Delta-variáns téma

Még mindig van mit megtudnunk a delta-variánsról

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Delta-variáns

Milyen a delta-variáns okozta betegség jellemző lefolyása és hogyan hat a szervezetre? Mennyire védenek a vakcinák az új vírusmutációval való megfertőződés esetén? Szükség van további óvintézkedésekre? Amit tudunk, és amit még nem tudunk a koronavírus delta-variánsáról.

Mely vakcinák lehetnek hatásosak a koronavírus delta-variánsa okozta COVID-19 ellen?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Delta-variáns

A tudósok folyamatosan nyomon követik, hogy a védőoltások, általában véve, mennyire jól működnek a SARS-CoV-2 okozta, illetve hogy konkrétan milyen hatékonyak például az új delta-variáns okozta COVID-19 megelőzése szempontjából - ez utóbbira vonatkozó legújabb megfigyeléseikből emelünk ki néhányat az alábbiakban.

CDC: A vakcináltaknak is ajánlott a maszkviselés a delta-variáns miatt

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az Egyesült Államokban már nem elvárás - még zárt térben sem - a maszk hordása, a delta-variáns terjedése miatt azonban az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) most ismételten ajánlja az arc eltakarását mindenütt, ahol a fertőzés veszélye kiemelten nagy lehet – még az oltottak számára is.

Koronavírus: 180 nap után ismét megjelent Pekingben

MTI

Hónapok óta először új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet jelentettek csütörtökön Pekingben, ahol ezt megelőzően több mint 180 napja nem regisztráltak új megbetegedést - adta hírül internetes kiadásában a China Daily című kínai lap.

Müller Cecília: a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás

MTI

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás - mondta el az országos tisztifőorvos.

Új vakcinát készít a Pfizer

ATV.hu

Folyamatosan zajlik a kutatás a Pfizer újabb védőoltásának kifejlesztésére, amelyik már a delta variáns ellen is szinte teljes védettséget biztosít. Falus András Széchenyi-díjas immunológus az ATV Híradójának kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy hamarosan elkészülhet a továbbfejlesztett oltás, de pontos határidőt nem tűzött ki.

A delta-variáns lokalizált járványkitörésekhez vezethet

WEBBeteg - F. Zs. fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Ha a delta-variáns továbbra is elég gyorsan terjed ahhoz, hogy felgyorsítsa a pandémiát, akkor a leglényegesebb kérdés az átviteli képessége, azaz az, hogy milyen gyorsan fog terjedni. A válaszok részben attól is függenek, hogy hol élünk, és hogy a lakóhelyünk környezetében hányan kerültek beoltásra.

Átoltottság: még a 75% is kedvezőtlen lehet

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Az Egyesült Államokban szakértők arra számítanak, hogy a veszélyesebb delta variáns terjedése már most ősszel súlyos helyzetet idézhet elő, ha az oltásra jogosultak nem keresik fel nagyobb számban az oltópontokat, és a vakcináltak aránya nem nő 75% fölé.

A delta támadja a beoltottakat is, de jellemzően enyhébb a betegség lefolyása

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Izraeli szakemberek tapasztalatai szerint, a beoltottak is megfertőződhetnek (minden második esetben őket érinti az új COVID-19 infekció), de náluk nem alakul ki olyan súlyos formában a betegség. Hasonló megfigyeléseket tettek a világ más térségében is a járványügyi a szakértők.

Szlovéniában már megjelent a vírus delta plusz variánsa

MTI

Szlovéniában már két mintában is azonosították a koronavírus delta plusz variánsát (B.1.617.2.1), amely további változást mutat a delta variánshoz képest - közölte a csütörtökön a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH).