Delta-variáns téma

A delta-variáns okozta betegség megjelenése, tünetei gyermekeknél

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-27 14:33
Az iskolakezdés kapcsán egyre aktuálisabbá válik a kérdés, hogy hogyan is érinti a pandémia a kisgyermekeket jelenleg mind hazánkban, mind a nagyvilágban. Az alábbi cikkben külföldi adatokra támaszkodva szeretnénk kitekintést adni erre vonatkozóan.

Felbukkant a delta-variáns újabb változata

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-10-21 17:03
A koronavírus új variánsa: az AY.4.2 jelzetű változat terjed napjainkban az Egyesült Királyságban - hozták nyilvánosságra brit virológusok. Elemzéseik szerint a delta egyik altípusáról lehet szó, aminek fertőzőképessége akár 10%-kal nagyobb, mint az eredeti delta-variánsé.

Kapjon emlékeztető oltást mindenki - ez a várható irányelv

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-19 13:03
Az amerikai szakértők hamarosan azzal a javaslattal állnak elő, hogy az USA minden lakosa, életkortól függetlenül, 8 hónappal a teljes vakcináltságának elérését követően vegye fel a COVID-19 elleni „ráerősítő” oltást. Megfogalmazásuk szerint, ez a booster fogja biztosítani a COVID-19 elleni tartós védelmet, tekintettel arra, hogy mára a delta-variáns az egész országban elterjedt.

Allergiaszerű tüneteket is okoz a delta vírusmutáns

Koronavírus Sajtóközpont - 2021-08-06 14:36
Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a - korábban indiainak nevezett - vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak.
Jelentősen, a korábbi két tucatról 42-re nőtt a lélegeztetőgépre szorulók száma a koronavírus-járvány negyedik, delta variáns által okozott hullámában Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

CDC: A vakcináltaknak is ajánlott a maszkviselés a delta-variáns miatt

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-07-29 16:21
Az Egyesült Államokban már nem elvárás - még zárt térben sem - a maszk hordása, a delta-variáns terjedése miatt azonban az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) most ismételten ajánlja az arc eltakarását mindenütt, ahol a fertőzés veszélye kiemelten nagy lehet – még az oltottak számára is.
Hónapok óta először új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet jelentettek csütörtökön Pekingben, ahol ezt megelőzően több mint 180 napja nem regisztráltak új megbetegedést - adta hírül internetes kiadásában a China Daily című kínai lap.

Új vakcinát készít a Pfizer

ATV - 2021-07-26 10:52
Folyamatosan zajlik a kutatás a Pfizer újabb védőoltásának kifejlesztésére, amelyik már a delta variáns ellen is szinte teljes védettséget biztosít. Falus András Széchenyi-díjas immunológus az ATV Híradójának kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy hamarosan elkészülhet a továbbfejlesztett oltás, de pontos határidőt nem tűzött ki.

Még mindig van mit megtudnunk a delta-variánsról

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2021-07-13 13:03
Delta-variáns
Milyen a delta-variáns okozta betegség jellemző lefolyása és hogyan hat a szervezetre? Mennyire védenek a vakcinák az új vírusmutációval való megfertőződés esetén? Szükség van további óvintézkedésekre? Amit tudunk, és amit még nem tudunk a koronavírus delta-variánsáról.

A delta-variáns lokalizált járványkitörésekhez vezethet

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2021-07-12 16:03
Ha a delta-variáns továbbra is elég gyorsan terjed ahhoz, hogy felgyorsítsa a pandémiát, akkor a leglényegesebb kérdés az átviteli képessége, azaz az, hogy milyen gyorsan fog terjedni. A válaszok részben attól is függenek, hogy hol élünk, és hogy a lakóhelyünk környezetében hányan kerültek beoltásra.

Átoltottság: még a 75% is kedvezőtlen lehet

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-07-10 07:02
Az Egyesült Államokban szakértők arra számítanak, hogy a veszélyesebb delta variáns terjedése már most ősszel súlyos helyzetet idézhet elő, ha az oltásra jogosultak nem keresik fel nagyobb számban az oltópontokat, és a vakcináltak aránya nem nő 75% fölé.

A delta támadja a beoltottakat is, de jellemzően enyhébb a betegség lefolyása

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-07-09 16:44
Izraeli szakemberek tapasztalatai szerint, a beoltottak is megfertőződhetnek (minden második esetben őket érinti az új COVID-19 infekció), de náluk nem alakul ki olyan súlyos formában a betegség. Hasonló megfigyeléseket tettek a világ más térségében is a járványügyi a szakértők.
Szlovéniában már két mintában is azonosították a koronavírus delta plusz variánsát (B.1.617.2.1), amely további változást mutat a delta variánshoz képest - közölte a csütörtökön a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH).

Mennyire veszélyes a SARS-CoV-2 új delta plusz variánsa? Mit tudunk jelenleg?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-07-07 17:03
A legújabban felbukkant változat már tucatnyi országban - többek között Indiában, az USA-ban, az Egyesült Királyságban (UK) - elterjedt, miközben a tudósok nagy energiák mozgósításával azt próbálják kideríteni, hogy vajon ez az újabb koronavírus-variáns halálosabb, fertőzőképesebb-e, mint a korábbiak, például a delta.

Mely vakcinák lehetnek hatásosak a koronavírus delta-variánsa okozta COVID-19 ellen?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-06-25 17:03
A tudósok folyamatosan nyomon követik, hogy a védőoltások, általában véve, mennyire jól működnek a SARS-CoV-2 okozta, illetve hogy konkrétan milyen hatékonyak például az új delta-variáns okozta COVID-19 megelőzése szempontjából - ez utóbbira vonatkozó legújabb megfigyeléseikből emelünk ki néhányat az alábbiakban.

A vietnami variáns az indiai vírustörzs új mutációja

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-06-04 13:03
A koronavírus egy újabb variánsát fedezték fel Vietnamban, ami az egészségügyi hatóságok tapasztalata szerint a fertőzött személyek kilélegzése útján könnyebben, gyorsabban terjed.
Magyarországon is azonosították a koronavírus indiai mutációját - jelentette be az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.