – a Pfizer hatékonysága 80%, az AstraZenecáé 60%-ra tehető. Azonban annak kockázata, hogy valaki teljesen beoltottként COVID-19 miatt meghaljon, teljes egészében az illető életkorán múlik, magyarázza a két statisztikus. Minél idősebb valaki, annál nagyobb annak esélye, hogy a vakcina nyújtotta védelmen esetleg áttörő fertőzésbe belehalhat. „Egy 2 dózissal vakcinált 80-as éveiben járó személy számára a kihívást alapvetően az jelenti, ha egy 50 körüli be nem oltott ember él a közelében vagy kerül a közelébe – igaz, ez a fenyegetettség még így is meglehetősen alacsony szintű. De meglétét nem lehet figyelmen kívül hagyni, és emiatt valóban előfordulhatnak halálesetek” – fogalmaznak a statisztikusok.

A kórházba kerüléssel kapcsolatban minden korcsoportban egyértelmű a vakcina hatásossága. Az adatok tanúsága szerint 1.320 delta-fertőzött beteg érezte magát annyira rosszul, hogy kórházban kellett maradnia éjszakára is. Közülük 190 (mintegy 14%) volt a teljesen beoltott – miközben jóval magasabb számú, 831 (63%) volt az a személy, aki nem vett fel oltást.

Teljesen beoltottként is szükség van óvintézkedésekre!

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi felhívása azt javasolja mindenkinek, hogy még a teljesen beoltottak is vegyék komolyan a járványügyi előírásokat a továbbiakban is – viseljenek maszkot, tartsanak távolságot és gyakran, alaposan mossanak kezet, minden alkalommal, ha fertőző ágens kerülhetett a kezükre. Csak a szabályok követésének segítségével lehet ugyanis elejét venni a vírus terjedésének. „Senki nem érezheti magát biztonságban pusztán azért, mert már megkapta a vakcina mindkét dózisát. Továbbra is óvni, védeni kell magunkat”, hangsúlyozza a WHO-nál a gyógyszerekhez és egészségügyi termékekhez való hozzáférésért felelős helyettes főigazgató, dr. Mariangela Simao.

Egy amerikai adatot idézünk lezárásképpen: az AP (Associated Press) elemzése azt mutatja, hogy májusban az Egyesült Államokban a COVID-19-hez köthető elhalálozásoknak csak 0,8%-a fordult elő a beoltottak körében, miközben abban az időszakban már minden ötödik előforduló esetért (a fertőzések 20%-áért) a delta-variáns volt a felelős.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Vaccinated people are dying from the Delta variant, but in small numbers and almost all are over 50, UK data shows (Insider)

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.