Az indiai variánssal szemben is hatásosan

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az Egyesült Államokban elérhető minden COVID-19 elleni vakcina működőképes az először Indiában azonosított vírusvariánssal szemben is - vallja meggyőződéssel az amerikai járványügy vezető infektológusa, dr. Anthony Fauci.

A Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson (J&J) szakemberei által végzett vizsgálatok ugyanis alátámasztják, hogy védőoltásuk képes megvédeni a vakcináltakat a világ nagy részében való terjedés miatt aggodalmat kiváltó variánssal szemben is.

Egyre több tudományos bizonyíték mutatja, hogy a COVID-19 elleni vakcinák „valószínűleg meglehetős hatékonysággal megvédenek” a B.1.617 jelzetű indiai variánstól, mondta május 18-án a fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó amerikai kutatóintézet (National Institute for Allergy and Infectious Diseases) igazgatója.

E variáns nyugtalanító módon gyorsan terjed a világban, és minden jel azt mutatja, hogy nagy a fertőzőképessége. Azonban több előzetes vizsgálati eredményt hoztak nyilvánosságra a legutóbbi napokban, és mindegyik azt igazolja, hogy ez a variáns az USA-ban elérhető összes oltóanyagnak „igen csekély mértékben képes ellenállni” – hangzott el a Fehér Házban tartott tájékoztatón.

Az egyik hivatkozott vizsgálat (NYU Grossman School of Medicine) azt tesztelte, hogy a Pfizer- vagy a Moderna-vakcinával beoltottaktól nyert antitestek a Petri-csészében képesek-e blokkolni az olyan vírus okozta infekciót, amely hordozza a B.1.617 variáns tüskefehérjéjét. A védőoltás hatására termelődött ellenanyag „kissé gyengébbnek mutatkozott a variánssal szemben – mint az eredeti vírussal szemben –, de nem annyira, hogy ennek következtében azt kellene gondolnunk, hogy ez hatással lenne protektív képességeire, azaz ne nyújthatna kellő védelmet” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Nathaniel Landau. „Nincs okunk azt feltételezni, hogy a többi vakcina, vegyük például akár a Johnson & Johnson termékét, ne viselkedne hasonló módon” – tette hozzá a tudós.

Nagyon reményteli a többi tanulmány eredménye is, ugyanis arra a következtetésre jutnak, hogy a vakcinák megfelelően védenek mind az először New Yorkban azonosított B.1.526 és B.1.525, mind a Kaliforniából jelentett B.1.427 és B.1.429, valamint a brit B.1.1.7 jelzetű vírusvariánssal szemben is – mondta dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója.

Bővebben Vakcinák hatásossága variáns, életkor szerint - Összehasonlító táblázat

Ez is érdekelheti

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Fauci says the COVID-19 vaccines available in the US are likely to work against the variant first found in India (Business Insider)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.